Bedrijven

5 Tips om je eigen horecabedrijf te starten

Als je plannen hebt om je eigen horecazaak te starten dan zijn er veel zaken waar je over moet nadenken. Met deze tips maak je een goede start en is de kans een stuk groter dat het een succes wordt. Een eigen café, restaurant of lunchroom is hard werken, maar als het lukt geeft het ook enorm veel voldoening.

1: De locatie

Een goede locatie is natuurlijk het allerbelangrijkste. Er moet voldoende aanloop zijn, dus bij voorkeur is jouw nieuwe zaak gevestigd in een straat waar al veel publiek komt. Daarnaast zou het fijn zijn als er niet te veel concurrentie is. Meer horeca is geen probleem, mits zij een ander aanbod hebben. Denk dus goed na over je menukaart. Als je gasten bij jou gerechten kunnen bestellen die elders niet op de kaart staan dan trekt dat hopelijk meer bezoekers.

2: Op zoek naar personeel

Personeel vinden voor de horeca is soms een hele klus. En als je dat personeel hebt gevonden dan is het nog zaak om je medewerkers zo in te plannen dat je altijd genoeg mensen hebt in zowel je keuken als aan de bar of in de bediening. Met een betrouwbaar systeem voor online personeelsplanning kun je gemakkelijk iedereen inroosteren. Medewerkers kunnen als je dat wilt ook zelf inloggen om eventueel diensten met elkaar te ruilen of aan te geven dat ze extra uren kunnen werken.

3: Betaalgemak voor je gasten

Als het druk is dan is het belangrijk dat afrekenen vlot kan worden afgehandeld. Je kunt hiervoor gebruik maken van een slim kassasysteem waarmee zowel aan een tafel kan worden afgerekend als bij je counter. Personeel kan met een mobiel pinapparaat direct een betaling verwerken met zowel een pinpas als een creditcard. Steeds minder mensen maken gebruik van contant geld, en dan is snel met je pas kunnen betalen natuurlijk ideaal. Houd er wel rekening mee dat contant betalen ook mogelijk moet blijven, tenzij je zeer nadrukkelijk aangeeft dat dit in jouw zaak niet mogelijk is. Dit moet dan bij de ingang duidelijk zijn aangegeven.

4: Maak goede afspraken met de verhuurder van je pand

Een pand voor een horecabedrijf wordt meestal gehuurd. Maak hierover goede afspraken met de verhuurder. Vaak wordt een huurovereenkomst voor 2 tot 5 jaar aangegaan. Als je de zaak van een eerdere eigenaar overneemt, dan betaal je vaak goodwill als het om een goed lopend bedrijf ging. Die kosten moeten natuurlijk worden terugverdiend. Laat een financieel adviseur kijken naar de kosten en baten om een analyse te maken of je bedrijf al dan niet levensvatbaar is.

5: Reclame maken voor je bedrijf

Natuurlijk maak je reclame voor de opening van je horecabedrijf. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een folder huis aan huis verspreiden. Houd er daarbij rekening mee dat steeds meer mensen een nee/nee sticker op de brievenbus hebben. Zoek dus ook naar andere mogelijkheden om te adverteren, bijvoorbeeld online. Maak een goede website en accounts bij populaire social media zoals Instagram en Facebook. Hier kun je dan ook na de opening leuke acties aankondigen, bijvoorbeeld voor bijzondere gelegenheden.

Verder lezen?

Back to top button