Indoor sportenGames & spelletjesLifestyle

Darten doe je met deze benodigdheden

Darten is een ontzettend populaire sport. Met name in Engeland is darten één van de meest populaire sporten. Ook in Nederland was het al een geruime tijd trending, maar de afgelopen 5 jaar heeft de dartwereld in Nederland een enorme groei meegemaakt. Legendes als van Barneveld en Michael van Gerwen hebben hun beste periode meegemaakt en daardoor vinden we deze sport zo ontzettend leuk. Maar, wat heb je allemaal nodig om te darten? Dat leggen we hier uit. 

Darten in het kort

Je hebt drie pijlen. Ook wel bekend als darts. Het doel is om jouw standaard score van 501 zo snel mogelijk naar 0 te krijgen. Dat doe je door de pijlen op het bord te gooien waarbij je de meeste score kunt halen. Het dartbord is verdeeld in ringen en sectoren. De getallen langs de rand van het bord geven het aantal punten voor een pijl in de desbetreffende sector aan. Deze sectoren zijn ook weer onderverdeeld in een paar kleinere vakken. Het is aan jou om te kijken waar jij je pijlen wilt gooien

In het midden van het bord vind de double bull. Dat rode stipje is 50 punten waard. Daaromheen zit de single bull oftewel de groene cirkel. Dat is 25 punten waard. Daaromheen zit een brede ring dat zwart en wit is, waarvoor het aantal punten geldt dat op de rand van het bord staat. En weer daaromheen zit een smalle ring dat een triple wordt genoemd. Als je de triple raakt, dan verdubbel je het puntenaantal van die sector. Dan heb je weer een wit en zwart vlak, maar daarna kom je bij de doubles. Dan krijg je twee keer het aantal punten van het vak waar je op staat.  Raak je het buitenste zwarte gedeelte, dan heb je geen punten. 

De darts

De pijlen waar je mee gooit noem je een dart. Een set bestaat uit drie pijlen. Een dart bestaat uit 4 onderdelen dat allemaal een belangrijke functie hebben. Een dart bestaat uit een flight, shaft, barrel en punt. De punt is scherp en zorgt ervoor dat de pijl blijft hangen in het bord. De barrel is het onderdeel dat je vasthoudt en het gewicht van de dart bepaald. De shaft is het onderdeel tussen de flight en de barrel, hiermee wordt er voorkomen dat de barrel loskomt. En als laatst bestaan de dartpijlen uit een flight. Dat is de stabilisator van de dart en tevens ook een beschermer voor andere pijlen. 

Het dartbord

Dartborden zijn even belangrijk als de pijlen. Zonder bord kun je nergens op gooien en zonder pijlen kun je niet op het bord gooien. Het dartbord bestaat uit een ronde vezelplaat dat ongeveer 18 millimeter dik is. De vezelborsteltjes worden onder grote druk gelijmd en geperst, vervolgens wordt het geheel omhuld door een metalen band. Het bord wordt voorzien van een vakindeling dat bestaat uit 82 speelvakken. De baan heeft een minimale ruimte nodig met een lengte van 4 meter, een breedte van 3 en een hoogte van 3 meter. 

Darten met een dartbord

Het dartbord moet zo worden opgehangen dat het midden van het bord 1,73 meter boven de vloer hangt. De afstand van de werplijn tot de voorkant van het dartbord moet 2,37 meter bedragen. Dartborden worden zorgvuldig gemaakt met duurzame producten en met de kennis van de spelregels. Daarom is het belangrijk dat je de exacte hoogte aanhoudt bij het ophangen van je dartbord. Overigens wat een leuk weetje is, is dat dartborden in London worden gemaakt. Dat geeft het net wat meer diepte. 

Dartborden kopen

Het vinden van een dartbord hoeft niet lastig te zijn. Zowel op het internet als buiten het internet zijn er genoeg dartwinkels te vinden waarbij je meer dan genoeg keuze hebt uit verschillende soorten dartborden, pijlen en/of andere accessoires die bijdrage aan jouw nieuwe succes met het spelletje. Je zou kunnen denken aan dartwinkel McDartshops.nl of soortgelijke bedrijven.

Verder lezen?

Back to top button