WonenEconomieLifestyleOntwikkeling

Hypotheekrente en lenen: Waar moet je aan denken?

Hypotheekrente en lenen, hoe zit dat precies?

Het is belangrijk om te weten waar jij jouw hypotheek afsluit en hoeveel rente jij over jouw hypotheek of persoonlijke lening moet betalen. Je wilt natuurlijk wel eerst kijken welke partijen het goedkoopst zijn in hun rentepercentages. Maar, voor je iets afsluit, waar moet je aan denken?

Wat is hypotheekrente?

Op het moment dat je van plan bent om een huis te kopen of juist over te sluiten, is het betalen van hypotheekrente een onderdeel waar je mee te maken krijgt. Een hypotheek is een lening voor je woning. Over die lening betaal je rente, dat in jargon taal bekend staat als: Hypotheekrente. De hoogte van de rente wordt bepaald door de markt, de bank en de situatie van de klant. 

Hypotheekrente is afhankelijk van de welbekende 3 factoren dat we kunnen herkennen als: inkoopprijs, risico’s en kosten.  Bij het verstrekken van een hypotheek is er geld nodig. Hypotheekaanbieders lenen voor een gedeelte geld bij Centrale Banken, waar zij ook rente over betalen. Dat kun je koppelen aan de inkoopprijs. Aan een lening zijn risico’s verbonden, jouw huis is het onderpand. En als laatst: Kosten. Hypotheekaanbieders hebben natuurlijk ook personeel in dienst. Die moeten ook betaald worden. 

De inkoopprijs van geld is voor alle hypotheekverstrekkers hetzelfde, alleen verschilt de hypotheekrente per bank. Dat komt door de opslag die hypotheekverstrekkers rekenen voor de 3 factoren die we zojuist hebben benoemd. Het voordeel hiervan is dat hypotheekverstrekkers vanwege de onderlinge concurrentie geen hoge rentepercentages kunnen vragen. 

Lenen

Ook als je een lening afsluit voor consumptieve doeleinden krijg je te maken met rente. Lenen is het in bezit krijgen van andermans geld. Omdat anderen hun geld beschikbaar stellen, is het meer dan normaal om die persoon dan terug te betalen. In Nederland zijn er genoeg kredietverstrekkers die mensen kunnen helpen om een lening te krijgen. Soms heb je dat nodig voor een eenmalige aankoop, extra bestedingsruimte of omdat je huidige situatie er om vraagt. 

Het oversluiten van een lening is in tegenstelling tot een hypotheek vaak gratis. Wel hangt dat af van wat voor lening je afsluit. Als je begint met lenen, is het goed om te weten dat je rekening moet houden met een aantal afspraken. Op het moment dat je begint met lenen wordt er met je afgesproken welke plichten en rechten jij en de kredietverstrekker hebben. Als je je daar bewust van bent is het enkel een kwestie van doorgaan met de procedure en je houden aan je plicht. Simpel.

Hypotheek afsluiten
Hypotheek afsluiten – DNOB.nl

Niet zomaar ergens instappen

Regel nummer 1: Nooit ergens zomaar mee akkoord gaan. Er zijn talloze aanbieders die vertellen wat hun rentepercentage is. Ook jij kunt beter eerst op onderzoek uitgaan om te kijken welke aanbieders de laagste rentepercentage hanteren, zodat je voor jezelf kunt uitrekenen hoe lang jij nodig denkt te hebben met het terugbetalen van een termijn. Hoeveel geld je kwijt bent en/of jij een goed gevoel hebt bij een kredietverstrekker. 

Oriënteren is het beste wat je kunt doen. Dus herinner er jezelf aan dat als je gaat lenen of een hypotheek gaat afsluiten, je altijd alle partijen moet vergelijken welke partijen er beter voor je zijn. Dan is het verstandig dat je kijkt naar wat voor rechten en plichten jij hebt, wat de algemene voorwaarden er zijn en wat de hypotheekrente/rentepercentage is van de leningen die je wilt gaan afsluiten

Hypotheekrente en lenen

Nu weet je wat de verschillen zijn van het begrip hypotheekrente en lenen is. Zorg ervoor dat je jezelf dus goed oriënteert en begrijpt wat een hypotheekrente of rente in het algemeen voor je gaat betekenen. Je wil namelijk niet voor verrassingen komen te staan, waardoor je uiteindelijke afspraken niet kunt nakomen. Wees verstandig en vergelijk elke kredietaanbieder voor jouw hypotheekrente of leenmodel. 

Verder lezen?

Back to top button