WooninspiratieHuis & TuinWonen

Wanneer kies je voor een PVC vloer in huis?

Kiezen voor een PVC vloer? Alle info op een rijtje!

PVC vloeren zijn inmiddels niet meer weg te slaan uit de hedendaagse woningen. Dat komt omdat een PVC vloer vele voordelen met zich meebrengt. Toch zien we in de praktijk dat mensen toch nog wel moeite hebben om een beslissing te maken, omdat ze soms nog niet weten wanneer een PVC vloer gunstiger is ten opzichte van normaal laminaat. De vraag van vandaag is dan ook: Wanneer kies je voor een pvc vloer in huis?

Wat is een vloer van PVC?

PVC is een afkorting voor polyvinylchloride. Dat is een kunststof dat ontzettend sterk is. Het is een houtvrije parketvloer dat bestaat uit meerdere lagen PVC. De reden waarom er steeds meer gebruik wordt gemaakt van PVC is omdat het makkelijk schoon te houden is. In tegenstelling tot houten vloeren is PVC stil, ontzettend sterk en heeft het een lange levensduur. Dat is een gunstige investering voor vele mensen, waardoor PVC steeds meer grond aan het winnen. 

Het leggen van PVC

Het leggen van PVC kan op twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om een PVC vloer zwevend met klik PVC te leggen, of je kiest ervoor om de vloer verlijmd op de dekvloer te leggen. Dit is beter bekend als: “Dryback PVC”. Mocht je ervoor kiezen om voor deze manier van het leggen van je vloer te kiezen, houd er dan rekening mee dat het bijkomende voordeel is dat het contactgeluid minimaal is. 

Maar, om van dat voordeel te genieten moet je de vloer wel geëgaliseerd hebben. Vaak zijn gespecialiseerde vaklieden bezig met het leggen op deze manier, aangezien het nogal wat kennis en ervaring kost. Mocht je voor klik PVC kiezen, dan is het bijkomende voordeel hetzelfde als de vloer die verlijmd is. Echter hoef je daarvoor de grond niet vooraf te egaliseren. Het grootste verschil tussen deze twee manieren is dat klik PVC makkelijker te leggen is, waardoor je er voor zou kunnen kiezen om zelf een vloer te leggen. Ten opzichte van laminaat vloeren heb je dus veel minder geluid en onderhoud aan PVC vloeren.

vastleggen van pvc vloer

Onderhoud 

Het onderhouden van een PVC vloer kost weinig moeite. Wel raden we het je aan om om geen stoomreiniger te gebruiken, want dat kan voor schade zorgen. Verder kun je gerust stofzuigen, dweilen en/of een swiffer gebruiken. Hard dweilen en/of schrobben is dan ook niet nodig. Je wilt tenslotte zo lang mogelijk van je laminaat genieten. Door simpelweg te dweilen, te swifferen en af en toe de stofzuiger overheen te halen, dan zorg je ervoor dat je zo duurzaam mogelijk met je PVC vloer omgaat.

Kosten

De kosten voor een PVC vloer liggen wel wat hoger dan die van laminaat. Voor een PVC vloer betaal je al gauw tussen de 40 en 65 euro per M2. Mocht je de vloer niet zelf willen leggen, dan zijn de leg kosten afhankelijk van de gekozen legmethode, wat aan het einde van de rit wel zorgt voor een mooie en duurzame vloer. Een laminaat vloer zit op een gemiddelde prijs van 15 tot 50 euro. Ook daar kunnen leg kosten aan verbonden zitten.  

Wat zijn populaire PVC vloeren?

Los van de methode waarop een PVC vloer is gelegd, zijn er natuurlijk ook verschillende soorten kleuren, ontwerpen en diktes. Op het internet is meer dan genoeg informatie te vinden over wat de leukste combinaties zijn als het gaat om de vloer met een bepaalde wooninrichting.

Wat zijn nu de meest populaire PVC vloeren als het gaat om kleur? Dit zijn grijs, wit, zwart, hout kleur en gebroken wit. Wil je kijken naar wat andere verschillende laminaat soorten voor je kunnen betekenen? Dan raden wij het je aan om je goed te verdiepen in de verschillende soorten laminaat en het aanbod daarvan. Kortom: Er is meer dan genoeg keuze aan vloer en kleur, nu is het aan jou om te bepalen wat het best in jouw woning past!

Verder lezen?

Back to top button