In nieuwe kantoorgebouwen gaat de verlichting vaak automatisch aan als je een ruimte binnenkomt. En misschien merk je dat de ventilatie een tandje harder draait als er veel mensen aanwezig zijn of dat de airco automatisch aanslaat als het te warm wordt. Om dat voor elkaar te krijgen, is er heel wat technisch vernuft nodig. We geven je graag een kijkje onder de motorkap.
Kantoren zijn tegenwoordig uitgerust met een gebouwbeheersysteem. Eén systeem waarmee de verlichting, verwarming, ventilatie, beveiliging en meer automatisch wordt geregeld. Met zo’n systeem verhoog je het comfort van je kantoor, maar kun je ook veel energie besparen. Deze vorm van gebouwoptimalisering is mogelijk dankzij gebouwautomatisering die de signalen van tijdklokken en detectiesystemen vertaalt naar het bedieningssysteem van de installaties. In de nieuwste gebouwbeheersystemen zijn de diverse installaties ook onderling afhankelijk gemaakt. Op momenten dat de zon schijnt, gaat bijvoorbeeld automatisch de zonwering naar beneden en gaat het licht wat feller branden.
Wat komt er allemaal bij kijken?
Als huurder of eigenaar van een kantoor sta je er vaak niet bij stil hoeveel vakmanschap erbij komt kijken om dat mogelijk te maken, om te zorgen dat al je installaties vlekkeloos werken. Daaraan is een heel proces vooraf gegaan. We nemen je mee van ontwerp tot ingebruikname:
- Hoe comfortabel en zuinig wordt het gebouw?
De eigenaar bepaalt hoeveel comfort en efficiëntie gewenst is. Samen met een elektrotechnisch ingenieursbureau wordt bepaald welke apparatuur en installaties daarvoor nodig zijn.
- Een ontwerp van de installatie
Een elektrotechnisch ingenieur maakt vervolgens een digitaal ontwerp (processchema) van de benodigde elektrotechnische installatie en het gebouwbeheersysteem waarmee alles geregeld wordt. Op basis hiervan wordt een begroting gemaakt. Bij geavanceerde software is dat een kwestie van een druk op de knop.
- Uitwerking in gedetailleerde schema’s (de ‘bouwtekeningen’)
Daarna gaan elektrotechnische ingenieurs of tekenaars aan de slag om het schema tot op detail uit te werken. Bij geavanceerde software is het mogelijk met voorgeprogrammeerde bouwblokken of macro’s te werken, waardoor de uitwerking zo snel én zo foutloos mogelijk gaat. Zeker dat laatste bespaart veel tijd & geld in de uitvoering.
- Uitvoering
Als de eigenaar van het gebouw akkoord gaat met de tekeningen kan de elektrotechnisch installateur aan de slag. De benodigde materialen worden ingekocht en alles wordt volgens tekening geïnstalleerd. Een speciale paneelbouwer bouwt de schakelkast samen. Vroeger waren voor paneelbouw zeer ervaren elektrotechnische monteurs nodig. Deze ervaren monteurs worden steeds schaarser. Dankzij geavanceerde paneelbouwsoftware kunnen de benodigde onderdelen en de tekening ook als een soort bouwpakket worden aangeleverd. Dat scheelt in de kosten en kun je dit doen met minder technisch geschoolde mensen.
- Test en ingebruikname
Als het hele systeem is geïnstalleerd, wordt elke detector, sensor, tijdklok en schakelaar en elke installatie of apparaat getest. Via het gebouwbeheersysteem wordt de installatie ingeregeld totdat het voldoet aan de eisen van de gebouweigenaar.
Dus, als je de volgende keer je kantoor binnenwandelt en de lichten gaan aan, dan weet hoeveel vakmanschap en geavanceerde technologie daarvoor nodig is geweest.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met EPLAN.