Ontwikkeling

Ben jij al overgestapt op een elektrische fiets?

Je ziet ze steeds meer op de Nederlandse wegen en fietspaden: elektrische fietsen. Ze worden gebruikt voor woon- werkverkeer, om op naar school te rijden en natuurlijk ook voor heerlijke toertochten in de natuur. Veel mensen die hun fiets inruilen zwichten voor de fiets met trapondersteuning. Werd je vroeger nog voor watje en aansteller uitgemaakt als je elektrisch fietste, tegenwoordig begin je steeds meer een uitzondering te worden. Zwoeg je moeizaam tegen de wind in op de dijk dan loop je de kans dat je wordt ingehaald door iemand die fluitend voorbij zoeft op zijn elektrische fiets. Dat zet veel mensen toch wel aan het denken. Waarom zou je geen gebruik maken van de mogelijkheid om het fietsen wat makkelijker en dus aangenamer te maken? Je blijft zelf mee trappen, dus je verbrandt nog altijd de nodige calorieën tijdens een fietstocht.

Royaal aanbod elektrische fietsen

Als je een elektrische fiets gaat kopen dan kun je kiezen uit een royaal aanbod. Damesfietsen, herenfietsen, sportieve modellen of met zo’n handige voordrager, of een comfortabele moederfiets met brede instap. Het is er allemaal. Voor de fiets wordt een degelijke Bosch fietsaccu gebruikt of van een ander betrouwbaar A-merk. De kans dat je ineens geen trapondersteuning meer hebt is dus niet zo groot. Zeker als je de accu op de juiste manier oplaadt. Dit doe je bijvoorbeeld ook als je je fiets om bepaalde redenen enkele weken of langer niet gebruikt. Zo gaat je accu het langst probleemloos mee en heb je geen last van capaciteitsverlies.

De accu vervangen

Een accu van een elektrische fiets gaat gemiddeld 5 jaar mee. Daarna moet je hem vervangen omdat hij niet meer voldoende capaciteit levert. Maar je kunt op dat moment ook kiezen voor fietsaccu revisie. De accu stuur je op naar een gespecialiseerd bedrijf. Zij demonteren de accu, vervangen bepaalde onderdelen waardoor hij weer als nieuw is. Daarna kun je de accu weer minimaal 5 jaar gebruiken. Je krijgt ook garantie op de revisie. Deze optie is aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe accu aanschaffen. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens een duurzame optie die het milieu spaart. Je accu komt immers minimaal 5 jaar later in de afvalstroom terecht. Als je de accu inlevert als deze definitief wordt afgedankt, kan hij zo duurzaam mogelijk worden gerecycled.

Geniet van de vrijheid met een elektrische fiets

Als fietsen niet meer zo makkelijk gaat, omdat je wat ouder wordt of omdat je kampt met lichamelijke beperkingen, dan kan een elektrische fiets uitkomst bieden. Je hoeft minder inspanning te leveren en kunt op die manier toch nog zelfstandig van A naar B. Dat is voor veel mensen een belangrijk argument om de aankoop van een elektrische fiets te overwegen. Je krijgt op die manier ook weer meer plezier in fietsen. De kans dat je spontaan op de fiets stapt voor een ritje door de buurt of de regio is daardoor een stuk groter. Let wel altijd op je veiligheid. Elektrisch fietsen gaat een stuk makkelijker, wat gevolgen kan hebben voor je snelheid. Blijf altijd alert om een ongeluk te voorkomen.

Verder lezen?

Back to top button