VoedingHealthLaatste nieuws

Hoe gezond is het invriezen van maaltijden?

Je kent het ongetwijfeld wel, je bent uitgegeten en er is nog wat eten over. Vaak willen we dat eten niet direct weggooien, want dat is zonde van de maaltijd en kan de volgende dag prima gegeten worden. Op dat moment wordt het eten in een bakje gedaan en in de vriezer gelegd. Maar nu rest de vraag: Hoe gezond is het invriezen van maaltijden?

Is vers altijd beter?

Alhoewel je bijna overal te horen krijgt dat vers eten het allerbest is, is die zin inmiddels een beetje verouderd. Vers eten is altijd goed voor het lichaam, maar dat neemt niet weg dat als je restanten op eet, dat gelijk funest is voor je lichaam. Sterker nog, het hangt er van af wat jij invriest. Afhankelijk van de voedingswaarde, is het logisch om te weten dat het invriezen van groente beter is dan een grote homp vlees. Maar aan de andere kant, vers heeft ook niet een veel hogere voedingswaarde, aangezien je niet weet hoelang de groentes die je hebt gekocht, al in de winkel lagen.

Wees niet bang dat als je eten invriest er voedingswaarden verloren gaan. De vitamines die we namelijk nodig hebben kunnen we uit vele dagelijkse producten halen. De meest voorkomende vitamines waar we een tekort aan kunnen hebben zijn vitamine D en B12. Maar, omdat die vitamines wel in heel veel andere producten zitten, is het geen ramp als je een maaltijd hebt gekookt waarbij de waardes wat omlaag gaan als je het hebt ingevroren. Kortom: Blijf maaltijden altijd invriezen om verspilling tegen te gaan. Er zitten namelijk nog wel genoeg gezonde voedingstoffen in die bijdragen aan het gezond houden van je lichaam.

Aandachtspunten voor optimaal invriezen

Om een maaltijd goed te kunnen vriezen is het belangrijk dat je om een aantal aandachtspunten denkt. Zo zijn er op het internet wel een aantal invries en ontdooi technieken te vinden, maar als je dat niet wilt opzoeken is het wel belangrijk om op z’n minst op deze punten te letten. Om de kwaliteit van het eten zo goed mogelijk te bewaren, is het belangrijk dat je het eten zo snel mogelijk laat afkoelen. Vervolgens is het goed om het eten zo snel mogelijk luchtdicht te verpakken in diepvrieszakken, of Tupperware bakjes. Als je dat hebt gedaan is het essentieel om de vriezer op -18 graden Celsius te zetten. Waarom zo specifiek? Omdat de kwaliteit van het eten op deze manier het langst bewaard blijft.

Als je de vriezer kouder hebt staan, dan gaan vitamines zoals vitamine C en Foliumzuur snel achteruit. Niet per sé zonde, maar wel mooi meegenomen als je dat nog binnen kunt krijgen van een diepvries maaltijd. Als je weet dat je de maaltijd ergens in de week wilt gaan eten, dan is het goed om de maaltijd een dag voordat je het wilt gaan eten, uit de vriezer te halen. Mocht je dat vergeten zijn, dan kun je kiezen om de maaltijd langzaam op te warmen in de pan, of juist in de magnetron. Uit onderzoek is gebleken dat de magnetron de meest gezonde manier is om het eten op te warmen uit deze twee opties. Waarom? De magnetron is de meest zachtaardige manier om vitamines en mineralen te behouden. Beter dan wanneer je eten kookt of bakt.

Kan je nog verser eten?

Zolang jij jouw producten uit de supermarkt of groenteboer haalt, zal het eten nooit zo vers zijn als wanneer jij je eigen moestuin hebt. De reden hiervoor is dat de producten die in een winkel staan, soms uren of dagen bezig zijn om van de leverancier naar de winkel te komen. Gaandeweg de reis wordt de kwaliteit van het product minder. Als jij echt vers eten wilt blijven eten, dan raden wij het je ten zeerste aan om een te beginnen met het aanleggen van een moestuin, zo kun jij namelijk direct wanneer jouw groente rijp is, het oogsten en meenemen naar huis. Zo weet je dat je de meest pure vorm van eten in jouw beheer hebt en dus ontzettend gezond eet, wat bijdraagt aan een gezonde lifestyle.

Niet iedereen heeft zijn eigen moestuin of kan het zich permitteren om een eigen moestuin te beginnen. Kies daarom bewust voor waar je jouw producten gaat eten. Let wel: Niet alle mythes over voedsel kloppen. Eten uit de supermarkt of dat afkomstig is van de groenteboer is nog steeds ontzettend goed, maar als je nog verser wilt gaan eten, dan raden wij het je aan om naar alternatieven te kijken. Kies dus bewust waar jij jouw voeding vandaan haalt en probeer zo goed mogelijk om te gaan met jouw toekomstige diepvries maaltijden.

Verder lezen?

Back to top button