Lifestyle

Een fietsverzekering kost minder dan je denkt

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen. Daar staan we wereldwijd om bekend. Toch zijn er maar relatief weinig van deze fietsen goed verzekerd. Voor veel mensen vormen de kosten een obstakel om te kiezen voor een fietsverzekering. Maar zijn de kosten van zo’n verzekering echt zo hoog, of valt het wel mee? Je leest het in dit artikel!

Wat is een fietsverzekering?

De naam verklapt het eigenlijk al grotendeels. Een fietsverzekering is een verzekering voor – je raadt het al – een fiets. Net als je auto en je huis, kun je je fiets namelijk tegen zaken als schade en diefstal verzekeren. Zeker als je een wat duurdere fiets hebt, of als je het geld niet hebt om snel een vervangende fiets te regelen wanneer dat nodig is, kan een fietsverzekering een goed idee zijn. Laten we eens kijken naar wat er precies onder de dekking van een fietsverzekering valt. 

Wat is er gedekt?

Voordat we beginnen over de dekking van de fietsverzekering, is het belangrijk om te weten dat de exacte dekking kan verschillen per verzekeraar. Een verzekering elektrische fiets bij de ene verzekeraar biedt dus niet precies dezelfde dekking als bij een andere verzekeraar. Check dus altijd goed de polisvoorwaarden, voordat je een knoop doorhakt.

Met een verzekeringspolis voor je fiets ben je over het algemeen verzekerd voor diefstal. Hiervoor is wel de voorwaarde dat je gebruikmaakt van een goedgekeurd slot. Naast diefstal kun je ook een vergoeding verwachten als je fiets schade oploopt door bijvoorbeeld een aanrijding of botsing. In veel gevallen zijn bepaalde accessoires ook meeverzekerd en kun je onderweg hulp krijgen bij schade en pech.

Verschillende soorten fietsen

Er rijden steeds meer verschillende soorten fietsen op de weg, dus er zijn ook verschillende soorten fietsverzekeringen beschikbaar. Verzeker je bijvoorbeeld een elektrische fiets, dan is ook de accu in veel gevallen meeverzekerd. Kies je ervoor om je racefiets te verzekeren, dan houdt de verzekeraar er rekening mee dat de aanschafwaarde van je fiets hoger ligt dan de aanschafwaarde van een gemiddelde stadsfiets. 

Hoeveel kost het?

Nu je meer weet over fietsverzekeringen, ben je waarschijnlijk benieuwd naar hoeveel zo’n verzekering je maandelijks gaat kosten. We kunnen geen exact maandelijks bedrag noemen, want iedereen betaalt een andere premie. De premie wordt namelijk berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de aanschafwaarde van je fiets en je woonplaats. Over het algemeen liggen de premies van fietsverzekeringen ergens tussen de € 5 en € 20 per maand.

Zoals je ziet, ligt de maandelijkse premie vrij laag als je deze vergelijkt met de kosten van het aanschaffen van een nieuwe fiets. Ben je afhankelijk van je fiets, bijvoorbeeld omdat je ermee naar je werk rijdt, maar heb je niet het geld liggen om een nieuwe aan te schaffen bij diefstal? Dan kan het slim zijn om een verzekering af te sluiten. Je ontvangt dan geld van de verzekeraar om een nieuwe fiets te kopen, dus je hoeft niet te wachten tot je zelf het aanschafbedrag bij elkaar gespaard hebt.

Verder lezen?

Back to top button