Huis & Tuin

Waarom kies je voor inbouwkranen in de badkamer?

Laat je een nieuw huis bouwen? Dan moet je goed nadenken over de badkamer. Dit is ook het geval als je deze ruimte in je bestaande woning gaat renoveren. Allereerst moet je de indeling van de badkamer bepalen. Als je dit gedaan hebt, gat je verder met het sanitair. Naast het sanitair zelf moet je ook nadenken over de kranen. Zo kun je bij een wastafel, douche en bad bijvoorbeeld kiezen tussen opbouw- en inbouwkranen. In deze tekst vertellen wij je waarom je kiest voor inbouwkranen in de badkamer.  

Luxe uitstraling

Vroeger was het gebruikelijk om kranen op de muur te monteren, maar tegenwoordig worden ze steeds vaker ingebouwd. Dit is niet voor niets, want inbouwkranen hebben een luxere uitstraling dan opbouwkranen. Reden hiervoor is dat het leidingwerk in de muur verwerkt wordt en er niet overheen loopt. Hierdoor krijgt je badkamer een strakke en minimalistische uitstraling. Ben je van plan om een moderne badkamer te realiseren? Dan mogen inbouwkranen eigenlijk niet ontbreken.

Geen leidingen in het zicht

Kies je voor een regendouche, maar laat je de leidingen niet inbouwen? Dan loopt er altijd een leiding over de muur. Het water moet immers van de kraan naar de douchekop gevoerd worden. Als je voor een ingebouwde regendouche kiest, is dit niet het geval. De douchekop wordt dan aan de muur of in het plafond van je badkamer verwerkt en dat geldt ook voor de leiding die hier naartoe loopt. Met inbouwkranen zijn er dus nooit leidingen op het zicht.

De meeste regendouches hebben tegenwoordig ook een handdouche. In dat geval is er wel een leiding zichtbaar. Deze loopt vanaf het bedieningspaneel op de muur naar het uiteinde van de handdouche. Dit kan ook niet anders, want je gebruikt hem om bijvoorbeeld shampoo uit je haar te spoelen. Dankzij de slang is deze douchekop ‘flexibel’ en kun je hem op verschillende plekken gebruiken.

Je bespaart ruimte

Inbouwkranen kunnen je ook helpen om ruimte te besparen in je badkamer. Neem je een wastafel met inbouwkraan? Dan wordt de kraan op de muur bevestigd in plaats van op het meubel. Hierdoor houd je meer ruimte over op het wastafelblad om spulletjes neer te zetten.

Ook als je een kleine(re) badkamer hebt maar wel graag een badkuip vrijstaand wilt, kan een inbouwkraan uitkomst bieden. Doordat de leidingen weggewerkt worden, kun je de badkuip dichter bij de muur plaatsen. Een half vrijstaand bad kan ook handig zijn. Deze komt met één kant tegen de muur te staan en dat bespaart ruimte.

Makkelijker schoon te maken

Heb je ook zo’n hekel aan het schoonmaken van je badkamer? Dan zijn inbouwkranen echt iets voor jou. Doordat de leidingen in de muur verwerkt worden, hoef je minder schoon te maken. Er is immers ook minder wat vies kan worden, want een deel van de kraan is niet zichtbaar. Daarbij komt dat je makkelijker met een doekje over bijvoorbeeld de wastafel kunt. Je hoeft immers niet meer om de kraan heen, iets wat bij opbouwkranen wel het geval is.

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button