LifestyleVoeding

Het schoonhouden van je koffieapparaat met reinigingstabletten is efficiënter dan handmatig schoonmaken

Er zijn veel mensen die hun koffieapparaat handmatig schoonmaken. Dat kost teveel tijd en is ook niet praktisch met de huidige koffiemachines. Tegenwoordig zijn er handigere manieren. Het schoonhouden van je koffieapparaat doe je met reinigingstabletten. 

Waarom een koffiemachine regelmatig reinigen?

Ieder apparaat moet regelmatig gereinigd worden. Of dat nu gaat om een espressomachine of wat anders, dat maakt niet uit. Het regelmatig reinigen van een koffiemachine is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je optimale smaak kunt blijven proeven. Het drinken van teveel kalk is simpelweg niet lekker, dus is het goed om te kijken naar manieren om met regelmaat eenvoudig te kunnen schoonmaken. Hierdoor is je koffie ten alle tijden lekker van smaak en heb je geen last van aanslag in je bekers. 

Ook blijft de temperatuur van de koffie, maar ook van de machine goed gereguleerd waardoor het apparaat langer meekan en de koffie de juiste temperatuur blijft leveren. Er zijn verschillende methodes om een koffiemachine te reinigen, maar de meest voornaamste gebruikte methode is dat de reinigingstabletten van Jura in één klap alle taken op zich nemen. De koffiemachine wordt op de juiste manier gereinigd, zonder dat er schade ontstaat. 

Soorten ontkalkingsproducten 

We zijn al snel geneigd om producten te reinigen door middel van verschillende soorten ontkalkingsproducten. Je kunt denken aan azijn, citroen en/of andere zuren. Wij raden het absoluut af om azijn te gebruiken aangezien de geur van azijn in de smaak van koffie gaat zitten. Dat is natuurlijk niet lekker en bovendien blijf je er lang last van houden. Citroenzuur en/of melkzuur zijn biologisch afbreekbaar en zorgt ervoor dat het apparaat veilig gereinigd kan worden. Ook neutraliseert de geur van citroen, verschillende nare geuren dat in de machine kan zitten. Hierdoor is het apparaat zeer snel weer schoon. Ook ontkalkt citroenzuur tot wel 20 x sneller dan azijn of soortgelijke producten. 

Het gebruik van reinigingstabletten

Reinigingstabletten voor je koffiemachine werkt vele malen efficiënter. Bovendien kun je veel vaker je machine reinigen dan dat wanneer je dat keer op keer handmatig moet doen. Je bespaart veel tijd, wat altijd mooi meegenomen is aangezien je uiteraard veel meer betere dingen te doen hebt dan alleen je koffiemachine schoonmaken. Het gebruik van reinigingstabletten zorgt er ook voor dat je altijd de juiste verhouding aan schoonmaak ingrediënten hebt dan wanneer je jouw koffiemachine handmatig schoonmaakt. Hierdoor is de kans op schade vele malen kleiner. 

Het reinigen van een koffiemachine wordt tot in de kern toch best wel als lastig ervaren. Althans, als je het handmatig zelf wilt doen. Daarom zijn de meeste koffiemachines ook uitgerust met een zelfreinigende module, waardoor je dus door middel van een reinigingstablet veel beter kunt omgaan met je koffiemachine. Als die er niet is, dan is het meest waarschijnlijke dat het gehele zet systeem ge-demonteerd moet worden. Dat is best wel een groot karwei en kost veel tijd om regelmatig uit te oefenen. Het gebruiken van reinigingstabletten is daarom veel makkelijker en gebruiksvriendelijker om te doen. 

Wat maakt een koffiemachine dat het gereinigd moet worden?

koffiebonen bestaan uit vet en olie. Na verloop van tijd gaat zich dat ophopen in de koffiemachine. Voornamelijk de zetgroep en het leidingsysteem van de koffiemachine worden getroffen door de overige troep. Hierdoor kan overmatig kalk en de troep zich gaan ontwikkelen naar schimmel. Het zal de kwaliteit van je koffie dus erg schaden. Op het moment dat er al een lange tijd niet is schoongemaakt zullen er verstoppingen plaatsvinden. Om dat dus voor te zijn is het belangrijk dat je reinigingstabletten gebruikt, dat werkt veel beter en zorgt ervoor dat je machine schoon blijft op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier. 

Verder lezen?

Back to top button