Tech

De mogelijkheden van Virtual Reality

Virtual Reality, of kortgezegd VR, wordt steeds populairder. Dit komt doordat steeds meer mensen en organisaties inzien wat VR voor hen zou kunnen betekenen. Met VR kun je namelijk heel veel kanten op en letterlijk een andere wereld beleven. In dit artikel bespreken we het nut en verschillende mogelijkheden van VR.

Wat is VR?

Het begrip Virtual Reality ken je vast al wel. Je zet hierbij een soort bril op je hoofd met een beeldscherm daarin. Door deze bril zie je nog steeds de echte wereld en de mensen om je heen. Het beeldscherm plakt hier als het ware een extra laagje overheen. Zo zie je bijvoorbeeld opeens konijnen, zombies of sterren voorbijkomen in precies dezelfde ruimte als waar je bent. Of je gaat naar een totaal andere beleving waarbij je bijvoorbeeld op een brug staat of je in een ander gebouw bevindt. VR biedt veel mogelijkheden en wordt op steeds meer manieren gebruikt door bijvoorbeeld bedrijven en organisaties door heel het land, zoals vr Eindhoven, in Den Haag of Amsterdam

VR op evenementen

Virtual Reality wordt op events steeds vaker toegepast. Meestal om de aandacht te trekken bij een stand of om het evenement extra leuk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spelen van spelletjes met behulp van VR op locatie tijdens een personeelsfeest. De mensen krijgen een VR-bril opgezet en stappen zo samen de virtuele wereld binnen, waarbij ze als team de vijand moeten uitschakelen of juist in teams tegen elkaar spelen. 

VR als vrijetijdsbesteding

In de recreatie wordt VR ook steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld in Escape Rooms. Gamemakers kunnen dankzij VR steeds meer. In plaats van dure acteurs in te huren, kunnen zij personages ontwikkelen in de game. Doordat mensen de precies dezelfde kamer door hun VR-bril zien en ook alles kunnen aanraken, lijken de personages er ook echt te zijn. Als het ware kun je VR beschouwen als een soort laagje over de werkelijkheid. 

VR in de architectuur

Binnen de architectuur kan Virtual Reality vele uitkomsten bieden. Wanneer je bijvoorbeeld een huis laat bouwen, kan het moeilijk zijn om je ideeën  goed te verwoorden. Al kun je nog zo fantastisch tekenen of zelfs een 3D ontwerp maken, met VR kun je een letterlijk beeld maken van het ontwerp. Je ziet deze methode dan ook steeds vaker terugkomen bij het ontwerp van een gebouw of interieur. Dat gaat dan als volgt; je staat voor de lege plek waar het gebouw moet komen en je zet de VR-bril op. Wanneer de VR-bril zijn werk doet, staat opeens het ontworpen gebouw voor je neus en kun je goed zien hoe het er in werkelijkheid uit komt te zien. 

Verder lezen?

Back to top button