Lifestyle

Heeft een liefdesrelatie nog kans op slagen nadat het vertrouwen is beschadigd?

Of je nu spreekt van een liefdesrelatie, een werkrelatie of familieband: vertrouwen is een belangrijke pijler die de intensiteit van de verhouding bepaalt. Ben je close met iemand, dan is de kans dat je die persoon met hart en ziel vertrouwt, maar wat als dat vertrouwen wordt beschadigd? Heeft een liefdesrelatie dan nog kans op slagen? 

Vertrouwen is een delicate zaak 

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, is een alom bekend spreekwoord. Vertrouwen is iets om met fluwelen handschoentjes aan te pakken, want eens shattered on the floor, is het moeilijk om de brokken te lijmen. Hoe is een persoon nog in staat vertrouwen te leggen in een relatie, eens je weet dat er verraad of wantrouwen achter de hoek schuilt? Het antwoord is: moeilijk. Vertrouwen herstellen binnen een relatie is een project van lange adem. Vaak nemen de partners tijdens deze periode ook seksueel afstand van elkaar. Haal die dildo dus maar al uit de kast om jezelf te plezieren, want het heel normaal dat jullie seksleven nu ook op een laag pitje staat. 

Openheid is noodzakelijk

De eerste vraag die je je kan stellen is waarom het vertrouwen is beschadigd. Zaten de verwachtingen van beide partijen niet op hetzelfde niveau? En was het beschadigen van het vertrouwen intentioneel? Elke situatie is anders, maar één ding is zeker: in een relatie kunnen de emoties verwikkeld zijn in de feiten, zeker als er zich een conflict voordoet. Open communicatie over de problemen die zich voordoen is essentieel. Zonder een goed gesprek kunnen de gemoederen nog hoger oplopen en krijgen weerskanten van het verhaal meer dan eens verschillende wendingen.  

Oplossing: communicatie

Hebben we te maken met relationele en amoureuze beschadiging van vertrouwen? Is er sprake van overspel? Door een goed gesprek kan dan aan het licht komen dat bijvoorbeeld de overspelige zijn of haar seksuele verlangens niet ingelost werden, wat de reden is voor ontrouw. Wie weet is het probleem dan wel opgelost met uitdagende sextoys en een goed gesprek? Je seksleven nieuw leven inblazen kan wonderen doen, maar dat is vaak niet genoeg. En kan een goed gesprek de plooien nog glad strijken? Het vertrouwen is immers beschadigd. Verwachtingen moeten worden bijgesteld en wonden zullen moeten helen. Er zal ‘gewerkt’ moeten worden aan de relatie, door regelmatig een goed gesprek te voeren en de motivatie om samen verder te gaan te evalueren. Tijd en goodwill van beide kanten zijn noodzakelijk om de relatie weer op de rails te krijgen. 

Verder lezen?

Geef een reactie

Back to top button