Natuur & gebiedAvontuurDagje wegNatuur

De top 5 mooiste natuurgebieden in Drenthe

Vind hier de mooiste natuurgebieden en wandelroutes van Drenthe!

Artikel highlights:
  • Natuurgebieden in de provincie Drenthe
  • De 8 mooiste natuurgebieden in Drenthe
  • Wandelen in Drenthe

Houd jij van lekkere wandelingen maken in mooie natuurgebieden? De provincie Drenthe heeft prachtige natuurgebieden en wandelroutes! In dit artikel gaan wij langs de 5 mooiste natuurgebieden in Drenthe.

Natuurgebieden in de provincie Drenthe

Drenthe staat bekend om haar mooie natuur en wandelroutes. De Hondsrug, Fochteloërveen, Drouwenerzand en zo kan ik nog wel even doorgaan! Er zijn enorm veel natuurgebieden te vinden in Drenthe. Mooie bossen, bloeiende bloemen en prachtige landschappen! Hoe fijn is het om even lekker de natuur in te gaan?

De 5 mooiste natuurgebieden in Drenthe

Zoals ik al noemde zijn er ongelofelijk veel mooie natuurgebieden in Drenthe. Meer dan je zou denken! Daarom hebben wij de 5 leukste en mooiste natuurgebieden in Drenthe voor je op een rijtje gezet.

1. De Hondsrug

Hondsrug in Drenthe
1. Hondsrug in Drenthe | Bron: stenenzoeken.nl

Te beginnen met de Drentse Hondsrug. De Hondsrug is een groot herkenningspunt waar de Drentenaren erg trots op zijn! Het is een prachtig en groot natuurgebied in Drenthe waar je lekker kunt wandelen en zelfs op vakantie kan gaan als je wilt. Met of zonder kinderen, in alle rust of lekker actief! Dit gebied heeft zowel mooie fietsroutes als wandelroutes door de natuur. Fietsen, wandelen, paardrijden of mountainbiken. Het is allemaal mogelijk in de diverse gebied.

Met een lengte van 70 kilometer en een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP behoord de Hondsrug te een van de grotere natuurgebieden in de regio en zelf van Nederland!

2. Balloërveld

Balloërveld in Drenthe
2. Balloërveld in Drenthe | Bron: drenthe.nl

Het Balloërveld is een van de mooie natuurgebieden van de gemeente Aa en Hunze in Drenthe. Het is een gebied van bijna 400 hectare aan heideveld! In dit gebied zijn door archeologen veel grafheuvels en resten uit de ijzertijd gevonden. Een bijzonder gebied dus!

Het mooie gebied is gelegen tussen Gasteren, Rolde en Loon in de noordelijke zijde van Drenthe. Er zijn veel mooie wandelroutes te vinden in dit gebied. Zo is het voor de fanatiekelingen onder ons ook mogelijk de route van zo’n 9 kilometer te bewandelen.

3. Fochteloërveen

Fochteloërveen - mooiste natuurgebieden in Drenthe
3. Fochteloërveen in Drenthe | Bron: hondsdol.nl

Fochteloërveen is een natuurgebied wat naast Drenthe ook deels in Friesland ligt. Het natuurgebied is te vinden bij het Drentse plaatsje Veenhuizen. Je kunt over de mooie routes zowel wandelen als fietsen.

Het Fochteloërveen staat bij vele mensen voor stilte en rust. Dit komt door het uitgestrekte veenlandschap. Het is een landschap wat in elk seizoen van het jaar op prachtige wijze weer anders is.

Vanuit uitkijktoren De Zeven kun je kilometers ver kijken over het grote landschap. Zeker een prachtig gebied om wat rust te zoeken en lekker te wandelen!

4. ’t Nije Hemelriek

4. ’t Nije Hemelriek in Drenthe | Bron: noorderland.nl

Zin om tijdens de zonnige zomerdag in eigen land met je handdoekje aan het strand te liggen? ’t Nije Hemelriek is een recreatie- en zwemplas omgeven door een prachtig bos met mooie wandel- en fietsroutes. Door het helderblauwe water en de prachtige natuur zou je bijna niet geloven dat dit in ons eigen Nederland is.

Bij het strand bevind zich restaurant ’t Hemelriek waar je kunt eten of tijdens de warme dagen lekker een koud drankje of ijsje kunt halen.

Ook tijdens de herfst- en winterdagen is ’t Nije Hemelriek een prachtige plek om te wandelen of fietsen samen met familie of vrienden. Velen mensen vinden het een van de allermooiste gebieden in de regio om te gaan mountainbiken. Geschikt voor alle seizoenen dus!

5. Drouwenerzand

Drouwenerzand in Drenthe
5. Drouwenerzand in Drenthe | Bron: drenthe.nl

Het natuurgebied Drouwenerzand ligt tussen de Drentse dorpen Gasselte en Drouwen. Het gebied bevind zich net als velen op de Hondsrug in Drenthe. Het is een mooi uitgestrekt gebied met grote landvlaktes en mooie bossen.

Het gebied beschikt over vele wandelroutes, maar is wat minder geschikt voor fietsers (ten opzichte van de andere hierboven genoemde natuurgebieden).

Als je een dagje weg wilt met de kinderen is attractiepark Drouwenerzand ook midden in dit natuurgebied te vinden. Echter is het gebied zo groot dat je geen last zal hebben van geluiden en drukke kinderen wanneer je even een rustige wandeling wilt maken. Alles is dus mogelijk!

Wandelen in Drenthe

Zo als je al wel merkt zijn er veel mooie wandelroutes en natuurgebieden in Drenthe te vinden. Deze bovenstaande 5 natuurgebieden zijn in ieder geval zeker een goede aanrader. Bereid je goed voor en ga op avontuur!

Heb je al wandelschoenen in huis?

Verder lezen?

Back to top button