Tuin

Zo word je de barbecue master van de buurt

Eten klaarmaken op de barbecue, het lijkt zo eenvoudig. Je smeert hem in met olie, legt het vlees erop en bakken maar. Op tijd omdraaien en dan moet het goed gaan. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Zeker als je meer wilt dan alleen maar hamburgers en worstjes bakken. De BBQ is tot veel meer in staat dan dat. Je kunt er de lekkerste dingen mee maken, ook met vis, kip en vegetarische vleesvervangers en groenten.

De voorbereidingen

Als je wilt gaan barbecueën is een goede voorbereiding de eerste vereiste. Zorg dat je alles in huis hebt om de gerechten te maken die je wilt en uiteraard ook voldoende kooltjes en aanmaakblokjes voor de barbecue. Zet de BBQ op een stabiele plek zodat hij niet kan omvallen. Zijn er kinderen aanwezig, let dan goed op dat zij niet te dicht in de buurt komen. Serveer je salades bij de barbecue, zet die dan buiten onder een vliegennet of dek ze af met folie om te voorkomen dat vliegen en andere insecten er massaal op af komen. Als alles klaar staat kun je aan de slag.

Leer koken op de barbecue als een echte chef

Als je je prestaties achter de barbecue naar een volgend niveau wilt tillen, dan kun je een workshop volgen bij Outdoor Cooking Experience Center. Zij leren je in de praktijk hoe je de lekkerste dingen maakt op je buitenkeuken. Je kunt een workshop individueel volgen maar dit is natuurlijk ook leuk om te doen met vrienden of vriendinnen, met collega’s of als uitstapje tijdens een vrijgezellenfeest. Een ervaren chef kok laat je zien wat je allemaal kunt maken voor lekkere dingen en daarna mag je hier zelf mee aan de slag. Na afloop heb je tal van ideeën opgedaan en kun je je gasten heerlijk laten smullen van bijzondere gerechten.

Verschillende soorten barbecues

De ene barbecue is de andere niet. En dat geldt ook voor hoe je ermee om moet gaan. Je kunt daarom ook een Green Egg workshop volgen of een Kamado workshop. Ook werken met een gasbarbecue vraagt een speciale aanpak die een ervaren chef je graag demonstreert. Voor welke barbecue je kiest is een persoonlijke afweging. Een gasbarbecue veroorzaakt minder overlast voor de buren omdat er minder rook ontstaat en de geur van de brandende kolen blijft uiteraard ook achterwege. Een gasbarbecue kun je eventueel ook op een balkon gebruiken. Het gebruik van een gewone barbecue op een balkon is meestal niet toegestaan in verband met brandgevaar en stankoverlast. Let er in dit verband wel op dat je enigszins rekening moet houden met de buren. Natuurlijk is het lekker om in de zomer drie keer per week de barbecue aan te steken, maar je buren zullen dat minder geslaagd vinden als zij daardoor in de stank zitten en noodgedwongen naar binnen moeten vluchten.

Verder lezen?

Back to top button