Waarom langdurige stilstand van jouw e-bike schadelijk is voor de accu
Er is maar een klein deel van de e-bike bezitters dat de e-bike gedurende het hele jaar regelmatig gebruikt. Het merendeel gebruikt de elektrische fiets zelden tot niet in winter. Het is immers niet aantrekkelijk om in de koude buitentemperatuur (met vaak zelfs neerslag) te gaan fietsen. Dit zorgt ervoor dat veel elektrische fietsen in de wintermaanden stil komen te staan. Het is niet verstandig om de elektrische fiets inclusief accu voor langere tijd niet te gebruiken, maar waarom is dit eigenlijk zo?
Door de lage buitentemperatuur is de fietsaccu kwetsbaar in de winter. De batterijcellen kunnen niet goed tegen een lagere temperatuur en presteren minder goed dan normaal. Je merkt vast ook dat je in de winter minder ver kunt fietsen met een volle accu dan in de zomer. Niet alleen de prestaties van de fietsaccu verminderen, maar de kans op schade is groot. Lange stilstand in combinatie met een lage temperatuur is gevaarlijk voor een fietsaccu. Er kan een zogenaamde diepontlading ontstaan, met een kapotte accu als gevolg.
Wat is een diepontlading?
Een diepontlading houdt in dat de energiecellen van de accu te ver ontladen zijn en hierdoor blijvend zijn beschadigd. In een fietsaccu zitten meerdere batterijcellen die vanzelf ontladen, ook als de fiets niet wordt gebruikt. Na verloop van tijd zijn de cellen zo ver ontladen dat de oplader de accu niet meer op kan laden. De e-bike accu is beschadigd en onbruikbaar geworden. Het is noodzakelijk om een nieuwe accu te kopen of om te kiezen voor fietsaccu revisie.
Hoe kan ik mijn accu wel veilig bewaren?
Leg de accu op een warme plek op kamertemperatuur en laat deze niet voor langere tijd buiten staan. Het is belangrijk om de accu niet volledig leeg weg te leggen, maar met ongeveer 50% restlading. Gebruik de accu ook in de wintermaanden regelmatig, wanneer je dit niet doet is het slim om de accu eens per maand bij te laden. Hiermee voorkom je een diepontlading en verleng je de levensduur van je accu.