KlussenHuis & TuinTech

Dimmers voor led lampen

Dimmers voor led lampen.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een ledlamp is het van belang dat je schakelmateriaal aanschaft dat past bij de led lampen. Schakelmateriaal is een verzamelnaam voor alles waarmee je jouw elektrische apparaten kunt bedienen en van stroom kunt voorzien! Onder schakelmateriaal vallen stopcontacten, dimmers, schakelaars, afdekplaten, stekkerdozen, stekkers en bewegingsmelders bijvoorbeeld. In deze blog vertellen wij jou welke dimmers je het best kunt gebruiken voor led lampen!

Door het gebruiken van een dimmer kun je gemakkelijk de lichtintensiteit aanpassen. Dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en niet elke dimmer werkt op elke lamp. Het is dus belangrijk dat je een dimmer koopt die past bij jouw lamp. 

Meest voorkomende dimmers

Er zijn twee dimmers die verkocht worden, genaamd: fase-aansnijdende dimmers en fase-afsnijdende dimmers. Hieronder een korte uitleg over deze twee dimmers zodat je hierop kunt letten bij aanschaf.

Fase-afsnijdende dimmers 

Dit is de ‘nieuwe’ dimmer. Het verschil met de aansnijdende dimmer is dat deze geleidelijk meer stroom doorgeeft en daardoor beter geschikt is voor led verlichting. Een ander voordeel is dat door met deze dimmer de led verlichting te dimmen er bijna geen energie verloren gaat. Dimbare led lampen werkten bijna altijd het beste op fase-afsnijdende dimmers. 

Fase-aansnijdende dimmers 

Dit is de ‘oudere’ dimmer en daardoor ook de meest bekende dimmer onder de dimmers. Deze dimmer wordt gebruikt voor halogeen- en gloeilampen. Fase-aansnijdende dimmers werken door middel van een pulssignaal en hebben een minimale belasting nodig. Dit is echter nadelig voor de led lamp. Door het pulssignaal kunnen echter hoge spanningspieken ontstaan die slecht zijn voor de lamp. Wanneer je led lampen aansluit op fase-aansnijdende dimmers kunnen ze slecht tot niet dimmen. De levensduur van de led verlichting wordt hierdoor korter.

Beide dimmers beschikken over een verschillende techniek om licht te dimmen. De fase-afsnijdende dimmer doet dit door stroom meerdere keren per seconde af te snijden terwijl de fase-aansnijdende stroom meerdere keren per seconde door te laten.  

Voor led lampen wordt aangeraden om gebruik te maken van de fase-afsnijdende dimmer. 

Verder lezen?

Back to top button