Laatste nieuwsAvontuurDagje wegHealthVoeding

Extreme hitte in Nederland: Hoeveel water moet je drinken?

Op dit moment zitten we in een hittegolf. Hoeveel water moet je nou eigenlijk drinken? Het is namelijk algemeen bekend om genoeg water te drinken zodat je goed gehydrateerd blijft, maar het is ook belangrijk zodat je niet oververhit raakt. Water is erg essentieel voor het lichaam om te hebben, maar zeker om te blijven aanvullen. Extreme hitte in Nederland is niet voor niets erg serieus en daarom is het goed om te weten hoeveel water je nou eigenlijk moet drinken.

Waarom water drinken op warme dagen extra belangrijk is

Genoeg water drinken is erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Een tekort aan water, en al helemaal op warme dagen, kan ervoor zorgen dat je uitgedroogd raakt en daardoor fysieke klachten kan ervaren. Zelfs tot zo’n niveau dat het gevaarlijk voor je kan worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je verliest namelijk continu vocht. Of je nu aan het ademen, plassen of zweet, je lichaam verliest continu vocht zonder dat je er echt bij stilstaat. Het advies van het voedingscentrum geeft dan ook aan dat kinderen vanaf 14 jaar elke dag minstens 1,5 tot 2 liter water drinken om hun vochtbalans goed op peil te hebben.

Op warme dagen zweet je meer dan normaal. Omdat je meer vocht verliest moet je dus ook meer dan de reguliere 1,5 tot 2 liter water drinken om goed gehydrateerd te blijven. Bij warm weer, en met name de extreme temperaturen waar we nu in zitten is het zaak om minimaal 2 liter water te drinken. Naast het feit dat je vocht verliest als je ademt, is je lichaam ook bezig om de warmte kwijt te raken. Dat merk je misschien niet echt of zie je echt aan jezelf, maar het lichaam doet dat ook. Door middel van zweten wordt de warmte echter wel afgevoerd buiten het lichaam, zodat vitale organen beschermd blijven en niet beschadigd kunnen worden door de warmte.

Wat is beter: Kleine slokken of grote hoeveelheden water drinken?

In dit geval maakt dat totaal niet uit. Het is maar net wat voor type water drinker je bent. Zolang je maar eindigt op de minimale 2 liter, is er niks aan de hand. Sommige mensen lopen nou eenmaal liever met een grote fles water dan de ander. Als je de vuistregel voor jezelf aanhoudt om elk halfuur of uur een glas water te drinken, dan ben je hartstikke goed bezig. Ook kun je monitoren of je al goed gehydrateerd bent door te kijken naar de kleur van je eigen urine. Als je ziet dat je plas een donkere kleur heeft, dan heb je nog niet genoeg gedronken. Is je urine haast even doorzichtig als water, dan ben je goed gehydrateerd en hoef je dus op dat moment minder te drinken. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je wel weet hoeveel water je ongeveer hebt gedronken.

Warmte verslaat warmte?

Ja! Dat heb je goed gelezen. Warmte verslaat warmte. Het is bewezen dat warme dranken ervoor zorgen dat je beter afkoelt dan wanneer je koude dranken drinkt. Hoe kan dat? Dat komt omdat het drinken van koude dranken maar een tijdelijk effect hebben op het menselijk lichaam. Tuurlijk is het lekker om met een warme dag een heerlijk verkoelend drankje te drinken en dat moet je zeker ook doen, maar uit onderzoek is gebleken dat als je een warme drank drinkt zoals thee, je haarvaten wijder worden om de warmte uit het lichaam te laten. Hierdoor geef je je lichaam een extra zetje om de warmte te elimineren en kun je dus sneller afkoelen dan wanneer je een koud drankje drinkt. Vanuit onze eigen logica zou je dat misschien nooit gedacht hebben, maar het is toch echt wel waar.

Drink goed, eet bewust

Water is in eerste instantie hartstikke belangrijk. Het is normaal om op warme dagen minder trek te hebben. Maar, niks is minder waar. Ook is het belangrijk om goed te blijven eten. Je verliest namelijk belangrijke zouten tijdens het zweten. Dit betekent niet dat je extra zout moet eten dan wat je normaal zou doen, maar het is wel belangrijk om gewoon te blijven eten zoals je gewend bent. Zijn de porties wat kleiner omdat je geen zin hebt in veel eten? Dat is niet erg. Het belangrijkste is dat je in ieder geval wat binnenkrijgt zodat je lichaam optimaal kan blijven werken en je geen zouttekort ervaart. Je slap en suf voelen in de hitte is het laatste wat je wilt hebben in de warmte.

Verder lezen?

Back to top button