EducatieLifestyleOntwikkelingPersoonlijke ontwikkeling

6 tips om beter te studeren voor als je moeite hebt met leren

Studeren is iets wat we ons hele leven doen. Of je nu student bent of niet, studeren moeten we allemaal om onszelf te kunnen voeden met kennis en/of een nieuwe ervaringen. Maar, vaak verspelen we kostbare tijd aan het studeren omdat we geen gebruik maken van effectieve studiemethodes. Hoe kun je in dezelfde tijd veel beter informatie opslaan? Daarom hebben wij 6 tips om beter te sturen voor je uitgelicht.

1. Stop met markeren

Markeren is in de basis niet verkeerd, maar tegenwoordig zijn er veel studenten die bijna elk woord in hun boek markeren omdat ze het gevoel hebben dat ze hierdoor hun leerstof beter onthouden. Maar, dat is totaal niet het gevoel. De Association for Psychological Science heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het markeren. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat het markeren van belangrijke stukken tekst amper effectief is. Sterker nog, het zou afleiden en ervoor zorgen dat er dus een minder goede herinnering van de gelezen tekst blijft hangen.

2. Nooit meer eindeloos herlezen

Effectief leren is natuurlijk wat we willen bereiken. Misschien ben je hier zelf ook wel schuldig aan, maar het is gebleken dat een stuk tekst meerdere keren herlezen helemaal niet zo goed werkt. Hoogstwaarschijnlijk is deze leermethode toch één van de meest gebruikte studietechnieken die er is. Studenten denken vaak dat het werkt, maar in praktijk blijkt dat toch anders te zijn.

De eerste keer dat je een tekst leest, haal je daar veel informatie uit. De tweede, derde en vierde keer zal je merken dat je het gevoel krijgt dat je alle informatie al kent en dus eigenlijk niet meer bezig bent met het opnemen van de tekst. Je bent dus niet meer bezig met de diepe verwerking van leerstof en ben je simpelweg je tijd aan het verdoen. Iets herlezen is namelijk vrij oppervlakkig, waardoor het een verraderlijke manier van leren is omdat het je de illusie geeft dat je het materiaal goed beheerst, terwijl dat in de praktijk niet zo hoeft te zijn.

3. Stel jezelf vragen

Één van de beste manieren om te leren is als je jezelf vragen stelt op de leerstof dat je hebt gelezen. Ook al weet je het antwoord niet, het gaat erom dat je jouw brein prikkelt en ervoor zorgt dat je actief op zoek gaat naar het juiste antwoord in de leerstof. Hierdoor ga je vele malen beter onthouden en zal je op een slimme manier nadenken over wat is opgeslagen in ons geheugen en wat niet.

Hoe stel je jezelf vragen? Je kunt beginnen met het gebruiken van steekkaarten en/of het internet waarbij er platformen zijn die je de mogelijkheid geven om gebruik te maken van online kaarten die je kunt omdraaien om jezelf belangrijke vragen te stellen. Testgestuurd lezen is het effectiefst gebleken als je dat doet tussen studiesessies. Zo blijf je jouw brein vers houden en voorkom je dat je het gevoel krijgt dat je kennis minder wordt.

4. Zorg voor structuur in je lering

Kennis proberen te onthouden is geen handige manier van leren. Het gaat erom dat je betrokken en actief bezig moet blijven, zodat je de leerstof gaat begrijpen en kan opnemen in het geheugen. Om dat te doen heb je aantal manieren die je daarbij kunnen helpen. Denk aan een visuele voorstelling van een mindamp of diagram. Probeer verbanden te leggen met andere leerstoffen en maak nota’s van je oude notities. Ook kun je ervoor kiezen om (indien mogelijk) leerstof toe te passen op je leven. Als je leerstof kunt koppelen aan een gebeurtenis in je leven, dan zal dat veel lastiger uit je geheugen verdwijnen, wat handig is voor je uiteindelijke toets.

5. Zorg voor interval studeer momenten

Om je langetermijngeheugen te stimuleren is het belangrijk dat je leerstof op verschillende momenten gaat leren. Als je alles op 1 dag in je hoofd gaat stampen, zal je merken dat er een bepaalde chaos in je hoofd ontstaat, waaruit blijkt dat je totaal niet effectief hebt geleerd. Neem flinke pauzes, maar zorg dat je verspreide leermomenten hebt. Oefen een beetje op een dag, stop er mee en doe het later in de week weer. Dat proces kun je dan herhalen waardoor je jouw brein elke keer weer prikkelt om die nieuwe kennis te blijven onthouden. Meerdere studies hebben namelijk geconcludeerd dat spreiding vele malen effectiever is dan een blok sessie waarin je haastig aan het leren bent.

6. Wees niet zuinig op slaap

Een nachtje doorhalen, wie doet dat nou niet? Het is één van de meest gebruikte methodes onder jongeren. Maar in de praktijk blijkt dit de slechtste vorm van leren te zijn. Slaap is één van de belangrijkste en basisbeginselen voor het onthouden van informatie. Slaap is daarom ontzettend belangrijk voor het geheugen en je algehele gezondheid. Tijdens je slaap, zorgt je brein ervoor dat er nieuwe verbindingen tussen hersencellen worden opgebouwd. Om informatie langdurig te onthouden is het dus van belang dat je na het leren, even wat slaap pakt om beter te kunnen onthouden.

Verder lezen?

Back to top button