Ontwikkeling

Emissievrij: De toekomst van duurzaamheid in de bouw

Nederland en Europa willen de komende twintig jaar een groenere economie hebben. Ook in de bouw wordt er flink geïnvesteerd in duurzaamheid, zowel bij het bouwen van huizen als in het bouwproces zelf. Ze gebruiken steeds vaker elektrische machines in plaats van die oude benzineslurpers, zoals elektrische pallettrucks. Laten we eens kijken naar wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de bouw.          

Duurzame materialen zijn een must

Duurzame materialen zijn mega belangrijk als we praten over een bouwindustrie die milieuvriendelijker wil zijn. Kijk, we gebruiken nog steeds veel beton en bakstenen, maar gelukkig zie je steeds meer goede alternatieven opduiken, zoals gerecycled hout, bamboe en oude metalen die een tweede leven krijgen. Dat is niet alleen top voor het milieu, maar heeft nog meer voordelen. Ten eerste helpt het gebruik van gerecyclede en hernieuwbare materialen om de druk op de natuurlijke bronnen te verminderen. Het winnen van grondstoffen voor beton en bakstenen kan leiden tot problemen, maar met deze andere materialen gaan we daar slimmer mee om. En laten we het even hebben over die coole innovatieve materialen, zoals aerogels. Dit is geweldig omdat het gebouwen veel beter kan isoleren. Dat betekent dat je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden, en dat is niet alleen fijn voor de aarde, maar het scheelt ook flink in je energierekening. 

Heb je al eens gedacht aan het gebruik van elektrische machines?

Heb je wel eens gedacht aan elektrische machines? Steeds meer machines in de bouw hebben tegenwoordig ook elektrische varianten. Denk aan bouwkranen, graafmachines, elektrische heftrucks en nog veel meer. Er zijn verscheidene voordelen aan het gebruik van elektrische machines. Het allergrootste voordeel hiervan is dat het super duurzaam en goed voor het milieu is. Er komen namelijk veel minder slechte stoffen in de lucht, waardoor de bouw minder belastend is voor onze planeet. Het zorgt voor meer stilte en uiteindelijk ook lagere bouwkosten. Wat denk jij van deze groenere aanpak in de bouw?  

Groene daken maken het verschil

Wat dacht je van groene daken? Een minder bekend onderdeel van duurzaamheid in de bouw is het vaker creëren van groene daken en gevels. Zeker in grote steden ontstaan er vaak ‘hitte eilanden’ waar door de vele daken hitte erger wordt en blijft hangen. Groene daken helpen hierbij en verbeteren ook de luchtkwaliteit en bevorderen de biodiversiteit. Maar groene daken isoleren de woningen zelf ook. Daardoor is kunstmatige koeling en verwarming minder noodzakelijk.   

Waterbesparing mag niet worden vergeten

Steeds meer woningen en gebouwen worden ontworpen met waterbesparing technologieën. Denk aan geavanceerde regenwateropvangsystemen die daarna dat water filteren. Ook steeds meer toiletten en andere sanitaire voorzieningen zoals douches worden met waterzuinigheid in gedachte ontworpen. 

Verder lezen?

Back to top button