HealthElektronicaGezondheidsklachtenTech

Minder schermtijd betekent een gezondere geest en lichaam voor kinderen

Als u zich ooit heeft afgevraagd of het de moeite waard is om ruzie te maken met uw kind over de tijd die het doorbrengt voor zijn telefoon, tablet of televisie, is het antwoord volgens recente studies een volmondig “ja”. Hoewel bepaalde soorten technologie de manier waarop kinderen leren en socialiseren kunnen verbeteren, kan overmatig scherm gebruik een tol eisen op hun lichaam, geest en relaties.

Minder sociale media en gamen betekent dat kinderen meer tijd kunnen besteden aan interactie met vrienden en familie, naar buiten gaan, bewegen of een boek lezen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het beperken van de schermtijd een positief effect kan hebben op het fysieke, sociale en gedragsmatige welzijn van kinderen en zelfs hun schoolprestaties kan verbeteren.

Minder schermtijd betekent een gezondere geest en lichaam voor kinderen

Hoe buitensporige schermtijd schadelijk is

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen meer tijd besteden aan sociale media dan aan iedere andere activiteit – gemiddeld zeven uur per dag in alle leeftijdsgroepen. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat jonge kinderen van 4 tot 7 jaar gemiddeld al zo’n 20 minuten per dag op sociale media zitten. Dit loopt steeds verder op naarmate de kinderen ouder worden.

Hoe weet u of uw kind te veel tijd op het scherm doorbrengt? Als technologie een emotioneel hulpmiddel wordt om te ontsnappen aan verdriet of verveling of het dagelijkse leven voortdurend verstoort (zoals etenstijd), zijn dat tekenen dat het scherm gebruik van een kind buitensporig is. Kinderen die zich met schermen bezighouden, maken zich ook vaak zorgen over zaken als de levensduur van de batterij en het afpakken van hun apparaten.

Te veel tijd doorbrengen op schermen is in verband gebracht met onvoldoende slaap, slechte cijfers en een groter risico op obesitas. Er is ook een psychologische tol, vooral bij oudere kinderen. Uit een studie bleek dat tieners die zeven of meer uur per dag op hun scherm zitten, meer dan twee keer zoveel kans hebben op depressies of andere psychische problemen dan degenen die een uur of minder per dag schermen gebruiken.

Voordelen van minder schermtijd

De American Academy of Pediatrics (AAP) beveelt ouders aan de schermtijd te beperken tot niet meer dan één uur per dag voor kinderen van 2 tot 5 jaar en schermtijd helemaal te vermijden voor baby’s en kinderen jonger dan 18 maanden. Een uitzondering op deze regel voor alle jonge kinderen is videochatten met familie en vrienden, wat de communicatievaardigheden bevordert en wordt beschouwd als “hoogwaardig” mediagebruik.

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer ouders de technische gewoonten van hun oudere kinderen scherp in de gaten houden – door de tijd dat zij hun apparaten mogen gebruiken te beperken, of door actief thema’s en andere aspecten van de inhoud die zij bekijken te bespreken – er sociale, academische en fysieke veranderingen ten goede optreden.

Een studie over 8, 9 en 10-jarige legde een verband tussen de scherm beperkingen van kinderen en het algemene welzijn. Wanneer ouders het mediagebruik in de gaten hielden, werden kinderen minder blootgesteld aan mediageweld en negatieve berichtgeving, en sliepen ze beter, hadden ze een lagere BMI, betere schoolprestaties, beter sociaal gedrag en minder agressie.

Strategieën voor het stellen van grenzen aan het scherm

Technologie maakt bepaalde onderwijsconcepten aantrekkelijker, brengt kinderen in contact met leeftijdsgenoten en verre familieleden, en biedt leuk vermaak voor kinderen (en soms een welkome onderbreking voor ouders!). Maar grenzen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het scherm gebruik van kinderen hun gezondheid, ontwikkeling en geestelijk welzijn niet belemmert. Hieronder staan een aantal strategieën die u kunt gebruiken om gezonde grenzen te stellen.

Stel tijdslimieten en houd je eraan

Of het nu gaat om een uur tv kijken als het huiswerk af is of in totaal niet meer dan 30 minuten TikTok of Snapchat, stel duidelijke regels en grenzen voor schermgebruik. Apple, Android en veel TV providers bieden tools voor ouderlijk toezicht waarmee u de toegang van uw kind tot het internet of zelfs bepaalde programma’s en platforms kunt beperken tot bepaalde tijden.

Hoe verleidelijk het ook is om toe te geven wanneer kinderen smeken, zeuren en onderhandelen om meer tijd om met vrienden te chatten, een favoriete show te kijken of een Fortnite spelletje af te maken, wees zo streng en consequent mogelijk.

Geen schermen in de kamer van uw kind

De AAP adviseert uw kind geen media apparaten in de slaapkamer te geven. Kinderen die een televisie of mobiel apparaat in hun slaapkamer hebben, zijn uiteindelijk veel meer online dan kinderen die dat niet hebben. Deze kinderen slapen ook minder dan anderen, ongeacht hoe vaak ze inloggen, mogelijk vanwege het effect van blauw licht van technische apparaten op de slaapcyclus.

Weet wat uw kind bekijkt

Uit onderzoek blijkt dat het bekijken van content met een kind en het actief bespreken van thema’s, het kritisch nadenken over wat wordt bekeken en het praten over de effecten en betekenis van de bekeken inhoud, een van de beste vormen van toezicht is die ouders kunnen uitvoeren. Maak er een gewoonte van te weten wat uw kind ziet en hoort wanneer het online is, videospelletjes speelt of tv kijkt.

Verder lezen?

Geef een reactie

Back to top button