Avontuur

Veilig de weg op in Nederland: houd hier rekening mee!

Als nieuwe inwoner in Nederland wil je natuurlijk goed op de hoogte zijn van de verkeersregels en plichten die hier gelden voor autobezitters. Zo voorkom je ongelukken en boetes van de politie. Voor iedereen die deelneemt aan het verkeer gelden regels zoals een de maximale snelheid waaraan je je moet houden, maar ook de verzekeringsplicht en het laten registreren van je kenteken. In dit artikel hebben we alles wat je moet weten als je vanuit Midden- of Oost-Europa naar Nederland bent verhuisd, en in het bezit bent van een auto of bestelbus. 

  1. Verzekering

Het eerste wat je moet regelen als je je auto meeneemt naar Nederland, is een basis autoverzekering, ook wel de WA-verzekering genoemd. Deze verzekering is verplicht in Nederland, en vergoedt de schade die je toebrengt aan een ander. Hiermee ben je dus nog niet verzekerd voor eventuele schade aan je eigen auto. We raden je daarom aan om voor een extra aanvullende dekking te kiezen zoals beperkt Casco of een All-Risk autoverzekering. Hiermee kunnen ook de kosten in het geval van schade aan je eigen auto worden gedekt.

Zoek je nog een goede verzekering voor je auto? Dan is Polisa verzekeringen een geschikte optie. Zij hebben zich speciaal op mensen uit Midden- en Oost-Europa gericht en bieden een service in je eigen taal. Zo kun je gemakkelijk informeren naar de voorwaarden en vragen stellen in jouw moedertaal. 

  1. Maximum snelheid

    In Nederland geldt op de snelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur overdag van 09:00 tot 05:00, en tussen de 120 en 130 kilometer per uur s’avonds en s’nachts van 19:00 tot 06:00. Rijd je harder, dan ben je in overtreding en kun je een boete verwachten. De minimumsnelheid op snelwegen is 60 kilometer per uur. Voor sommige wegen is de maximumsnelheid lager vanwege wegwerkzaamheden of ongevallen. In dit geval staat dit duidelijk aangegeven op de verkeersborden. Binnen de bebouwde kom, dus in woonwijken en stadscentra, geldt de snelheidslimiet van maximaal 50 kilometer per uur.
  2. Hulp bij autopech

    Je kunt te maken krijgen met verschillende incidenten als je deelneemt aan het verkeer. Zo kan er plotseling iets mis zijn met je auto. Misschien is bijvoorbeeld de accu leeg, of moet een band onderweg vervangen worden. Het is naast een autoverzekering daarom ook verstandig om je ook te verzekeren voor pechhulp. Met een autoverzekering bij Polisa krijg je hulp bij pech onderweg in het binnen- en buitenland automatisch wanneer je je verzekering bij hen afsluit.
  3. Kenteken registreren

    Als je een auto meeneemt vanuit je geboorteland, is het zaak dat je je auto in Nederland inschrijft. Je bent verplicht om in te schrijven als je langer dan 4 maanden in Nederland woont. Je mag dan ook niet in een auto met buitenlands kenteken rijden als je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland.  Zet daarom je buitenlandse kenteken over naar een Nederlands kenteken. Dit is verplicht voor de identificatie. 


Kortom: regel deze zaken op tijd en je kunt zorgeloos van A naar B! 

Verder lezen?

Back to top button