DierenOverig

Knaagdieren als huisdier, dit heb je nodig

Vind hier alles wat je nodig hebt voor een knaagdier als huisdier!

Artikel highlights:
  • Knaagdieren als huisdier, dit is wat je nodig hebt
  • 1. Knaagdierenvoer
  • 2. Knaagdierenverblijf
  • 3. Bodembedekkers
  • 4. Hooi
  • 5. Knaagdierenspeelgoed
  • 6. Knaagdierentransportbox

Het is momenteel erg populair om een knaagdier als huisdier te hebben. Allemaal zijn ze verslavend en veel mensen vinden hun nieuwe beste vriendje ook nog eens heel leuk om mee te spelen. Omdat deze dieren zo populair worden, ervaar je nu ook dat er steeds meer bedrijven opkomen die daarnaast alles verkopen wat jij nodig hebt om ervoor te zorgen dat je dier gezond blijft. Voeding, speeltjes en verblijven zijn heel belangrijk om een knaagdier zijn geluk te behouden. Benieuwd naar wat je nodig hebt? Lees dan snel verder!

Knaagdierenvoer

Knaagdierenvoer is het allerbelangrijkst om te hebben. Uiteraard van goede kwaliteit én voor ieder dier een andere soort voeding. Het is belangrijk om goed op te letten wat je knaagdier het beste kan eten, want daar zijn ze erg verschillend in. Bovendien moet je goed weten waar jouw knaagdier tegen kan en wat hij of zij niet kan. Een knaagdier als huisdier wil ook graag afwisseling in het dieet, want anders vind je ze snel een saai huisdier. Een goede keus is dan om afwegingen te maken tussen het gebruik van bijvoorbeeld verschillende soorten voer, zoals vers fruit of echt gras.

Als je ervoor zorgt dat jouw knaagdier gezond blijft dan kun je daarnaast ook goed onthouden wat voor problemen het knaagdier kan krijgen op het moment dat een bepaald soort eten in zijn dieet zit verwerkt. Als er bijvoorbeeld een dieet voer is dat ook nog bestaat uit brokjes, dan kan het knaagdier vochttekort krijgen. Allemaal handige weetjes om in gedachten te houden wanneer je voeding geeft aan jouw knaagdier.

Knaagdierenverblijf

Een knaagdierenverblijf is belangrijk voor het knaagdier. Het kan er alles in doen wat hij nodig heeft, zoals bijvoorbeeld eten of drinken. Verder is ook heel belangrijk dat de omgeving van het hok veilig en gezellig genoeg zijn voor jouw knaagdier zodat je het knaagdier ultieme comfort kunt bieden. Bovendien is het ook fijn als je knaagdier een hok kan krijgen waar hij zichzelf goed in kan verstoppen. Knaagdierenhokken zijn meestal afgestemd op het type knaagdier waardoor  het makkelijk is om er een te vinden.

Knaagdieren hebben geen tanden, maar wel klauwen en ze zijn erg goed in vernielingen aanrichten, dus knaagdierenhokken moeten je knaagdier(en) beschermen door hem af te bakenen met platen van glas. Let er op bij het kopen van een knaagdierenverblijf dat het geschikt is voor alle type weersomstandigheden, behalve in extreme oorden.

Bodembedekkers

Bodembedekking is nodig om vocht te absorberen als het regent of sneeuwt. Bodembedekkers zijn er in verschillende materialen zoals kurk, rubber en sisal. Kies voor bodembedekking die je knaagdier(en) niet alleen comfortabel maakt, maar ook goed beschermt tegen buitenshuis ondergrondse insectengroei door bijvoorbeeld tuingras toe te voegen aan de bodembedekker. Bovendien neemt het rare luchtjes weg en zorgt het voor een zachte ondergrond.

Kies voor een stofvrije bodembedekking. Je wilt namelijk niet dat de luchtwegen van jouw knaagdier(en) verslechtert raken omdat ze niet met een schone bodembedekking kunnen lopen. Teveel stof is voor een knaagdier namelijk niet goed voor de luchtwegen.

Knaagdieren als huisdier, dit is wat je nodig hebt

Hooi

Hooi zorgt ervoor dat de spijsvertering van jouw knaagdier geoptimaliseerd raakt. Het heeft namelijk de juiste samenstelling van voedingswaarde, zodat er een gezonde spijsvertering ontstaat. Daarnaast wordt knaagdierenhuid makkelijker schoon als er met regelmaat vers hooi kan worden gebruikt in plaats van droge hooi.

De kans op diarree of gasvorming wordt minder als je steeds de juiste hoeveelheid vers en droog hooi gebruikt. Er zijn diverse soorten die op het internet worden aangeboden. Kijk goed naar de prijs en samenstelling van het hooi. Als je weet welke samenstelling wat verwerkt is met het hooi, goed is voor jouw knaagdier, dan kun je jouw budget daar op afstemmen.

Knaagdierenspeelgoed

Knaagdieren zijn hele actieve dieren. Het is belangrijk dat jouw knaagdier voldoende lichamelijke beweging heeft. Je kan hierbij denken aan speelgoed dat gemaakt is van bamboescheutjes of karton, zodat ze er ook mee mogen knagen. Het is belangrijk dat een knaagdier voldoende prikkels binnen krijgt. Dit komt voort uit hun natuurlijke gedrag. In het wild zijn knaagdieren continu bezig met het zoeken naar voedsel, ze spelen samen en moeten van zichzelf continu in beweging blijven. Het is echt belangrijk om speelgoed te kopen voor jouw knaagdier, want als je het achterlaat, kunnen ze zich vooral erg vervelen.

Een verveeld knaagdier kan mentaal in de problemen komen. Een gedeprimeerd knaagdier kan zich bijvoorbeeld agressief gedragen of kunnen stoppen met eten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om genoeg prikkels aan te geven en goede spelletjes voor ze in huis te halen.

Knaagdierentransportbox

Soms moet je een knaagdier vervoeren. Dan is  het goed om een kleine transportbox mee te nemen. Het is belangrijk dat deze ruimte voldoende bewegingsvrijheid biedt en zodanig word afgesloten, dat er geen ontsnappingsmogelijkheid zich kan voordoen. Bij grote knaagdieren is het belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben en goed beschermd zijn.

Bij kleine knaagdieren is het belangrijk dat de ventilatie gaatjes niet te groot zijn. Anders loop je de kans dat een knaagdier ontsnapt. De meeste transport boxen zijn gemaakt van duurzame materialen. Bovendien valt het ook makkelijk schoon te maken, dus tackle je twee problemen in één keer. Ideaal toch?

Verder lezen?

Back to top button