Verschillende soorten fietssporten op uit te proberen
Heb je de zomer in je bol en wil je lekker buiten gaan sporten? Denk dan vooral eens aan fietsen. Fietsen is een geweldige manier om je hartslag omhoog te krijgen en je benen te trainen. Bovendien geniet je ook nog eens van de gezondheidsvoordelen van sporten in de buitenlucht. Ben je er nog niet helemaal over uit welke fietssport precies bij je past? In dit artikel bespreken we verschillende fietssporten, waardoor de keuze een stuk makkelijker wordt. Lees snel verder.
Mountainbiken
Wil je echt veel calorieën verbranden? Ga dan eens mountainbiken. Deze sport is niet voor de zwakkelingen onder ons, want het kan er behoorlijk hard tegenaan gaan op de track. In Nederland zijn veel mountainbikepaden te vinden, maar ook in andere landen is deze sport zeer populair. De paden variëren van elke kilometer, tot lange paden waar je de hele dag uitgebreid op kunt crossen.
Het leuke aan mountainbiken is dat je het langzaam op kunt bouwen door te beginnen met een beginnerspad en naarmate je het mountainbiken onder de knie hebt, door kunt gaan naar moeilijkere paden. Mountainbikepaden bevatten vaak onverharde paden, klimmen, afdalingen en obstakels. Een goede mountainbike is helaas niet goedkoop. Online tweedehands mountainbikes zoeken kan de prijs echter een stuk goedkoper maken, terwijl je op internet toch een groot aanbod goede en professionele fietsen kunt vinden.
Bron; foto van Unsplash.com door Graziano De Maio https://unsplash.com/photos/EhwpPCZIzf4 21-06-2021
Gravelbiken
Gravelbiken lijkt erg op mountainbiken. Dit komt omdat beide fietsen zeer geschikt zijn om offroad te gebruiken. Op ruig terrein kun je dus kiezen voor beide fietsen. Toch zijn er enkele verschillen tussen de twee. Mountainbikes zijn meestal minder geschikt voor asfalt, omdat het bij rijden op asfalt meestal om snelheid gaat en dat met de dikke banden met veel grip van mountainbikes niet echt comfortabel is. Gravelbikes zijn goed te gebruiken op beide soorten terreinen.
Een ander groot verschil is de vering tussen beide fietsen. Tijdens het mountainbiken maak je vaak sprongen en daarom heeft de mountainbike een zeer goede vering in de voorvork. Gravelbikes hebben hier iets minder vering, waardoor je met zo’n fiets beter geen afdaling kunt nemen. Gravelbikes zijn dus eigenlijk geschikt voor fietsers die graag op zowel asfalt als offroad willen rijden.
Wielrennen
Waar het bij mountainbiken en gravelbiking om behendigheid en coördinatie gaat, gaat het bij wielrennen vooral om snelheid. Wielrenfietsen zijn vaak superlicht, dun en aerodynamisch ontworpen. Het zadel en stuur zitten vaak op ongeveer dezelfde hoogte waardoor de wielrenner een voorovergebogen houding aanneemt. Omdat de wind over de rug van fietser kan worden afgedreven, werkt ook de fietshouding aerodynamisch en kan er meer snelheid gemaakt worden.
Tijdens het wielrennen verbrand je veel calorieën en daarom beginnen veel mensen met deze buitensport om af te vallen. Ook moet je snel trappen en veel staan, waardoor je ook je benen en billen met wielrennen goed traint. Wielrennen is dus een zeer veelzijdige sport die overal beoefend kan worden.
Voor beginnende wielrenners zijn de vlakke Nederlandse landschappen ideaal om te oefenen. Als je genoeg ervaring hebt opgedaan en zelfverzekerd op je fiets zit, zou je ook je wielrenfiets mee kunnen nemen naar het buitenland. Vele ervaren wielrenners hebben als doel om bepaalde beklimmingen van de Tour de France te fietsen, zoals de Alpe d’Huez en de Col du Tourmalet.
Zorg voor een goede uitrusting bij wielrennen
Door de snelheid en heftige bewegingen die je maakt, kun je echter snel pijnlijke plekken of blessures oplopen. Ga daarom nooit wielrennen zonder helm en fietsbril, en zorg voor goede kleding, waaronder een stevige fietsbroek en handschoenen die goede grip bieden. Om zeker te zijn dat hun voeten niet van de pedalen glijden, dragen de meeste wielrenners vaak speciale fietsschoenen die aan de pedalen geklikt kunnen worden.