ReisartikelenReizenVakantie

6 aandachtspunten bij de aanschaf van een voortent

Kies de juiste voortent voor jouw vakantie!

Artikel highlights:
 • 1. Keuze van het materiaal van de voortent
 • 2. Welke frame kies je?
 • 3. De diepte van de voortent
 • 4. Wat voor haringen gebruik je
 • 5. Mogelijkheden voor luifel
 • 6. Uitbreidingsmogelijkheden

Je hebt een voortent nodig, dat is duidelijk. Maar welke? Waar begin je? En waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste voortent? Dit artikel gaat over de 6 aandachtspunten die ervoor zorgen dat je de perfecte voortent voor jouw situatie vindt, en wees niet bang om goed onderzoek te doen tussen de verschillende opties! Wij hebben in dit artikel de punten uitgelicht waar je om moet denken voordat je een voortent moet aanschaffen.

1. Keuze van het materiaal van de voortent

Als je een voortent gaat aanschaffen, dan is het belangrijk dat je weet wat voor materiaal en accessoires bij de voortent je gaat kiezen. Vraag jezelf af wat voor type kampeerder je bent. Ben je een seizoenskampeerder, korte periode kampeerder of een combinatie van beide.

Er zijn verschillende soorten materialen als het gaat om het kopen van een voortent. Zo zijn er voortenten gemaakt van PVC, textiel of canvas. Ben je een seizoenskampeerder? Dan is het belangrijk dat je opteert voor een licht materiaal zoals in de zomer kan worden gebruikt. Ga je voor een korte periode of lange periode, dan is het gebruik van een PVC-voortent geschikt om te gebruiken. 

2. Welke frame kies je?

Het frame is het fundament van je voortent. Laat je hier niet door weglopen. Het frame is het meest belangrijke onderdeel. Vooral als je kijkt naar de verschillende weersomstandigheden waar je mee te maken kunt krijgen. Daarom zijn er verschillende soorten frame’s te verkrijgen, om er voor te zorgen dat je jouw voortent optimaal kunt voorzien van de juiste middelen. Er zijn twee soorten frame’s: Stalen frame & Aluminium&carbon/glassfiber frame.

Als jij een voortent gaat gebruiken die vooral in de winter of seizoensmaanden gebruikt gaat worden, dan is het gebruik van een stalen frame onvermijdelijk. Deze tenten worden over het algemeen gemaakt van een zwaarder doek en moeten stabiel kunnen blijven onder slechte weersomstandigheden. Een stalen frame is aardig zwaar, maar dat is belangrijk als je wil dat jouw voortent heel blijft wanneer er een storm is.

Hoeft jouw frame geen zware weersomstandigheden te ervaren, dan kun je kiezen voor een aluminium & carbon/ glassfiber frame. Het voordeel van deze frame is dat het stukken lichter is dan een stalen frame, daarbij is het installeren van deze frame vele malen makkelijker in vergelijking met een stalen frame. Vergeleken met een stalen frame is het wel kwetsbaarder.

3. De diepte van de voortent

Als je weet welke omloopmaat je moet hebben, dan kun je kijken naar de diepte van de tent die gewenst is. Over het algemeen is het verstandiger om te kijken naar de grootte van de caravan. Hoe kleiner de caravan, hoe groter de diepte. Omdat je dan in verhouding toch dan wat meer ruimte hebt. Heb je een grote caravan, dan is een voortent met wat minder diepte ook goed aangezien de caravan al hartstikke veel ruimte heeft. Mocht het uiteindelijk blijken dat je te weinig diept hebt in je voortent, kun je altijd kijken of je het kan uitbouwen (hangt af van het merk).

4. Wat voor haringen gebruik je

Om je voortent stevig aan de grond te verankeren zijn haringen ten zeerste aan te raden. Deze zijn er in de meeste gevallen standaard bijgeleverd als je een voortent koopt. Maar er zijn ontzettend verschillende soorten haringen en grondpennen die je kunt gebruiken. Het hangt er ook echt vanaf wat voor ondergrond je hebt. De verschillende soorten haringen zijn:

 1. De standaard haring
 2. Stalen halfronde haring
 3. Kunststof haring
 4. Haringen van hout
 5. Schroefharingen
 6. Rotspennen
 7. Stormband Haringen

Als je gaat kamperen in het gras, dan kun je in principe elke haring wel gebruiken. De eerste drie haringen zijn meer dan voldoende, maar gebruik je een ander van deze lijst, dan kan het ietwat overdreven zijn aangezien je jouw voortent dan intens hard laat verankeren in het gras.

Heb je een klei ondergrond, dan is het verstandig om te kiezen voor een haring met een slank profiel zodat ze er gemakkelijk in en uit te halen vallen.

Kampeer je in het bos, dan heb je voornamelijk te maken met een losse ondergrond. Kies dan voor een stalen halfronde of kunststof haring.

Is de ondergrond erg drassig en zacht, maak dan gebruik van een houten haring. Deze komen minder snel los in dit soort ondergronden.

Heb je te maken met een ondergrond dat voornamelijk bestaat uit los zand? Dan is een houten haring ook de enige oplossing.

Is de ondergrond voornamelijk van steen, dan is het belangrijk dat je jouw beslissing laat meewegen met het advies van het bedrijf waar je jouw voortent hebt gekocht. Elke haring is geschikt voor een harde ondergrond, maar er zijn altijd wel wat tips en tricks te vinden.

5. Mogelijkheden voor luifel

Waar vaak minder naar wordt gekeken zijn naar de mogelijkheden voor je voortent. Denk maar aan een luifel die bijvoorbeeld op de voortent zelf wordt geplaatst. Ga je voor een halfronde luifel of toch niet? Dit kan invloed hebben op hoe diep jouw ventilatieluik gaat zitten. Oftwel: zakluifel of cassetteluifel. Een luifel wordt gebruikt om bescherming te bieden tegen de zon. Afhankelijk van wat voor type kampeerder je bent, kun je het best advies opvragen bij een kampeerwinkel. 

6. Uitbreidingsmogelijkheden

Nog een punt dat vaak wordt overgeslagen, zijn de uitbreidingsmogelijkheden. Het is namelijk mogelijk om bijvoorbeeld je voortent diep te maken of vaker open te trekken voor extra ventilatie. Maar ook om een extra slaapplek vrij te maken voor gasten of meer ruimte voor de berging. Er zijn talloze uitbreidingsmogelijkheden, het is alleen belangrijk om te weten dat je wel secuur naar het merk moet kijken van je tent om ervoor te zorgen dat je gebruik kunt maken van een breed scala aan opties. 

Dit waren onze 6 aandachtspunten bij de aanschaf van een voortent

Dit waren onze 6 aandachtspunten bij aanschaf van een voortent. Het is belangrijk dat je deze punten goed in overweging neemt bij het kopen van een voortent. Dus om nog even alles kort samen te vatten: 

 1. Denk aan de keuze van het materiaal
 2. Welk frame kies je?
 3. Bepaal de diepte van de voortent
 4. Wat voor haringen ga je gebruiken?
 5. Mogelijkheden voor de luifel
 6. Kijk naar uitbreidingsmogelijkheden

Dat zijn de punten waar je goed op met letten voor als je een voortent wil gaan kopen, let hier vooral op bij jouw eerste keer kamperen. Wij hopen je in ieder geval goed geïnformeerd te hebben. Nu kun je op zoek gaan naar jouw ideale voortent. Succes!

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button