Laatste nieuwsGezelligheidSoftwareTech

De nieuwe telefoon trend: BeReal

Inmiddels is er weer een nieuwe trend aan het opstaan. De app genaamd BeReal is aan het doorbreken bij de Nederlandse jeugd. Maar waarom is het een nieuwe trend en waardoor is het zo populair?

Wat is BeReal?

BeReal is een app dat zichzelf heeft ontwikkeld tot een tegenpool van Instagram. Het schoonheidsideaal om maar altijd het perfecte plaatje te maken en te posten is niet langer relevant. Je maakt namelijk foto’s die de realiteit laten zien. En ja, dat kan dus ook als je er niet heel charmant bij ligt en er misschien niet op je best uit ziet. De app vraagt je door middel van een notificatie om dagelijks een foto te maken van wat je op dat moment aan het doen bent en hoe je eruit ziet. Die maak je en al je volgers kunnen dat dan zien. Je kunt de notificatie niet negeren, aangezien je direct een foto moet maken. Ook kun je bij de mensen die je volgt hun dagelijkse foto’s zien waardoor de typische ‘filter’ die we hebben ingesteld, niet te bereiken is op BeReal. De naam zegt het al: Geen edits, filters of iets, just BeReal.

In Nederland is 91 procent van alle BeReal gebruikers jonger dan 35 jaar. Dit kan natuurlijk nog veranderen aangezien vele apps zijn doorgebroken door middel van de ontdekking van jongeren. Jongeren zijn namelijk al gauw ambassadeur van alles wat met nieuwe apps te maken heeft. Als gevolg gaan oudere generaties zich ook verdiepen en in de meeste gevallen maken zij ook gebruik van de nieuwe apps. Het is namelijk niet raar om te zien dat ouders nu ook gebruik maken van Instagram, Snapchat en TikTok.

Het echte plaatje echter jezelf

Op social media is het beeld echt ontstaan dat alles in je leven perfect moet zijn. True beauty noemen velen het, maar hoe echt is dat nou eigenlijk? Vaak laten we op platformen zoals Instagram alleen maar de mooie dingen uit ons leven zien. Als er een selfie wordt gemaakt, dan komt er een filter overheen, editten we oneffenheden uit ons gezicht en zorgen we ervoor dat de foto van een bepaalde hoek is gemaakt om zo karakteristieken van je lichaam beter te kunnen laten zien dan het misschien in het echt is. BeReal wil daar een stokje voor steken en laten zien dat ook de ongefilterde jij prachtig is. Het echte plaatje achter jezelf is even mooi, want de rauw versie van jezelf komt nu naar voren. Mensen moeten begrijpen (en met name jonge mensen) dat het helemaal niet erg is om acne te hebben, een wat rustiger leven te hebben en dat de meeste jongeren geen miljoenen op de bank hebben.

Social media 2022

Social media kan nog steeds een leuke plek zijn om actief in te zijn, maar de mentale gevolgen die zich nu in een rap tempo ontwikkelen zijn soms nog wel eens een reden om jezelf af te vragen of je er nog wel op wilt zitten. Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat jongeren een hoge druk voelen om alleen iets te posten als ze een mooie mijlpaal hebben bereikt. Dat kan te maken hebben met een ideaalbeeld die ze over zichzelf gooien, of juist uit onzekerheid. BeReal wilt dus laten zien dat het onnodig opvoeren van druk totaal niet nodig is. Just BeReal, wees eerlijk naar jezelf en je volgers, waarbij je gewoon laat zien hoe je eruit ziet en wat je doet. Je hoeft niet altijd eruit te zien als een prins of Princes. We weten allemaal dat we onze momenten van charme ook eens uitzetten en kiezen voor comfort.

Wat gaat de app verder brengen?

De app is tot dusver natuurlijk erg populair en zal voorlopig nog niet stoppen met groeien. Bronnen zeggen dat de app zich met verloop van tijd gaat verbeteren en bepaalde functies gaat toevoegen om meer te kunnen laten zien van de echte jij. Tot die tijd kun je de app al goed gebruiken op je telefoon. De app valt te downloaden op vrijwel iedere telefoon. Dus je hoeft niet bang te zijn dat alleen een Apple of Android telefoon noodzakelijk is. Dat is namelijk iets wat wel eens vaker gebeurt bij bepaalde apps, maar bij BeReal is dat niet het geval. Bovendien kun je de app ook nog eens customizen op je homescreen van je telefoon, waardoor je altijd eenvoudig foto’s voorbij ziet komen van de mensen die je volgt op de app. BeReal is de nieuwe manier om positief social media gebruik te gaan stimuleren, waarbij de jeugd en volwassenen een beter beeld krijgen van hunzelf en het leven.

Verder lezen?

Back to top button