VakantieReisartikelenReizen

18 tips voor je eerste keer kamperen

Alles wat je moet weten voor je eerste kampeertrip!

Kamperen is een fantastische manier om met je vrienden of familie tijd door te brengen in de buitenlucht. Maar kamperen kan ook erg verwarrend zijn als je het voor het eerst doet. Daarom geven wij hier 18 tips die ervoor zullen zorgen dat jouw eerste keer kamperen zo plezant mogelijk is. Kamperen is daarbij ook een hele leuke manier om ook uit je comfort zone te stappen. Het leven in de buitenlucht, de avonturen en nieuwe vriendschappen. Het is een interessante ervaring waarbij je onze 18 tips goed kunt gebruiken.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Een goed begin is het halve werk. Je gaat op reis. Spannend natuurlijk, maar het is belangrijk dat je vooraf je reis goed weet wat je allemaal wil gaan meenemen. Maak een lijst met de belangrijkste spullen, controleer je caravan, voortent en auto zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Bovendien, maak je het voor jezelf ook veel gemakkelijker om vanaf het begin al te gaan genieten van het nieuwe avontuur. Geen twijfels of je alles wel mee hebt, maar gewoon het plezier en de spanning voelt van je weekjes weg in een tent. Lees waardevolle tips van kampeer bloggers en kijk of bepaalde tips en tricks jou kunnen helpen voor de optimale voorbereiding. 

2. Zorg voor een fijne slaapplek

Comfortabel slapen is hartstikke belangrijk. Al helemaal als je voor een langere periode buitenshuis gaat slapen. Kies daarom een goed luchtbed, matras of slaapzak uit waarmee je zeker weet dat je geen gebroken nachten tegemoet komt.

Het is namelijk heel vaak gebleken dat de meeste mensen in eerste instantie niet heel veel waarde hechten aan hun slaapplek, maar na een aantal dagen erachter komen dat een goedkope slaapzak zonder matje heerlijk slaapt. Vooral als je al wat op leeftijd bent is het hebben van een fijne slaapplek een must.

Laat je adviseren door professionals, lees wat artikelen op het internet en verzeker jezelf van een fijne slaapplek.

3. Zorg voor een goed onderdak

Dit is dus heel belangrijk. Wat voor tent ga je kiezen? Wat voor kampeerder denk je te zijn? Aan de hand van je kampeer doel, is het belangrijk dat je weet naar wat voor omgeving je gaat en of je daar goed voor beschermt bent.

Je wil niet eindigen in een tent waar een flinke lekkage in zit, of makkelijk omwaait, kapot gaat en voor weinig onderdak zorgt. De natuur kan namelijk hard zijn voor de mensen die nog geen tot weinig ervaring hebben met het kampeer leven. Wees je daarom bewust van je kampeer doel, je eisen en naar welk gebied je vertrekt. 

4. Bereid je goed voor op het klimaat

Ga je naar een warm of koud gebied? In beide gevallen is het dan handig om ervoor te zorgen dat je beschermt bent. Dus lekkere warme kleding, zonnebrand, heaters en ga zo maar door. Het kan allemaal. Vergeet niet dat je jezelf in een omgeving gaat zetten waar je één bent met de natuur.

Je bent hoogstwaarschijnlijk ook niet bekend met de weersomstandigheden waar je jezelf in gaat bevinden, dus beter een goede voorbereiding dan dat je uit het niets gaat vernikkelen van de kou of regen. Ieder land heeft zijn verrassingen, jij moet zorgen dat je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan. 

Eten en drinken tijdens eerste keer kamperen

5. Hoe zorg je voor je maaltijden

Altijd eten kopen bij een afhaalrestaurant kan flink oplopen in de kosten. Neem je eigen kookset mee zodat je kunt afwisselen. Denk aan een gasstel, eten van thuis en laat je creatieve kok de vrije loop. Het is naast kostenbesparend, ook hartstikke leuk om op een andere manier bezig te zijn met het koken van eten.

Je hebt een compleet andere keuken, je moet veel creatiever zijn en zorgen dat iedereen kan genieten van een lekkere maaltijd. Zorg er voor dat je de juiste hulpmiddelen hebt ingekocht of hebt meegenomen van huis zodat je goed voor je maaltijden kan zorgen. 

6. Neem eten van huis mee

Dit is een hele belangrijke en vergeten mensen nog wel eens wanneer ze voor de eerste keer kamperen. Neem houdbaar voedsel wat je nog in de kast heb liggen mee, denk aan bonen, groentes uit blik en andere conserveringsmiddelen die lang houdbaar zijn. Hier bespaar je ontzettend veel geld mee en bovendien laat je die blikken eten niet verouderen in je huis.

Bovendien zorg je ervoor dat je ook zo min mogelijk eten (mogelijk) laat rotten in je huis, waardoor je en bekend eten voor jezelf en je familie meeneemt, maar ook duurzaam te werk gaat. Het kan namelijk soms lastig zijn bepaalde snacks of eten te kopen in een supermarkt waar je niet bekend bent met van welk merk het is, of dat het specifieke product niet verkocht wordt. 

7. Bewaar voeding in de koeling

Het hebben van een koelkast of minikoelkast is super handig voor als je eten wil bewaren. Bovendien blijft drinken heerlijk koel en zorg je dus voor minder afval als je eten kunt bewaren. Hierdoor bespaar je ook op je uitgaven omdat je gewoon kliekjes kunt gaan op eten met de familie en wellicht daar meerdere dagen voor kunt gaan gebruiken.

Scheelt je wel aardig wat moeite en kun je jezelf neerleggen bij de echte vakantie stemming: “minder doen, meer genieten”. Dat is een zin waar we allemaal wel van houden toch? Dan is het gebruiken van een koeling zeker wel een aanrader om te gebruiken. 

8. Creëer je eigen comfortabele omgeving 

De eerste keer kamperen is leuk, maar vergeet de essentiële dingen niet. Een lekkere kampeerstoel, mooie sterke kampeertafel en een goed kussen zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten.

Bovendien geef je jouw omgeving ook een meer huiselijke sfeer waardoor je jezelf in je eigen bubbel lekker los kan laten gaan. Het laatste wat je wil is natuurlijk dat je niet comfortabel leeft, terwijl je juist in de natuur wil gaan genieten van je mooie boek, serie of spelletjes avond.

Kijk daarom goed rond bij een winkel die kampeerspullen verkoopt en laat je adviseren door de professionals. Zij weten precies wat je nodig hebt in een kampeer omgeving en kunnen je dat laten ervaren. 

18 tips voor je eerste keer kamperen

9. Huishoudelijke apparaten

Je eigen bakkie koffie in de ochtend is toch wel het lekkerst. Daarom is het best handig om een koffieapparaat, frituur of ander apparaat mee te nemen die je net dat beetje luxe geeft. Je weet natuurlijk niet of er in jouw omgeving een winkel staat waar je eventjes snel langs kunt gaan om je bakkie koffie op te halen.

Daarbij wil je ook geen 20 minuten onderweg zijn voor dingen die je vanaf je huis kon meenemen. Dus, ga voor jezelf goed na wat belangrijk is en waar je niet zonder kunt en dan kun je optimaal genieten van je huishoudelijke kampeerapparaten terwijl je geniet van je omgeving. 

10. Servies en bestek

Plastic vorken, lepels en messen zijn voor een keer leuk, maar op den duur slecht voor het milieu en totaal niet duurzaam. Neem je eigen servies mee zodat je altijd kunt eten zonder de aanschaf van plastic bordjes en dergelijke. Zo behoudt je de duurzaamheid, heb je altijd genoeg borden voor verschillende maaltijden en is het wel zo fijn om van je eigen spullen te eten.

Dus in verhouding kost het je geen geld (behalve een beetje afwasmiddel) en heb je geen last van het continu moeten kopen van plastic servies. Dus op alle fronten is het meenemen van je eigen servies en bestek veel beter.  

11. Eigen toilet

Het kan voorkomen dat je op een plek bent beland waar geen wc in de buurt is. Dan is het handig om je eigen draagbare toilet mee te nemen.

Je wil natuurlijk niet eindigen in de bosjes waar het in eerste instantie niet eens schoon is. Laat staan dat je jezelf in ongemakkelijke houding moet zetten en dat de kans groot is dat je wordt gespot door omstanders.

Dat is het laatste wat je wil voor jezelf en je naasten. Daarom zijn er draagbare toiletten die je kunt meenemen voor je eerste keer kamperen, zodat je comfortabel je behoefte kunt doen en geen pottenkijkers tegenkomt.

12. Oefen 

Ga eerst eens proef kamperen in Nederland. Raak bekend met het opzetten van je tent, test je kampeerspullen goed uit. Hierdoor voorkom je dat je straks uren bezig bent met het opzetten van je tent.

Bovendien kun je met je familie kijken of het proef kamperen bij iedereen bevalt, waar je op kunt letten als het gaat om het samenwerken en/of de sfeer en avontuur dat komt kijken bij het kamperen wel de juiste gevoelens in je naar boven tovert. Dus, oefenen, oefenen en nog meer oefenen voor dat je er echt vandoor gaat. 

13. Sluit een reisverzekering af

Het kan altijd voorkomen dat er iets gebeurd tijdens een vakantie. Het is dan beter om een reisverzekering af te sluiten zodat je in ieder geval gedekt bent tegen onverwachte situaties. Jouw eerste keer kamperen is natuurlijk een leuke manier van vakantie vieren, maar de kans dat er meer diefstal opduikt is ook groter.

Natuurlijk ga je daar niet van uit, maar als diefstal of vernieling je een keer overkomt, dan kun je dat beter voorkomen en het zeker voor het onzekere nemen. Bovendien raden wij het je aan om je wat meer te verdiepen in de voordelen van het afsluiten van een reisverzekering. 

14. Koop goede wandelschoenen

Als je een echte avonturier bent, dan is de aanschaf van goede wandelschoenen zeker geen overbodige luxe. Je wil ten slotte geen blessures oplopen. Goede wandelschoenen zorgen er ook voor dat je goede ondersteuning krijgt en daardoor makkelijk uren lang op avontuur kunt gaan. Je krijgt stabiliteit, grip, comfort en zorg je voor duurzaamheid.

Goede wandelschoenen zijn namelijk heel sterk en gaan langer mee. Bovendien houdt je jezelf hartstikke gezond, want je belast je spieren, gewrichten en pezen minder en behoudt daarom meer conditie om te gaan en staan waar je wilt.

Je weet ook niet op wat voor ondergrond je terecht komt als je voor de eerste keer gaat kamperen, dus het aanschaffen van een paar wandelschoenen is geen overbodige luxe.  

15. Zorg voor een goede rugzak

Je wil jouw belangrijke spullen natuurlijk goed bewaren. Het hebben van een goede rugtas of backpack helpt daar goed bij.

Hoe dan ook is het hebben van een goede rugzak een must aangezien je belangrijke spullen niet bij je tent wil laten liggen. Bovendien kan een goede rugzak zorgen voor veel ruimte, waardoor je voor lange tripjes jezelf en andere kunt voorzien van genoeg eten, drinken en EHBO spullen.

Kortom: een goede rugzak is voor elke situatie geschikt om aan te schaffen en draagt bij aan de efficiëntie .

16. Neem familie spelletjes mee

Leven in de buitenlucht is natuurlijk hartstikke leuk, maar wat de eerste keer kamperen echt onvergetelijk maakt zijn de gezellige nachten die je met je familie doorbrengt. Neem daarom leuke familie spelletjes mee en geniet van die momenten.

Misschien weet je het zelf nog wel van vroeger, je bent op een camping en daar zit je gezellig met vrienden en familieleden een potje yahtzee, monopoly of pesten te spelen. Lachen gieren brullen geblazen natuurlijk.

Spelletjes brengen die oude nostalgische herinneringen terug en daarbij heb je een goede moraal booster om te gebruiken op de regenachtige dagen. Dus vergeet zeker niet een aantal spelletjes mee te nemen naar je toekomstige reis. 

17. Maak tijd voor jezelf vrij

Het is jouw vakantie. Dus verwen jezelf en maak tijd voor jezelf vrij. Neem een aantal goede boeken mee, je laptop of E-reader en laat jezelf lekker gaan onder het genot van een mooie omgeving met lekker eten en drinken.

Vergeet niet dat je aan het kamperen bent om juist vrij te zijn van de verplichtingen die je in het dagelijks leven hebt. Kom lekker tot rust en zorg dat je gedachtes even vrij zijn van de vele dingen waar je dagelijks mee te maken hebt gehad.

Hierdoor maak je daadwerkelijk tijd vrij om te investeren in jezelf. Innerlijke rust is het aller belangrijkst wanneer je op reis gaat, dus zorg dat je dat ook daadwerkelijk voor jezelf doet. 

Genieten tijdens eerste keer kamperen

18. Vergeet niet te genieten

Los van alle voorbereidingen, onverwachte situaties en spanning voor je eerste reis, moet je niet vergeten om alle ervaringen tot je te nemen en daadwerkelijk te gaan genieten van je reis. Dat is de meest waardevolle tip die wij je kunnen meegeven.

Er komen namelijk zoveel mooie avonturen op je pad tijdens je eerste keer kamperen, zorg ervoor dat je daar zoveel mogelijk van kan gaan genieten. Hierdoor zul je merken dat je eerste keer kamperen voor zoveel meer zorgt dan alleen het leven in de buitenlucht.

Dus bereid je goed voor, zorg dat je alle bovenstaande tips in overweging hebt genomen en vergeet niet te genieten van je reis. 

Dit waren onze 18 tips voor je eerste keer kamperen

Dit waren ze dan, onze 18 tips om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van jouw eerste keer kamperen. Maak het jezelf niet te lastig, maar geniet vooral van de kleine dingen die je zal meemaken en dan zul je merken dat kamperen een onvergetelijke ervaring kan brengen voor jou en je familie.

Wij hopen je in ieder geval goed op weg te hebben geholpen. Succes!

Verder lezen?

Back to top button