HealthVoeding

Kimchi is een topper voor je gezondheid!

Heb je ook het goede voornemen om gezonder te eten en zelf veel te koken, dan ben je hier aan het juiste adres. De Koreaanse keuken begint steeds populairder te worden in Nederland, en dat is niet gek, want er zijn talloze gezonde en creatieve gerechten te vinden in deze keuken. Neem Kimchi, een gefermenteerde kool die wordt gekruid met knoflook en chilipasta die ontzettend goed is voor je gezondheid en allerlei positieve bijwerkingen heeft voor je lichaam. Ga jij ook wel eens kimchi bestellen, dan ben je hier vast al bekend mee. Dit artikel zet de gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje!

De voordelen van kimchi voor je lichaam

Kimchi is een grote bron van probiotica, net als andere gefermenteerde voedingsproducten zoals zuurkool en kombucha. De gezonde bacteriën verbeteren de balans in je darmen, waardoor ook je immuunsysteem versterkt wordt. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je weerstand omhoog gaat en je beter bestand bent tegen schadelijke stoffen in je lichaam. Wanneer je kimchi combineert met andere Aziatische superfoods kun je een extra gezonde bereiden. Ga eens edamame bonen kopen bijvoorbeeld. Deze gezonde bonen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en proteïnen en hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Kimchi kan ook de gezondheid van je hart verbeteren doordat er veel antioxidanten in zitten. Deze antioxidanten stabiliseren eventuele beschadigde cellen waardoor je hart beschermd wordt tegen chronische aandoeningen. Ten slotte heeft kimchi een indirect positief effect op je hersenen. Dit komt doordat je darmen gezonder zijn wanneer je kimchi eet. Het enterische zenuwstelsel dat in je darmen zit wordt ook wel je tweede brein genoemd en is verantwoordelijk voor het reguleren van de spijsvertering in je lichaam.  

Kan het eten van kimchi ook nadelige gevolgen hebben?

Het eten van kimchi heeft over het algemeen meer voordelen dan nadelen. Echter zijn er enkele situaties die vervelend kunnen zijn voor een persoon. Kimchi is een erg pittig gerecht. Ben je hier gevoelig voor, dan kun je het eten als vervelend ervaren. Daarnaast worden er veel kruiden gebruikt bij het maken van kimchi. Wanneer je het eet kan dit bij sommige mensen maagzuur oproepen. Een ander nadelig gevolg van het eten van kimchi is het krijgen van een opgeblazen gevoel. Dit is een vrij normale reactie van het lichaam na het eten van zowel gefermenteerde voedingsproducten als koolsoorten. Zorg dus dat je kleine porties eet, ook omdat kimchi veel natrium bevat. Je wilt immers niet te veel zout binnenkrijgen. In conclusie, kimchi heeft veel meer voordelen dan nadelen voor je lichaam. Wanneer ga jij kimchi in je gerecht gebruiken?

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button