WooninspiratieHuis & TuinWonen

Hoe kies je de juiste jaloezieën voor jouw woning?

Jaloezieën zijn een welkome toevoeging voor iedere type woning. Er zijn relatief veel verschillende soorten van zonwering die je kunt implementeren in je woning. Maar hoe kies je de juiste type jaloezieën voor jouw eigen woning. 

Waarom jaloezieën een goede toevoeging zijn voor je woning. 

Je woning is je eigen domein. Dan is het wel zo fijn om een plek te hebben die volledig is ingericht op je eigen smaak en waar je je heerlijk voelt. Het hebben van jaloezieën kunnen net ‘the finishing touch’ zijn in je woning. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor type en soorten jaloezieën er op de markt te verkrijgen zijn. Er zijn namelijk vele woningen die ervoor kiezen om voor andere typen zonwering te gaan, maar als de echte stylist die je bent, is het handig om voor unieke jaloezieën te gaan. 

Er zijn namelijk vele soorten en type jaloezieën. Je kunt denken aan:

  • Houten jaloezieën
  • Verticale jaloezieën 
  • Romeinse jaloezieën
  • Rollende jaloezieën
  • Faux wood jaloezieën
  • Geplooide jaloezieën

En ga zo maar door. Om te bepalen wat voor jou het best werkt, is het een goed begin om te kijken naar wat voor style je in je woning wilt gaan gebruiken. De inrichting in de woning zal namelijk het leidraad zijn voor het toevoegen van verschillende effecten en details in je woning. Dat geldt dus ook voor de jaloezieën die je gaat kiezen. Bovendien is het goed om te kijken naar het onderhoud en levensduur van dit soort details. Lees je daarom goed in of laat je adviseren door professionals.  

Uitgelicht: Waarom houten jaloezieën populair zijn.

Een houten jaloezie bestaat simpelweg uit houten horizontale lamellen. Ze zijn elkaar bevestigd met een koord of band. Het voordeel met houten jaloezieën is dan ook dat er vele kleuren beschikbaar zijn om uit te kiezen. De populairste houtsoorten op dit moment zijn: Cederhout, Abachi hout, bamboe of klassiek/naturel hout. Het grootste voordeel (en tevens ook de reden waarom het populair is) van houten kozijnen is dan ook dat hun isolatiefactor erg hoog ligt. Het is een ideaal hulpmiddel dat lichtinval kan combineren met het reguleren van warmte. 

Houten jaloezieën geven een ruimte veel meer sfeer, gevoel en leven. Het brengt meer gezelligheid, ongeacht de kleur. Ook kun je met houten jaloezieën een goede balans vinden om natuurlijk lichtinval te kunnen creëren. Door het gladde, maar niet weerkaatsende oppervlak, kun je kijken in hoeverre je natuurlijk licht in je woning wilt hebben. Tevens is het kiezen van houten jaloezieën een bewuste keus om voor meer duurzaamheid in je woning te kiezen. De meeste houten jaloezieën zijn namelijk afgewerkt met een speciale lak, waardoor de jaloezieën geen schade krijgen van het zonlicht. 

Hoe praktisch wil je het in huis?

Om jaloezieën in huis te nemen, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen hoe praktisch een type jaloezie kan werken voor jouw woning. Kijk maar naar houten jaloezieën en shutters. Beide controleren de warmte in huis. Tevens zorgt hout ervoor dat er wordt bijgedragen aan het akoestiek. Hout dempt namelijk harde geluiden, wat misschien handig is voor als je kinderen hebt. Zie het als natuurlijke geluidsdempers. Dat werkt ook erg handig voor als je aan een drukke weg woont. Zo minimaliseer je het geluid wat auto’s, treinen, mensen en openbaar vervoer kan creëren. 

Kijk daarom goed naar de praktische voordelen dat verschillende soorten zonwering in huis kunnen brengen. Het is namelijk erg fijn om te weten dat bepaalde materialen geluidsdempend werken, of juist bijdragen aan andere voordelen die voor meer comfort zorgen in huis. Vraag jezelf en/of je partner dus van tevoren hoe praktisch je het in huis wilt hebben, zodat je vooraf geen probleem hebt met het uitkiezen van een bepaalde soort zonwering. 

Verder lezen?

Back to top button