OndernemenBusiness

Een eigen bedrijf starten? Denk goed na over de juridische aspecten!

Nederland telt ruim 2,3 miljoen bedrijven. Een groot deel daarvan bestaat uit bedrijven met slechts één persoon. Het zijn de zelfstandigen zonder personeel, die in de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker een rol zijn gaan spelen in het bedrijfsleven. Je vindt ze in vrijwel elke sector. Vaak kiezen mensen voor het ondernemerschap omdat ze menen er meer mee te kunnen verdienen en tegelijk ook flexibeler te kunnen zijn in het indelen van het werkrooster. Maar vergis je niet: een eigen bedrijf runnen is een behoorlijke klus. Het is niet voldoende om alleen goed te zijn in je eigen vak, je moet ook nog verstand hebben van administraties en juridische zaken. Met name dat laatste wordt nogal eens onderschat.

Jouw rechten en plichten

Als ondernemer heb je te maken met rechten en plichten. Om juridisch sterk te staan bij het afsluiten van een overeenkomst met een klant hanteer je doorgaans algemene voorwaarden. Maar wat moet daar precies in staan en hoe moet je die naar de klant toe communiceren? Een advocaat ondernemingsrecht kan je hierin adviseren. Ook wanneer je te maken krijgt met claims op het gebied van intellectueel eigendom of wanneer je een joint venture wilt beginnen, kan zo’n jurist je met raad en daad terzijde staan.

Praktische problemen

Als ondernemer kun je tegen allerlei praktische problemen aanlopen. Je kunt belanden in een conflictsituatie met een opdrachtgever of leverancier. Weet je dan precies hoe je moet handelen? En stel je voor dat je beschikt over een bedrijfspand, dat beschadigd raakt door bouwwerkzaamheden op het aangrenzende perceel. Welke rechten heb je dan en bij wie kun je terecht? Een bouwrechtadvocaat raadplegen is hierbij essentieel. Dit is een specialist op het gebied van bouwrechtelijke kennis. Het is sowieso verstandig om zo’n expert al in te schakelen wanneer je bijvoorbeeld zelf een bouwvergunning gaat aanvragen.

Merkrecht

Als nieuwe ondernemer zul je jezelf moeten onderscheiden in de branche. Dat proces start eigenlijk al op het moment dat je besluit om een bedrijf te starten. Welke naam kies je voor je onderneming? En is die naam wel beschikbaar? Wanneer jouw bedrijfsnaam te veel lijkt op die van een ander, loop je het risico een claim aan je broek te krijgen wegens schending van het merkenrecht. Ook hier geldt dat je beter alles eerst juridisch goed kunt laten uitzoeken, voordat je onverhoopt een kostbare blunder begaat.

Verder lezen?

Back to top button