Tech

De voordelen van een hybride auto zoals de Toyota Yaris Hybrid

Het is niet niks om na vele jaren ineens elektrisch te gaan rijden. En dan is er ook nog de actieradius, die veel automobilisten tegenhoudt. De actieradius is volgens sommigen nog altijd wat te beperkt. Zeker als je veel onderweg bent kan het hard gaan met de accu van een elektrische wagen. En als je een occasion wilt kopen, is het aanbod ook vrij beperkt. Een hybride auto is de perfecte oplossing. Je rijdt voor een deel elektrisch, maar hebt de kracht van een benzinemotor. En met een auto zoals de Toyota Yaris Hybrid occasion koop je een prima tweedehands model.

Wat is een hybride auto?

Als je een beetje van auto’s houdt en de ontwikkelingen volgt, heb je vast wel eens van een hybride auto gehoord. Deze auto’s hebben twee motoren, een benzinemotor en een elektromotor. Die laatste wordt gevoed door een batterij. De elektromotor kan worden opgeladen aan een stopcontact, een Wallbox of bij een publiek laadstation.

De kracht van een hybride auto is dat de motoren samen of onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Je kunt perfect inspelen op de situatie. De auto zorgt zelf voor de overgang tussen de motoren. Dit allemaal met als doel om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. Zolang je aan een stabiele snelheid rijdt, zal de auto puur elektrisch rijden.

Rijden in de stad

Een hybride auto zit het meest in zijn kracht als je veel onderweg bent. Stel dat je in een drukke stad moet rijden en regelmatig accelereert, dan levert de benzinemotor extra vermogen. Ook als je aan hoge snelheid rijdt, wordt de elektrische motor gesteund door de benzinemotor. Daardoor wordt de elektromotor gespaard.

Als de batterij van de elektromotor toch leeg raakt, zal de benzinemotor automatisch worden opgestart zodat je verder kunt rijden. De batterij wordt in de tussentijd al een beetje opgeladen.

Een hybride auto en fiscaal voordeel

Een hybride auto is niet goedkoop, ook niet een occasion zoals de Toyota Yaris Hybrid. Wel heb je belastingvoordeel. En dat voordeel is pas geleden verlengd tot en met 2024. Eigenaren van een hybride auto betalen 50% minder wegenbelasting.

Als je volledig elektrisch rijdt, is het belastingvoordeel overigens nog wat groter.

Wat is de actieradius

Bij elektrische auto’s is de actieradius nog altijd een heikel punt. Voor een hybride auto is dit minder een probleem, omdat je kunt overschakelen op de benzinemotor. Met een gemiddelde hybride auto kun je al gauw 750 kilometer rijden. En dan ben je toch al een heel eind als je in de zomer naar je vakantiebestemming gaat.Dat is voor een Toyota Yaris Hybrid niet anders. Wanneer je deze auto als occasion wilt kopen, heb je bovendien ruime keuze. En dat is best opvallend, omdat een hybride auto nog zeker niet tot de oldtimers behoort. Voor jou is het in elk geval een mooie kans om relatief voordelig een uitstekend voertuig aan te schaffen.

Verder lezen?

Back to top button