Ondernemen

Werken in het sociaal domein

Ja zal er vast wel eens van de term ‘sociaal domein’ gehoord hebben. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Wie zijn er werkzaam in het sociaal domein? En wat als het een gemeente niet goed lukt om alle taken binnen het sociaal domein goed uit te voeren, waar kunnen zij dan terecht? In dit artikel lees je er alles over! 

Wat is het sociaal domein? 

Het sociaal domein wordt vaak omschreven als de specifieke taken van de gemeente rondom werk, participatie, jeugd, zorg en zelfredzaamheid. Voorbeelden van taken die binnen het sociaal domein vallen zijn onderwijs, huisvesting, inburgering, armoedebestrijding, schuldhulpverlening, en ga zo maar door. Echter, niet bij alle gemeenten is het sociaal domein hetzelfde. Vooral bij kleinere gemeenten worden alle taken die te maken hebben met de zorg voor en ondersteuning van de burger onderdeel van het sociaal domein gerekend. Om de burger succesvol te kunnen ondersteunen, betekent dit dus ook dat allerlei verschillende disciplines met elkaar moeten samen werken. Binnen het sociaal domein zijn ontzettend veel banen denkbaar. Voorbeelden zijn schuldhulpverlener, jeugdconsulent of WMO-consulent. 

Ondersteuning voor gemeenten

Juist omdat het sociaal domein zoveel verschillende taken omvat, is het voor veel gemeenten best een uitdaging om al deze verschillende taken in goede banen te leiden. In veel gevallen missen zij de mankrachten om alles te doen wat ze zouden willen. Of ze hebben niet de tijd om zich ergens volledig in te verdiepen voordat er een beslissing wordt gemaakt over een volgende stap. Gemeenten kunnen vaak wel wat ondersteuning gebruiken en in veel gevallen gaan zij dan op zoek naar een adviesbureau om hen te helpen. Adviesbureau’s beschikken over adviseurs gespecialiseerd in allerlei onderwerpen en zij kunnen gemeenten adviseren over de meest specifieke vragen. 

Adviesbureau in het sociaal domein

Werk jij bij een gemeente en zijn jullie op zoek naar een adviesbureau in het sociaal domein? Omdat er zoveel aanbod is, kan het best een klus zijn om een passend adviesbureau te vinden. Bij organisatieadviesbureau Goed geschud zijn de adviseurs breed gespecialiseerd en kunnen ze jouw gemeente met bijna elk vraagstuk in het sociaal domein helpen. Goed geschud vindt het belangrijk om passende oplossingen te bieden die blijvend werken voor jouw gemeenten. Daarom is het belangrijk dat deze oplossingen vanuit samenwerking tot stand komen. Iedereen betrokken bij het vraagstuk moet de kans krijgen om mee te denken. Goed geschud kan dit proces van begin tot het eind begeleiden voor jouw gemeente. Zo hebben we een gemeente geholpen bij het aanpakken van jeugdwerkloosheid en een andere met het verminderen van laaggeletterdheid. Enthousiast geworden? Of wil je meer weten over het werk van Goed geschud? Neem eens een kijkje op de website: www.goedgeschud.nl

Verder lezen?

Back to top button