Klussen

De verschillende toepassingen van een oliekeerring

Oliekeerringen worden veel gebruikt in diverse industrieën, zoals de auto-industrie, de werktuigbouwkunde en de productie van machines. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en materialen om aan verschillende toepassingen en omgevingsomstandigheden te voldoen. Maar wat is het nu precies en waar gebruik je het voor? Kom erachter met het lezen van dit artikel.

Wat is een oliekeerring?

Een oliekeerring, ook wel een afdichtingsring of olieafdichting genoemd, is een mechanische afdichting die wordt gebruikt om olie of andere vloeistoffen in machines en apparatuur te houden en te voorkomen dat ze lekken. Het is een essentieel onderdeel van veel roterende mechanismen, zoals assen, nokkenassen, krukas en pompen.

De oliekeerring bestaat meestal uit een flexibele buitenste behuizing, gemaakt van metaal of rubberachtig materiaal, en een binnenste lip die direct contact maakt met de roterende as. De lip is meestal gemaakt van een elastomeer of ander materiaal met wrijvings- en slijtage-eigenschappen.

Wanneer de as roteert, creëert de oliekeerring een strakke afdichting rond de as, waardoor voorkomen wordt dat olie of andere smeermiddelen ontsnappen en stof, vuil of water binnendringen. Dit helpt de levensduur van de machine te verlengen door wrijving en slijtage te verminderen, en zorgt voor een efficiënte werking door het behoud van de juiste smering.

Wat zijn de verschillende toepassingen van een oliekeerring?

Een oliekeerring wordt gebruikt in machines en apparatuur om verschillende functies uit te voeren:

  1. Afdichten van olie: Het belangrijkste doel van een oliekeerring is het afdichten van olie of andere smeermiddelen in een machine. Dit voorkomt lekkage en zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid olie aanwezig blijft om de bewegende onderdelen te smeren.
  2. Bescherming tegen vervuiling: Een oliekeerring beschermt de interne mechanismen van een machine tegen binnendringend vuil, stof, water en andere verontreinigingen. Dit helpt de levensduur van de machine te verlengen en voorkomt slijtage en beschadiging van onderdelen.
  3. Verminderen van wrijving: Door een goede afdichting te bieden, minimaliseert een oliekeerring wrijving tussen bewegende onderdelen. Dit helpt energieverlies te verminderen, de efficiëntie te verbeteren en de slijtage van de machine te verminderen.
  1. Geluidsdemping: Een oliekeerring kan ook dienen als geluiddempend element door trillingen en geluid veroorzaakt door bewegende onderdelen te absorberen.

Oliekeerringen worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, zoals in motoren, transmissies, pompen, compressoren, tandwielkasten, roterende assen, landbouwmachines, industriële machines en vele andere systemen waar afdichting en smering vereist zijn. De oliekeerring van SealSupply helpt natuurlijk bij alle toepassingen.

Waar koop je oliekeerringen?

Oliekeerringen zijn verkrijgbaar bij verschillende bronnen en leveranciers. Hier zijn enkele plaatsen waar je oliekeerringen kunt kopen:

Er zijn winkels die gespecialiseerd zijn in technische componenten, zoals lagers, afdichtingen en pakkingen. Deze winkels hebben vaak een breed assortiment aan oliekeerringen beschikbaar. Je kunt zoeken naar lokale technische winkels in jouw omgeving.

Daarnaast kun je direct contact opnemen met fabrikanten of groothandelaren van afdichtingen en afdichtingscomponenten kan een optie zijn als je grotere hoeveelheden oliekeerringen nodig hebt. De O ringen van SealSupply staan altijd goed aangeschreven vanwege hun betrouwbaarheid en goede werking. 

Verder lezen?

Back to top button