Wat maakt groen beleggen zo aantrekkelijk in 2022?
Naast het investeren van je geld in NFT’s, bitcoin en andere beleggingen, is het tegenwoordig ook mogelijk om te beleggen in duurzame projecten. Ook wel bekend als groen beleggen. Het levert je namelijk belastingvoordeel op. Maar is groen beleggen echt zo aantrekkelijk, of zit er iets meer achter?
Wat is groen beleggen?
Op dit moment groeit groen beleggen heel erg hard. Je draagt bij aan een schonere wereld waarin duurzaamheid erg naar voren komt. Groen beleggen is niks anders dan te investeren in bedrijven die ook voor duurzaamheid staan. Zo zijn er meer dan genoeg mensen die aandelen kopen van een groen bedrijf zoals Tesla, Alfen of SIG Group. Allemaal bedrijven die zich daarmee bezig houden. Groen beleggen in het algemeen is een interessante manier van investeren waarbij je belegd in fondsen die een groene beleginsstrategie hebben.
De overheid vind het belangrijk om beleggingen die zich afspelen binnen de maatschappij, te stimuleren. Daarom zijn de komsten van speciale groenfondsen en groenbanken in een rap tempo gegroeid. Die zijn namelijk aangemerkt door de overheid en hebben daardoor ook iets minder rendement, maar in ruil krijg je daarvoor belastingvoordeel, wat voor menig mens aardig interessant is. Je kunt het zo zien: Als je veel vermogen hebt in box 3 wat voor de inkomstenbelasting is, dan kun je overwegen om groen te gaan beleggen.
Hoe kun je beleggen in een groenfonds?
Er zijn twee manieren om te beleggen in een groenfonds. Je kunt er namelijk voor kiezen om te sparen op een groene spaarrekening en je kunt groen beleggen bij door de overheid aangemerkte groenfondsen in te stappen. De banken die deze fondsen namelijk beheren, moeten wettelijk verplicht 70% van de door particuliere investeringen, investeren in onder andere duurzame energieprojecten en/of biologische landbouwbedrijven, of andere duurzame initiatieven waarvan onze mooie wereld er weer een stukje beter van wordt.
Wel was het groen beleggen een tijdje exclusief geworden en konden niet alle mensen als ze wilden instappen. Dat had ermee te maken dat er onvoldoende nieuwe projecten waren, waardoor particuliere investeerders op een gegeven moment voor niks geld gaven. Nu is dat wel anders. Er zijn meer dan genoeg projecten en kunnen mensen weer instappen. De fondsen zijn weer geopend en kan de maatschappij weer gezamenlijk aan het werk om bij te dragen aan een groenere wereld. Dat is erg goed, want zonder deze initiatieven hadden we op maatschappelijk belang een streepje achter gestaan. Dat is nu wel anders.
Let op de voorwaarden voordat je belegd
Er zijn meerdere banken die hun zinnen hebben gezet op het aanbieden van duurzame projecten. Inmiddels lopen er ook al aardig wat groene projecten. Banken zoals de ABN AMRO, Rabobank, ASN en dergelijke banken hebben al aardig wat opgezet. Over het algemeen is het vrij eenvoudig om een rekening te openen. Maar, het lezen van de voorwaarden is geen stuk wat je wilt overslaan. Je gestorte geld kun je namelijk niet eenvoudig weer opnemen. Weet dus wat er in de voorwaarden staan. Een groene beleggingsrekening kun je niet vergelijken met je reguliere bankrekening waarin alles eenvoudig en soepel verloopt.
Sommige banken hebben namelijk de regel dat je inleg voor minimaal 1 jaar vaststaat tegen een vast rente tarief. Als die periode dan klaar zou zijn, dan is het geld vrij opneembaar en kun je het gebruiken. De rente wordt dan wel variabel. Per financiële instelling verschilt de lengte van je inleg, minimum periode en wat overige voorwaardes zijn. Dat komt omdat de meest financiële instanties er naar streven om met regelmaat nieuwe projecten te lanceren waardoor de wereld sneller verbetert kan worden om meer naar het groen te gaan.
Kort samengevat: Wat is je voordeel?
Mensen met veel geld betalen belasting over hun vermogen. In de boekhoud wereld kun je dat plaatsen in box 3. Iedereen heeft daar vrijstelling van tot en met een bedrag van 50.650 euro. Dat is het heffingsvrije gedeelte en daarover betaal je geen belasting. Ben jij dus een groene belegger, dan krijg je een extra vrijstelling dat oploopt tot een bedrag van 61.215 euro. Dat zou betekenen dat je dan een totaal heffingsvrij vermogen hebt van 111. 865 euro per persoon hebt op het moment dat jouw groene beleggingen in waarde zijn gestegen. Vervolgens heb je nog de aangifte van je inkomstenbelasting en krijg je nog eens extra heffingskorting van 0,7 % over je vrijstelling.
Of het aan het einde van de rit loont hangt echt af van je eigen situatie. Dan zijn factoren zoals rendement, totale vermogen en eigen inkomen erg van belang. Wil je puur rendement maken, dan is groen beleggen niet voor jou. Je belegt meer in groen, omdat je wilt bijdragen aan meer duurzaamheid op de wereld. Je levert wat op voor de maatschappij. Maar als bonus heb je dan wat extra rendement doordat je bespaart op vermogensrendementheffing. Ben je geïnteresseerd? Wees dus als één van de eerste, want groene beleggingsrekeningen zitten binnen no-time vol.