LifestyleOntwikkeling

Alles wat je moet weten over de nieuwe APK roettest!

Met de invoering van de nieuwe roettest in de APK (Algemene Periodieke Keuring) wordt de controle op de uitstoot van fijnstofdeeltjes voor voertuigen in Nederland nog strikter. De nieuwe test, die vanaf 2023 zal worden ingevoerd, is bedoeld om de uitstoot van schadelijke stoffen nog verder te verminderen en de luchtkwaliteit in ons land te verbeteren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze nieuwe roetmeting apk en hoe jij je hierop kunt voorbereiden als eigenaar van een dieselauto.

Wat is de nieuwe roettest?

De huidige APK-keuring bevat al een controle op de werking van de roetfilter, maar de nieuwe test gaat nog een stap verder. Bij de nieuwe test wordt namelijk niet alleen gekeken naar hoeveel fijnstofdeeltjes er nog achterblijven in de uitlaatgassen, maar ook naar de hoeveelheid NOx (stikstofoxiden) die wordt uitgestoten. NOx is een belangrijke oorzaak van luchtvervuiling en kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals hart- en longaandoeningen.

Hoe wordt de test uitgevoerd?

De nieuwe roettest zal worden uitgevoerd met behulp van een speciale uitlaatgasanalyse apparatuur, die in staat is om zowel fijnstofdeeltjes als NOx nauwkeurig te meten. Als een voertuig de test niet slaagt, zal de APK-keurmeester het voertuig afkeuren en zullen er reparaties of vervangingen uitgevoerd moeten worden om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen.

Hoe kan jij je dieselauto hierop voorbereiden?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je dieselauto voor te bereiden op de nieuwe roettest, hieronder benoemen wij een aantal stappen:

  • Laat de roetfilter reinigen of vervangen
  • Maak gebruik van een roetfilter additief
  • Houd de software van je voertuig up-to-date
  • Laat het voertuig nakijken door een professioneel bedrijf of een erkend garagebedrijf
  • Bewaar de facturen van eventuele reparaties of onderhoud

Conclusie

De nieuwe roettest in de APK is bedoeld om de uitstoot van schadelijke stoffen nog verder te verminderen en de luchtkwaliteit in ons land te verbeteren. Als eigenaar van een dieselauto is het belangrijk om jouw voertuig goed voor te bereiden en eventuele problemen op te lossen voordat je naar de keuring gaat. Door de roetfilter regelmatig te reinigen of vervangen, gebruik te maken van een roetfilter additief, de software up-to-date te houden, het voertuig te laten nakijken door een professioneel bedrijf, en de facturen van eventuele reparaties of onderhoud bij te houden, kan je ervoor zorgen dat jouw voertuig voldoet aan de eisen van de nieuwe roettest.

Verder lezen?

Back to top button