Huis & TuinKlussen

Hoe kan het weer invloed hebben op jouw dak?

Al jarenlang wordt er geroepen dat het klimaat aan het veranderen is. Enkele jaren hebben we hier vrij weinig van gemerkt, maar het is nu toch echt beter merkbaar. In de winter hebben we vaker met extreem weer te maken, terwijl dit zomers ook het geval is. Ga maar eens na hoeveel hittegolven we in de afgelopen jaren hebben gehad.

Wist je dat het veranderde weer ook van invloed is op het dak van je woning? Des te extremer het weer wordt, des te meer invloed het weer op dit dak kan hebben. Hoe dit precies zit, lees je hieronder.

Hitte is van invloed op het dak

Is het een paar dagen erg warm in ons land? Dan kan dit van grote invloed zijn op het dak van je woning. Door de hitte gaan bepaalde onderdelen uitzetten, waardoor onderdelen vast komen te zitten. Als dakpannen uitzetten, kunnen er bijvoorbeeld kleine stukjes van de dakpannen afbreken. Ook andere dakbedekkingsmaterialen kunnen uitzetten, waaronder riet.

Merk je op dat hitte van invloed is op het dak van je woning? Dan heeft het vooralsnog weinig zin om een dakdekker Amsterdam in te schakelen. Pas als de gevolgen op de langere termijn zichtbaar is, is het advies om een dakdekker in te schakelen. Na de warme dagen volgen ongetwijfeld koudere dagen, waardoor de verschillende onderdelen weer inkrimpen.

De wind is van invloed op het dak

Een dak brengt meerdere functies met zich mee. Eén van de functies is het verhogen van het wooncomfort. Ga maar eens na wat er zou gebeuren als je geen dak op je woning hebt. Dan zou er eigenlijk in de woning niet te leven zijn.

Het dak krijgt bovendien met talloze weersomstandigheden te maken, waaronder de wind. Waait het nou écht heel hard? Dan kunnen de dakpannen van het dak afvliegen. Ook is het goed mogelijk dat hierdoor bepaald dakbedekkingsmateriaal los komt van het dak. Mocht je dit opmerken, is het advies om een dakdekker Hilversum in te schakelen. Dit moet snel hersteld worden, aangezien het anders voor tal van lekkages kan gaan zorgen.

De natuur is van invloed op het dak

Al met al kunnen we stellen dat de natuur van grote invloed op het dak is. Dit geldt voor de verschillende weersomstandigheden, maar is ook in de verschillende seizoenen waarneembaar. Sneeuwt het bijvoorbeeld hard? Dan komt er extra gewicht op het dak te liggen. Op het moment dat je dak een gebrek heeft, kan dit voor het instorten van een deel van het dak zorgen.

Ook in de herfst kun je problemen met je dak ervaren. Tijdens deze periode vallen veel bladeren van de bomen af. Deze bladeren komen op het dak terecht, maar ook in de dakgoot. Als je deze bladeren niet tijdig weghaalt, kan dit voor een flinke lekkage zorgen.

Verder lezen?

Back to top button