HealthGezondheidsklachtenPersoonlijke ontwikkeling

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Alcohol is onderdeel geworden van onze samenleving. We weten allemaal dat teveel alcohol drinken niet goed is. Maar, sommige mensen kunnen dat over het hoofd zien. We houden allemaal van een lekker biertje, maar wanneer drink je teveel en ben je alcoholverslaafd? 

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Het hebben van een alcoholverslaving is voor een persoon zelf natuurlijk al best lastig om toe te geven. Er zijn enkele symptomen die aanduiden dat een persoon een alcoholverslaving kan hebben. Een alcoholverslaving heeft meerdere namen waaronder: alcoholisme, alcoholabusus en alcoholmisbruik zijn termen die onder hetzelfde straatje vallen. Wees daar dus erg scherp op als je mensen spreekt en die met woorden hun zelf proberen goed te praten. Één van de grootste symptomen is dat een persoon gewoon totaal niet meer zonder alcohol kan.

Andere signalen van een alcoholverslaving zijn dan ook dat je geen grip hebt op je drinkgedrag. Je hebt snel ruzie met mensen als ze je willen corrigeren op je drinkgedrag, Je hebt geldproblemen doordat je alles spendeert aan drank en ga zo maar door. Er zijn talloze symptomen die aanduiden op het feit dat een persoon een alcoholverslaving kan hebben. Het moment dat een persoon geen alcohol meer krijgt en al in een ver stadium is, kan dus ontwenningsverschijnselen van krijgen en compleet over de rooie gaan. Je lichaam en geest gaat protesteren en daardoor voelt een verslaafde zich niet goed. 

Wat zijn de richtlijnen om alcohol te nuttigen?

De gezondheidsraad, raadt aan om één glas alcohol te drinken per dag. Op het moment dat je meer neemt is het in principe niet in gevaar, maar wat is binnen de perken? Als jij als vrouw meer dan 14 glazen alcohol per week drinkt, en als man 21, dan wordt jouw drinkgedrag gezien als overmatig drinkgedrag. Drink je als vrouw 4 glazen per week en als man 6, dan ben je een zware drinker. Zo kun je dus al best snel in de gevarenzone terecht komen. Als je verstandig omgaat met alcohol is er niet veel aan de hand. Op het moment dat je dat wel doet, weten we allemaal dat je jouw eigen lichaam kapot maakt voor een korte tijd. 

Als je wel een lekker biertje lust is het belangrijk om bewust te zijn van je eigen drinkgedrag. Jij kent als de beste jezelf en kan dus ook alleen zelf een keus maken om er wat aan te doen. Volg je gevoel daarin. Vaak kun je bepaalde dingen nog wel ontkennen omdat drinken een gewoonte is die langzaam verergert. Maar, wees eerlijk naar jezelf en je omgeving op het moment dat je voelt dat je naar de verkeerde kant aan het trekken bent. Zo houdt je jezelf verantwoordelijk voor de dingen die je doet en kun je jezelf nog in toom krijgen.

Wat kun je doen om een verslaving tegen te gaan

Op het moment dat jezelf of iemand in jouw omgeving verslaafd is geworden aan het drinken van alcohol, zijn er meerdere instanties die voor je klaar staan om je te helpen. Je kunt het ook wel kennen als een afkickkliniek. Een afkickkliniek (zoals cacnverslavingszorg.nl) begint een traject met de verslaafde om zo snel mogelijk zijn of haar alcoholverslaving te verslaan en ervoor te zorgen dat ze niet meer kunnen terugvallen in hun oude gebruiken. 

Verder lezen?

Back to top button