Koken & tafelenCadeau's voor hemCadeau’s voor haarHuishoudenVoeding

Het vinden van de juiste inductie pan

Tips voor het vinden van de juist pan voor op jouw inductie plaat

Als je een inductiefornuis hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je pannen koopt die ook geschikt zijn voor een inductiefornuis. Op het moment dat je dat niet doet en een normale pan gaat gebruiken die voorheen op een gasfornuis stond, dan kan de inductieplaat stuk gaan. Dat is natuurlijk niet wat je wil, maar hoe vond je de juiste inductie pan zonder dat je er tientallen euro’s aan kwijt bent? In dit artikel leggen wij het je uit. 

Wat is een inductie pan?

Een inductie pan is een pan dat speciaal is gemaakt voor een inductiefornuis. Dat houdt in dat de onderkant van pan magnetiseerbaar is. Een inductiefornuis werkt namelijk op het verwarmen van elektrische velden. Normale pannen hebben dat niet. Bovendien moet de bodem van de pan volledig vlak zijn. Dat betekent: Waterpas. Pannen met een dikke bodem hebben het minste last van kromtrekken en zijn daarom perfect voor inductie. 

Hoe test ik of mijn pannen geschikt zijn voor op inductie?

Inductie pannen kun je zelf eenvoudig testen door simpelweg een magneet te leggen op de bodem van de pan. Op het moment dat de magneet blijft plakken weet je dat de panbodem magnetiseerbaar is. Verder kun je de pan ondersteboven neer zetten en een liniaal of een waterpas gebruiken om te kijken of de pan wel een vlakke bodem heeft. 

Ook als je de pan eerder hebt gebruikt op gas kan hij beschadigd zijn. Hierdoor gaat de pan krassen maken op de plaat, wat je natuurlijk niet wil. Wat je dan het beste kan doen is om de pan te pakken. Vervolgens plaats je die op een krant en verschuif je hem. Als de krant scheurt weet je dat je die pan niet moet plaatsen op een inductie plaat. 

Waar kan ik inductie pannen aan herkennen?

Je kunt inductie pannen herkennen aan een speciaal symbool of logo dat wordt afgebeeld op de verpakking van de pan. Er zijn natuurlijk verschillende soorten inductie pannen te vinden, maar het is belangrijk dat je het zekere voor het onzekere neemt en gewoon een pan kiest die dat speciale symbool of logo op de verpakking heeft staan. Zo verklein je de kans op eventuele beschadigingen en weet je in ieder geval dat je het zekere voor het onzekere hebt genomen om de juiste pannen te gaan aanschaffen voor je nieuwe inductiekookplaat. 

Keuken met inductie plaat voor inductie pan
Keuken met inductie plaat – DNOB.nl

Welke soorten inductie pannen zijn er?

Er zijn pannen van staal, gietijzer, geëmailleerd staal, roestvrij staal of pannen met een ijzeren bodem. Geemailleerd gietijzer en vele soorten RVS zijn allemaal geschikt voor het koken op inductie. Ook zijn de anti aanbakpannen geschikt voor inductie omdat het in de kern vaak van een magnetisch metriaal is gemaakt. Hierdoor is er genoeg aanbod te vinden wat betreft het zoeken van een inductie pan. 

Een gietijzeren pan is één van de wat duurzamere opties mits ze goed worden onderhouden. Door de dikke en zware bodem kan het wat langer duren om op te warmen, maar ook om af te koelen. Mocht je liever gaan voor een pan dat een goede warmte geleider is en dat goed vasthoudt, dan raden wij je aan om te gaan kijken naar een aluminium pan. Dus als we naar de kern van de pannen kijken dan is het gewoon zaak dat elke pan bestaat uit een aantal magneten, wat in jouw nieuwe pannen moet zitten, zodat je kunt zorgen voor een geleidelijke verdeling van de hitte. 

Inductie pan kopen

Nu je weet waar je op moet letten wat voor verschillende soorten inductie pannen er zijn, welke testen je kunt doen en waar ze voor dienen, vraag je je vast: Inductie pannen kopen, waar doe ik dat? Dat kun je eenvoudig doen bij een Blokker, Action of het internet! Het internet staat bomvol met bepaalde soorten pannen die wellicht wat voor jou zijn. 

Verder lezen?

Back to top button