WoondecoratieKantoorartikelenTechWonen

Waarom inbouwspots met LED modules even goed zijn als inbouwspots met vervangbare spotjes

Inbouwspots zijn hartstikke mooie lampen om te gebruiken voor in jouw woning. Tegenwoordig zijn LED-modules in alle vormen een interessante optie. Dat komt natuurlijk door de zuinigheid van de lamp, maar ook door het licht wat er wordt gegenereerd. Op het moment dat je op zoek bent naar inbouwspots, rust er ook de vraag: Wat is beter? In dit artikel vertellen wij waarom inbouwspots met LED-modules even goed zijn als inbouwspots met vervangbare spotjes.

Wat zijn LED-modules?

Je moet het zo zien: Een LED module bevat meerdere LED lampen die zitten verwerkt in een armatuur. Hierdoor zijn LED modus klein, flexibel en worden ze in een grote quantiteit verkocht. Meestal worden er 50 stuks aan 1 lijn verkocht. Hierdoor kun je ze gemakkelijk overal plaatsen. Hierdoor zijn LED- modules ideaal voor in huis. Je kunt ze namelijk gebruiken in een kast, spiegel of andere plek in huis. Bovendien kunnen deze modules worden bediend door middel van een controller of dimmer. De lichtintensiteit van LED is inmiddels zo erg gestegen dat je nu voor dezelfde hoeveelheid licht in LED minder vermogen nodig hebt dan halogeen.

Wat zijn vervangbare spotjes?

Vervangbare spotjes zijn niets anders dan inbouwspotjes die worden voorzien van een lichtbron die te vervangen valt. Het uiterlijk van een inbouwspot is natuurlijk belangrijk, maar het licht bepaalt de sfeer. Daarbij is de kwaliteit van het licht natuurlijk bepalend. Er zijn verschillende soorten lampen te vinden die een warme of witte kleur kunnen projecteren. Desondanks moet je wel door middel van de lichtbron een keuze maken wat voor sfeer licht je wilt gebruiken. 

Waarom zijn ze even goed als inbouwspots met vervangbare spotjes?

Veel mensen denken dat wanneer ze voor een LED armatuur kiezen, de modules niet meer kunnen vervangen. Dat klopt voor een gedeelte, maar de modules zijn zo geïntegreerd dat de modules gekoeld worden en goed verspreid zijn over het oppervlak waardoor de kans op defecten ontzettend klein is geworden. Op het moment dat er een defect is ontstaan ligt het in de meeste gevallen aan de driver. Dat is geen groot probleem aangezien dat gedeelte makkelijk vervangen kan worden. 

Omdat er nu LED inbouwspots op de markt zijn gekomen, is het mooie ervan dat er compactere armaturen gemaakt kunnen worden. Het mooie daarvan is, is dat er wel een grote lichtintensiteit kan worden geboden terwijl het armatuur kleiner is. Vroeger had je bij halogeen lampen dat er een hoge wattage als 50 werd gebruikt. Bij LED kan dat al vanaf 7 watt. Led verbruikt minder, is flexibeler en kan warm, koud of wit licht produceren

Inbouwspots met LED-modules
Inbouwspots met LED-modules – DNOB.nl

Nog steeds zijn er armaturen te vinden die uitgerust zijn met vervangbare lampen en dat werkt even mooi, maar sinds de LED modules er zijn, zijn er meerdere armaturen op de markt gekomen die een lage inbouwdiepte hebben. Vergeleken met een vervangbare lamp was dat niet haalbaar geweest. Daarom is de komst van een LED module ideaal aangezien lage inbouwspots makkelijk ingebouwd kunnen worden. Bovendien kun je met led ook grote vermogens produceren in kleinere armaturen.

Wat is het verschil van een armatuur met een lage/ hoge inbouwdiepte?

Een inbouwspot met lage inbouwdiepte valt gemakkelijk te installeren in plafonds met weinig ruimte. Daardoor is het gebruik van een LED inbouwspots ideaal omdat het een klein formaat heeft dat een goede spreiding heeft om het oppervlak te voorzien van een goede koeling. Voorheen konden er alleen maar inbouwspots gebruikt worden met een hoge inbouw hoogte. Hierdoor moesten de armaturen hoog geplaatst worden, vanwege het feit dat ze plaats moesten bieden aan grote lampen. Dat is het grootste verschil van een armatuur met een lage inbouwdiepte, ten opzichte van een hoge inbouwdiepte. 

LED inbouwspots zijn net zo goed

Nu je weet waarom LED modules even goed zijn als inbouwspots met vervangbare lampen, is het aan jou de keus om te bepalen waar je zelf liever gebruik van maakt. Desondanks kun je met een LED module de gewenste vorm van licht instellen en gebruik maken van het ruime aanbod aan armaturen. Het is maar net wat je zelf natuurlijk mooi vindt. Dus, zijn LED modules even goed als inbouwspotjes met vervangbare lampen? Absoluut!

Verder lezen?

Back to top button