Het verhaal vanBusinessEconomieLaatste nieuwsMindsetOndernemenOntwikkeling

Het verhaal van ondernemende kapster: Joanna Spijker

Omgaan met tegenslagen en groeien als ondernemer in de kapperswereld!

Corona heeft veel roet in het eten gegooid voor ondernemers. Zo ook voor Joanna Spijker. Ze is eigenaar van Joanna Hairstyling. In dit nieuwe item genaamd ‘het verhaal van’ gaan wij dieper in op de verhalen en gedrevenheid van de Nederlandse ondernemer. We trappen af met Joanna, een gedreven kapster uit Zwolle dat een bijzonder verhaal te vertellen heeft.

De route naar ondernemerschap

Joanna is een gedreven en gepassioneerde kapster. Ze is sinds de jaren 90 vanuit Polen naar Nederland gekomen om haar carrière een boost te geven. Ze is begonnen met het leren van de Nederlandse taal, vervolgens vele opleidingen gevolgd om haar droom waar te maken: Een goede kapster worden! Sterker nog, terwijl ze in 2005 ervaring aan het opdoen was in een kapperszaak, studeerde ze na het werk de Nederlandse taal om zo iedere klant tot volle tevredenheid te helpen. 

Na jaren ervaring opgedaan te hebben, besloot ze de knoop door te hakken. In December 2019 werd Joanna Hairstyling geopend! Wij vroegen haar wat haar kapperszaak zo uniek maakt en Joanna reageerde als volgt: “Ik hou ervan om persoonlijk contact te hebben met mijn klanten. Ik praat graag en help altijd waar nodig is. Mijn klanten krijgen de tijd om te genieten, te converseren en lol te hebben.” Transparantie is erg belangrijk in de kapperszaak van Joanna. De kapperszaak blijft up to date aangezien Joanna en haar stagiair regelmatig cursussen nemen om op de hoogte te blijven van de nieuwste haarstijlen, technieken en kleuren. 

Joanna was net 2 jaar bezig met ondernemen totdat corona toesloeg

Na 2 positieve jaren waarin Joanna ontzettend hard was gegroeid, heeft ze net als vele andere te maken gehad met de gevolgen van COVID. Zoals vele anderen moest ze tijdelijk dicht en als ze wel even open mocht, dan moest er uitsluitend met de maatregelen gewerkt worden. Wij vroegen Joanna hoe ze omging met de maatregelen en hoe ze er op heeft geanticipeerd. Het zijn tenslotte ontzettend lastige tijden geweest. Joanna haar reactie was: “De lockdown was een grote schok voor me. Ik was net begonnen en kon in principe de boel weer sluiten. Ik had veel stress, slapeloze nachten en was compleet radeloos.” Wat Joanna er doorheen heeft geholpen is dat ze in de 2 jaar dat ze actief was een goede buffer had opgebouwd waarmee ze het grootste deel van haar kosten heeft kunnen dekken. 

Ook hadden al haar klanten goede bedoelingen en staken ze haar een hart onder de riem. Ook daar houdt Joanna warme gevoelens aan over: “Mijn klanten zijn de liefste mensen op de wereld. Ik kreeg heel veel lieve berichten en de vraag of er hulp nodig was.” Zelfs op financieel gebied waren vele klanten bereid om haar bij te staan, maar dat sloeg ze af. Ze kon het niet over haar hart verkrijgen dat ze geld ontvangt, maar haar klanten niet kon knippen. 

Daarom was het een enorme bevrijding toen de lockdown was opgeheven. Ze had haar kapperszaak compleet ingericht volgens de maatregelen. “Iedereen moet zich aan de maatregelen houden. Elke klant moet een mondkapje op en zijn handen gedesinfecteerd hebben. Bij weigering help ik een klant niet. Ik heb ervoor gezorgd dat er uitsluitend op afspraak werd geknipt.” Maar zelfs door deze maatregelen te nemen, werd de lockdown weer teruggehaald en was ze weer terug bij af. 

Ze besloot van haar werkwijze af te wijken

Bij de tweede sluiting van de kapperszaak besloot Joanna te kijken naar alternatieven. Zodoende kwam ze met het idee om tijdens deze periode een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ze besloot om tijd te investeren in het knippen van haar voor kinderen die regelmatig bij de voedselbank komen. Een initiatief waarmee ze tot dusver niet is gestopt. Ze hoopt om meerdere kapperszaken te strikken die kunnen helpen om iedereen een knipbeurt te geven voor diegene die het zichzelf niet kunnen veroorloven. 

“Ik hoop dat er meerdere kapperszaken zullen volgen om hun passie te uiten voor minderbedeelden”.

Joanna Spijker - Joanna Hairstyling

Het is natuurlijk prachtig dat er weer versoepelingen zijn doorgevoerd waardoor kapperszaken open mogen. Niet alleen Joanna, maar ook alle andere ondernemers kijken er naar uit om weer te mogen starten met hetgeen wat ze zo graag doen. Namelijk: Hun passie uitoefenen! Nu het ernaar uitziet dat er geen lockdown meer komt en ondernemers hun werk zoals eerst weer volledig kunnen doen, zijn wij benieuwd naar de toekomstplannen van Joanna. 

“Ik ben onderhand bezig met een fysieke uitbreiding in de zaak. De kapperszaak zal wat groter zijn waardoor we een nieuwe uitstraling kunnen creëren. Ook wil ik het team met de tijd gaan uitbreiden en partnerschappen sluiten met andere kapperszaken om minderbedeelden en/of daklozen gratis te knippen.” Grote ambities horen we van de goedlachse en vrolijke Joanna. Nu de toekomst weer wat positief blijkt te zijn, hopen wij dat Joanna al haar toekomstbeeld gaat halen! 

Verder lezen?

Back to top button