SoftwareBusinessOndernemenOntwikkelingTech

WordPress hosting, kies de beste provider voor je website

WordPress is het meeste gebruikte CMS ter wereld voor het ontwikkelen van websites. Het is erg gebruiksvriendelijk en zonder veel technische kennis kun je zelf al redelijk snel een WordPress website ontwikkelen. Nadat je klaar bent met het ontwikkelen van je website wil je natuurlijk ook dat deze online zichtbaar is voor anderen. Hier heb je (web)hosting voor nodig.

Er zijn veel verschillende soorten hosting en je zal misschien al wat onderzoek gedaan hebben en WordPress hosting zijn tegengekomen. In dit artikel gaan we dieper in op wat WordPress hosting is, wat belangrijk is en waar je op moet letten bij het aanschaffen van WordPress hosting.

1. Kies een hosting provider die goed is beoordeeld

Er zijn tal van hosting providers waar je uit kunt kiezen en de meeste bieden ook WordPress hosting aan. Echter is de kwaliteit van de hosting providers erg uiteenlopend. Er zijn veel budget hosting providers die bijvoorbeeld hosting aanbieden voor minder dan €1,- per maand. Dit wil niet zeggen dat dit slechte hosting providers zijn maar vaak wordt je dan met veel andere klanten op één server geplaatst en is de uptime en snelheid van je WordPress website niet altijd gegarandeerd.

Ga niet direct voor de goedkoopste oplossing maar doe grondig onderzoek en kijk ook naar hoe hosting providers beoordeeld zijn op het internet. Er zijn veel sites waar hosting providers beoordelingen krijgen van echte bestaande klanten. Deze beoordelingen zeggen vaak al veel over de kwaliteit en service die een hosting provider biedt.

3. Vergelijk de verschillende WordPress hosting pakketten van verschillende providers met elkaar

Buiten de beoordelingen is het ook goed om verschillende pakketten naast elkaar te leggen en goed met elkaar te vergelijken. Ga eerst voor jezelf na wat je belangrijk vind en wat belangrijk is wanneer je WordPress hosting aan gaat schaffen. We sommen hieronder enkele functionaliteiten op die belangrijk kunnen zijn voor je:

  • Is het mogelijk om een staging omgeving aan te maken waar je op kunt ontwikkelen
  • Welke webserver wordt er gebruikt (Apache, Ngnix of LiteSpeed)
  • Hoeveel schijfruimte is er beschikbaar voor opslag van bestanden, afbeeldingen etc.
  • Hoeveel dataverkeer kan ik verbruiken per maand voor bezoekers die mijn website trekt
  • Welke caching mogelijkheden biedt de hosting provider (Redis, Varnish, LiteSpeed etc.)
  • Is er bij een groter pakket extra support beschikbaar wanneer nodig
  • Kan ik gebruik maken van een CDN (Content Delivery Netwerk) die de hosting provider aanbiedt
  • Worden er regelmatig back-ups gemaakt van mijn website die ik zelf terug kan plaatsen

We kunnen dit lijstje erg lang maken maar bovenstaand zijn wel belangrijke punten waar je op kunt letten als je WordPress hosting gaat vergelijken. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe belangrijk je website is.

3. Hoe is de service en de support

Als je beoordelingen gaat bekijken dan zie je vaak ook wel beoordelingen die te maken hebben met de service en support van een hosting provider. Daar kun je dus al veel uit opmaken maar het is ook afhankelijk van je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld dat je een hosting provider kunt bellen als er iets aan de hand is dan is het op voorhand al goed om te kijken of hosting providers telefonisch bereikbaar zijn. Dit is namelijk niet “standaard’ bij veel hosting providers. In veel gevallen zijn ze slechts bereikbaar via e-mail en of chat.

4. Kies voor een Nederlandse hosting provider

Als je de diensten / producten op je website voornamelijk in Nederland aanbiedt en Nederland is je afzetmarkt dan is het verstandig om te kiezen voor een Nederlandse hosting provider of in ieder geval een hosting provider die zijn datacenters in Nederland heeft staan.

Datacenters zijn de grote plekken waar duizenden servers staan die onder andere alle data en bestanden van je website opslaan. Als je website bijvoorbeeld op een datacenter staat in Amerika en een bezoeker uit Nederland wil je website bekijken dan moet de data helemaal opgevraagd worden in Amerika. Dit lukt natuurlijk wel maar hier zal dan wel vertraging in zitten en zal nooit zo snel zijn als wanneer het datacenter in Nederland staat.

Conclusie

Een eigen website maken met WordPress is een grote stap maar het kiezen van de juist hosting is ook een erg belangrijke stap. Het is misschien veel wat je rekening mee kunt / moet houden maar zeker de moeite waard om wat onderzoek te doen alvorens je een WordPress hosting pakket aanschaft. Het is namelijk een hele rompslomp om op een later moment je website (en misschien e-mail) te verhuizen naar een andere hosting provider.

Verder lezen?

Back to top button