Vijf hardnekkige mythes over VPN’s onkracht
Heb je weleens een VPN gebruikt of heb je van een VPN gehoord? Dan hoor je misschien spookverhalen over het gebruik ervan of je bent ervan overtuigd dat het niets voor jou is, omdat het je niet de veiligheid of functionaliteit geeft die je denkt nodig te hebben. Er zijn helaas veel mythes rondom het gebruik van VPN’s die je beoordelingsvermogen over deze techniek flink kunnen aantasten. Laten we eens kijken naar een paar zeer hardnekkige mythes.
Mythe 1: VPN’s zorgen voor volledige privacy en anonimiteit
VPN-diensten leiden voornamelijk door je internetverkeer via een versleutelde tunnel naar een externe server. Deze actie verbergt effectief je IP-adres en beschermt je gegevens tegen allerlei bekende bedreigingen. De overtuiging dat VPN’s volledige anonimiteit bieden, is alleen wel sterk overdreven. VPN-aanbieders kunnen nog steeds je online activiteiten volgen, registreren en mogelijk delen, wat het idee van absolute privacy ondermijnt. Daarom is het van cruciaal belang om de VPN-provider die je kiest te vertrouwen.
Mythe 2: Alle VPN’s zijn hetzelfde en doen hetzelfde
Je zou zeggen: een VPN is een VPN, maar niets is minder waar. Net zoals elke internetverbinding anders is, zo is ook elke VPN weer anders. VPN-diensten bieden verschillende niveaus van beveiliging, privacybeleid, serververdeling en functies. Sommige diensten geven de voorkeur aan snelheden boven hoogwaardige encryptie en andersom. Surfshark staat bijvoorbeeld bekend om hun balans tussen snelheid en beveiliging. Deze aanbieder is een goed voorbeeld dat niet alle VPN’s gelijk zijn. Daarom moet de keuze voor de juiste VPN-service gebaseerd zijn op je persoonlijke behoeften.
Mythe 3: VPN’s zijn alleen nodig voor openbare Wi-Fi
Als je vaak gebruikmaakt van onbeveiligde Wi-Fi-netwerken, is een VPN inderdaad onmisbaar. Toch kan ook op een privéverbinding een VPN je surfgedrag afschermen van je internetproviders voorkomen dat websites informatie verzamelen op basis van je IP-adres. Ze maken ook toegang tot bepaalde geblokkeerde content mogelijk en helpen online prijsdiscriminatie te voorkomen.
Mythe 4: VPN’s zijn illegaal
Misschien hoor je weleens spookverhalen dat een VPN illegaal is. Laat je niets op de mouw spelden. Dat is een broodje-aapverhaal. VPN’s zijn betrouwbare beveiligingsinstrumenten die vaak door bedrijven worden ingezet om hun gegevens te beschermen. Wat wel onwettig is, is het gebruik van een VPN om activiteiten te ontplooien die de wet overtreden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal of identiteitsfraude door je land aan te passen aan de hand van een ander IP-adres.
In sommige dictaturen zijn er wel grenzen aan het gebruik van een VPN, maar in die landen wordt de VPN dn ook gebruikt om censuur te omzeilen. Iets wat in Nederland niet aan de orde is.
Mythe 5: VPN’s verminderen je internetsnelheid
Nee, het gebruik van een VPN maakt je internet niet slomer. Het is normaal dat je een kleine daling in snelheid ervaart wanneer je je gegevens via een VPN stuurt. Dat komt door het encryptieproces en de afstand tot de VPN-server. Factoren zoals je oorspronkelijke verbindingssnelheid, de locatie van de VPN-server en het verkeersvolume op die server hebben eerder hun invloed.
Laat je goed informeren over VPN’s
Het is belangrijk om de mythes rond VPN’s door te prikken en de feitelijke inzichten over VPN’s te gebruiken als je overweegt een VPN aan te schaffen. VPN’s kunnen bijdragen aan een veiligere en privacybewustere online ervaring, maar het is essentieel om hun beperkingen te begrijpen.