TuininspiratieHuis & TuinLifehacksNatuurTuin

Tips en trucs voor tuinieren: Hoe je met een paar trucs een prachtige tuin kunt hebben

Artikel highlights:
 • Introductie
 • Wat is de beste manier om te starten?
 • Stel de grondbeginselen vast
 • Zet alles in elkaar
 • Hoe u uw tuin uniek maakt
 • Conclusie

Tuinieren doet een beroep op onze zintuigen. De kleuren, de enorme diversiteit aan geuren, de geluiden van vogels en insecten die door de planten worden aangetrokken, en de veelzijdigheid van materialen. Heb je een nieuwbouwhuis gekocht met tuin of wil je je tuin helemaal opnieuw ontwerpen, dan geven wij jij in dit blog een aantal tips. Om te zorgen dat je tuin uit het oog springt dan is het belangrijk om voor variatie en contrast te zorgen. 

Introductie

Om een aantrekkelijk tuinontwerp te maken, kan voor een geraamte van verschillende vormen en afmetingen worden gekozen, waarin een diverse planten met verschillende hoogten en groeitijden worden geplaatst. Het belangrijkste is planten te hebben die van elkaar verschillen, maar toch met elkaar harmoniëren. Dit alles samen zorgt voor een aantrekkelijke tuin voor bezoekers, vrienden en familie. 

Wat is de beste manier om te starten?

In elke tuin zijn bodembedekkers de gemakkelijkste planten om te kweken en te verzorgen (onkruid uitgezonderd!). Ze hebben geen speciale groeiomstandigheden nodig, maar je  moet wel de grond bewerken, en dat kost tijd. Het goede nieuws is dat dit werk kan worden gedaan in de warme lente en herfst maanden met minimaal onderhoud. Aan de andere kant zijn er verticale tuinen. Die zijn ingenieus omdat die je de mogelijkheid geven om te genieten van adembenemende uitzichten terwijl je ruimte bespaart in jouw tuin. Het bespaart ook water. De meesten van ons betalen een fortuin voor water, maar je kunt zo veel kweken als je nodig heeft voor een heel jaar, en gemakkelijk! Een muurtuin is een geweldige plek voor contrast, het kan in roze en rode tinten zijn en biedt schaduw op warme zonnige dagen. Potplanten daarentegen zijn gemakkelijk in elkaar te zetten en zorgen voor een constante toevoer van frisse lucht in huis of appartement, en kunnen indien nodig in de tuin worden geplaatst.

Stel de grondbeginselen vast

Overweeg je doel, de stijl/het gevoel dat je wilt overbrengen, en of je hout, beton of soortgelijke materialen wilt gebruiken. Bij borderrand zijn vooral hout, metaal en beton geschikt. Ze geven allemaal een solide indruk en zijn op hun eigen manier tijdloos en mooi. Doe geen moeite om met exotische materialen te bouwen of ze te kopen, want ze brengen extra kosten met zich mee, vooral als je er het hele jaar door aan wilt werken, en ze zijn misschien niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Dus als het iets heel gewoons en praktisch moet zijn, dan vindt je op borderrand-kantopsluiting.nl een ruime keuze. Je zult daar ook meer exotische dingen vinden, als je daar naar verlangt. Als je werkt aan jouw tuin bed, metaal is de meest praktische keuze, want het is duurzaam, aanpasbaar en goedkoop. Maak eerst de basis, en voeg dan de extra’s toe om de tuin de gewenste sfeer te geven.

tuinieren op de grond

Zet alles in elkaar

Hoe beïnvloedt jouw kleurenschema het licht? Varieer de opstelling in een bed om interesse te creëren. Snijd grote vormen in het gazon. Maak patronen met planten, gebruik verschillende materialen in elk bed, gebruik één soort in elk bed, strooi kleurrijk grind of verschillende soorten steen. Houd het nog steeds eenvoudig, als jouw tuin kleurrijk en weelderig is, heeft je misschien iets meer tijd nodig om de tuin te onderhouden. Minimalistische tuinen zijn niet slecht als je een rustige plek wilt, een plek om van de natuur te genieten, een plek die door alle gezinsleden gebruikt kan worden.

Hoe je jouw tuin uniek maakt

 1. Gebruik plantaardige materialen die de bestaande bedden complimenteren
 2. Probeer verschillende hoogtes in jouw bloembed te integreren
 3. Gebruik planten van verschillende hoogtes, zoals urnen of bloembakken met ranken die over de rand uitsteken om de kijker te verrassen 
 4. Gebruik een diversiteit aan verschillende tuinstijlen
 5. Voeg kleur toe gedurende het seizoen
 6. Planten die binnenshuis worden gekweekt kunnen in de zomer naar buiten worden gehaald
 7. Gebruik containers om meer verschillende plantencombinaties te laten zien 
 8. Maak gebruik van verschillende materialen in de tuin
 9. Maak gebruik van verschillende plantlagen 
 10. Integreer kleine tuinfiguren

Conclusie

Een mooi ontworpen tuin in het land van blauw en groen is de plaats waar de natuur zich van haar beste kant laat zien en waar je wordt omringd door een natuurlijk huis dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Daarom is het vooral belangrijk om een stabiel geraamte te hebben dat lang zijn vorm behoudt en niet aan het weer zal toegeven, zodat je nog tientallen jaren van de tuin kunt genieten.

Verder lezen?

Back to top button