Huis & TuinWonen

Dit zijn dakbedekkingsopties voor je huis 

Of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaand dak wilt vervangen, het is belangrijk om de verschillende soorten dakbedekking te begrijpen die beschikbaar zijn om een weloverwogen beslissing te nemen. Er zijn verschillende dakbedekkingsmaterialen en -stijlen waaruit je kiest. In dit artikel kijken we naar enkele van de populairste opties voor dakbedekking.

Dakbedekkingen voor platte- en hellende daken

Als eerst is het belangrijk om te weten dat er dakbedekkingen zijn voor platte daken en voor hellende daken. Voor je een nieuwe dakbedekking kiest voor jouw woning of gebouw, ga je dus eerst na of jouw dak plat of hellend is. Vervolgens kijk je naar welke soort dakbedekking hier het beste bij past, zodat je de juiste keuze maakt en lang profiteert van de goede dakbedekking. 

Dakpannen

In Nederland hebben veel daken dakpannen als dakbescherming. Dakpannen zijn een klassieke keuze voor huiseigenaren die hun dak willen upgraden. Ze bieden een tijdloos uiterlijk dat nooit uit de mode raakt en zijn een uitstekende manier om je huis te beschermen tegen de elementen. Dakpannen van klei en beton zijn populaire keuzes voor wie een traditionele esthetiek wil

EPDM daken 

EPDM staat voor ethyleenpropyleendieenmonomeer, en het is een rubberachtig synthetisch materiaal dat de laatste jaren populair is geworden als dakbedekking. EPDM dakbedekking is uitstekend bestand tegen de elementen zoals wind, regen, sneeuw en extreme temperaturen. Het biedt ook superieure bescherming tegen UV-stralen. Bovendien heeft het een hoge treksterkte, waardoor het duurzaam is en lang meegaat. Een EPDM dak is erg duurzaam en slijt niet snel. Mocht er wel slijtage ontstaan, repareer je dit gemakkelijk met EPDM lijm

Metalen daken 

Een andere populaire keuze voor daken zijn metalen daken. Metalen daken bieden veel voordelen, zoals duurzaamheid, energiezuinigheid, brandwerendheid en weinig onderhoud. Ze zijn er ook in verschillende kleuren en stijlen, zodat je het uiterlijk van je huis kunt aanpassen. Het nadeel is dat metalen daken meestal duurder zijn dan andere soorten dakbedekking. 

Daken van leisteen 

Leien daken zijn een andere populaire optie en ze bieden een uitstekende bescherming tegen het weer door hun duurzaamheid en lange levensduur. Het nadeel is dat leisteen vrij duur kan zijn vanwege het gewicht en de installatiekosten. Mocht je een dak van leisteen overwegen, denk er dan aan dat je een groot budget nog hebt. 

Asfalt shingles 

Asfalt shingles zijn een van de meest gebruikte soorten dakbedekking in woonhuizen en ze zijn er in twee hoofdvariëteiten: organische en glasvezel. Organische shingles bestaan uit papier dat verzadigd is met asfalt, terwijl glasvezel shingles gemaakt zijn van glasvezels bedekt met asfalt en bedekt met keramische korrels die ze hun kleur geven. Beide soorten zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te installeren en duurzaam, waardoor ze voor de meeste huiseigenaren een prima optie zijn.  

Verder lezen?

Back to top button