Klussen

Duurzaam bouwen blijft voorlopig een uitdaging

De bouw van nieuwe woningen is nog altijd een hot item in Nederland. Er moeten huizen bij komen, als het aan de overheid ligt minstens 90.000 per jaar. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de regels aangaande stikstof. De Raad van State was duidelijk: ook de stikstof uitstoot tijdens het bouwen moet binnen de marges vallen. Het gaat niet alleen om de uitstoot die de woningen en hun bewoners veroorzaken nadat de huizen zijn opgeleverd. Dat betekent dat bouwers er alles aan moeten doen om duurzaam te bouwen.

Machines met een elektromotor

Ze zijn er al wel, bouwmachines die geen dieselmotor meer hebben. Maar ze zijn nog heel schaars. Dat is niet zo vreemd. Ten eerste zijn deze machines ongeveer drie keer zo duur als hun collega’s met dieselmotor. En dan is er nog het probleem van het opladen van de accu’s. Een machine kan maar een paar uur werken en dan moeten de accu’s worden opgeladen. De stroomvoorziening op een bouwplaats is daarvoor niet altijd voldoende. Stroomaansluitingen zijn sowieso een probleem omdat het stroomnet ‘vol’ zit op veel plaatsen in Nederland. Wil een projectontwikkelaar of bouwer ervan verzekerd zijn dat er stroom is op een bouwlocatie dan moet er soms al twee jaar van tevoren een aanvraag worden ingediend en dan nog is het niet zeker dat die wordt ingewilligd. En de mobiele luchtcompressor die op de bouwplaats nodig is zal toch in ieder geval stroom moeten hebben om zijn werk te kunnen doen.

Ontwikkeling duurzame apparaten

Steeds meer bedrijven maken de omschakeling naar duurzame apparaten voor de bouw. Dat doet ook Kaeser Nederland. Zij maken schroefcompressoren, blowers, zuigercompressoren en meer die zo duurzaam mogelijk zijn. Zo probeert dit bedrijf een positieve bijdrage te leveren aan ‘schone’ bouwen. Maar niet alleen de machines moeten bijdragen aan duurzaamheid. Ook hergebruik van materialen staat hoog op het prioriteitenlijstje. Een pand dat vandaag de dag wordt gebouwd moet als het even kan zo zijn geconstrueerd dat bij sloop zo veel mogelijk materiaal opnieuw kan worden gebruikt. Nu gebeurt dit ook al, maar op heel kleine schaal. Het is de bedoeling dat over enkele decennia in principe alles wat uit sloop van panden komt wordt hergebruikt.

Bouwen met hout

Vooruitstrevende projectontwikkelaars architecten en bouwers experimenteren ook steeds meer met bouwen met hout. Het materiaal hiervoor wordt uiteraard speciaal gekweekt, er worden geen regenwouden en andere beschermde bossen voor gekapt. Bouwen met hout wordt nu al toegepast, zowel voor woningen als voor bedrijfspanden. Het is daarbij uiteraard zaak om ervoor te zorgen dat het pand water- en winddicht is en comfortabel om in te wonen of te werken. Er wordt nu vaak nog gebruikgemaakt van een betonnen raamwerk, maar het is de bedoeling dat dit soort projecten volledig van hout worden gemaakt. Voor de isolatie wordt dan bijvoorbeeld gebruikgemaakt van hennep of andere natuurlijke materialen. Dit soort projecten staat nu nog in de kinderschoenen, maar de initiatiefnemers hopen dat hun bedrijf in de toekomst snel zal groeien.

Verder lezen?

Back to top button