Wanneer is een auto een bedrijfsauto?
Als zelfstandig ondernemer ga je mogelijk regelmatig langs bij (potentiële) klanten. De kans is groot dat je met een auto van de ene naar de andere locatie rijdt. We spreken in dat geval van zakelijk rijden. Het maakt overigens niet uit of je dit in een privéauto of bedrijfsauto doet. Iedere kilometer die je voor jouw bedrijf rijdt, beschouwen we namelijk als zakelijk. De Belastingdienst maakt overigens wel onderscheid tussen een privé- en bedrijfsauto. Ben je benieuwd wanneer een auto een bedrijfsauto is? In deze tekst leggen we je uit hoe dit zit.
Afhankelijk van het aantal kilometers dat je ermee rijdt
Sommige ondernemers denken dat er sprake is van een bedrijfsauto als je deze met geld van jouw bedrijf hebt aangeschaft. Dit is inderdaad het geval, maar de Belastingdienst kan een privéauto ook als zakelijke auto beschouwen. Wanneer dit het geval is? Als je het voertuig op jaarbasis voor minder dan 500 kilometer privé gebruikt. Met het oog op de inkomstenbelasting wordt deze auto dan als bedrijfsauto aangeduid. Zelf heb je hier niets over te zeggen. Als de auto nauwelijks privé gebruikt wordt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je het voertuig voornamelijk zakelijk gebruikt.
Voor- en nadelen van een bedrijfsauto
Wanneer je een bedrijfsauto gebruikt voor zakelijke ritjes in plaats van een particuliere auto, profiteer je van de nodige voordelen. Zo zijn de kosten van een bedrijfsauto aftrekbaar van de belasting. Dit geldt niet alleen voor de financiering van het voertuig, maar ook voor de afschrijvingen. De btw kun je bovendien aftrekken van de omzetbelasting. Wil je een zakelijke auto verzekeren? Dan brengt dit ook een nadeel met zich mee. Omdat een verzekeraar ervan uitgaat dat je veel op de weg bent, betaal je een hogere premie dan bij een particuliere auto verzekering.
Bedrijfsauto verzekeren
Koop je een auto en zet je deze op naam van jouw bedrijf? Dan gaat het om een bedrijfsauto. Je moet in dat geval ook een bedrijfsautoverzekering afsluiten. Wanneer je voor het eerst een zakelijke auto gekocht hebt, weet je mogelijk niet hoe dit in zijn werk gaat. Gelukkig verschilt een zakelijke auto verzekeren niet veel van een particuliere autoverzekering. Om jou op weg te helpen, vertellen we je hier op welke manieren je jouw bedrijfsauto kunt verzekeren.
1. WA
Als je met een bedrijfsauto de weg op wilt, moet je deze minimaal verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je bent dan verzekerd voor schade die je bij anderen aanricht, ongeacht of de schade veroorzaakt wordt door eigen schuld. Ook schade aan inzittenden wordt gedekt.
2. WA + Beperkt Casco
Wil je dat schade aan jouw bedrijfsauto als gevolg van inbraak, diefstal of joyriding of storm en hagel vergoed wordt? Kies dan voor WA + Beperkt Casco. Ook ruitschade (sterretje, barst en breuk) valt binnen de dekking van deze zakelijke autoverzekering.
3. WA + Volledig Casco
Wie een bedrijfsauto zo goed mogelijk wil verzekeren, kiest voor WA + Volledig Casco. Je bent dan niet alleen verzekerd voor de bovenstaande zaken, maar ook voor botsingen, slippartijen en van de weg of te water raken. Ook schade door vandalisme wordt gedekt.