VoedingHealthLaatste nieuwsLifestyle

De werking van het vasten tijdens de ramadan

Wat is de ramadan en is het vasten wel goed voor je?

Artikel highlights:
  • Wat is de ramadan?
  • Is vasten goed voor het lichaam?
  • De spirituele werking van het vasten
  • Zou je het moeten proberen?

De ramadan is al een tijdje aan de gang. Het is de heilige maand van de moslims over de hele wereld. In deze maand vasten de moslims van zonsopgang tot aan zonsondergang. Dat betekent dat er niet gegeten en/of gedronken wordt.

Vele mensen die geen moslim zijn hebben soms hun bedenkingen of vasten goed is voor het lichaam. Maar, wist je dat er aan het vasten best veel voordelen verbonden zijn? Daarom hebben wij gekeken naar de werking van het vasten tijdens de ramadan.

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. De islamitische kalender werkt op basis van de maan, wat tevens heel belangrijk is voor de ramadan. De ramadan begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dit zorgt er dan ook voor dat sommige landen eerder kunnen beginnen met het vasten dan andere landen. Het vasten zelf duurt een maand lang en duurt van zonsopgang tot aan zonsondergang. De ramadan staat symbool voor het hervormen van jezelf.

Het is een verplichting om als moslim te vasten. In deze maand wordt je bewust van jezelf, je daden en bescherm je jezelf tegen zondes. Je herinnert jezelf dagelijks aan je religie en zorgt ervoor dat je je bewust wordt van zelfontplooiing wat ervoor zorgt dat je in deze maand hebt gebouwd aan een betere versie van jezelf. Het is een maand waarin je reflecteert en tot bezinning komt.

Is vasten goed voor het lichaam?

Vasten is absoluut goed voor het lichaam. Tijdens het vasten reinig je lichaam zichzelf. Je lever functioneert vele malen beter, je bloedsuikerspiegel ziet er beter uit en je kunt wat gewicht verliezen. Het lichaam ontaardt het vasten en zorgt ervoor dat de spijsvertering wat rust krijgt. Je lichaam krijgt de tijd om te genezen van jaren lang hard werken. Het brein is één van de organen die het meest profijt heeft van vasten. Dat komt omdat na een aantal dagen het brein begint aan het reinigingsproces. Je geheugen en je concentratie verbeterd zichzelf in grote vormen.

De risico’s op hart en vaatziekten, kanker, diabetes en andere ziektes die je kunt koppelen aan ouderdom worden aanzienlijk vermindert. Omdat je lichaam gedurende de dag geen voedingstoffen binnenkrijgt, begint je lichaam met het omzetten van vet naar glucose. Hierdoor kun je wat overtollig vet kwijtraken en ervoor zorgen dat de reservetank in ons lichaam wat rust en ruimte krijgt. Dat is een ideale oplossing voor iedereen, toch?

spirituele werking van vasten tijdens ramadan

De spirituele werking van het vasten

Als je gelovig bent, is het vasten een klein onderdeel van de ramadan zelf. Als moslim is het een maand waarin je niet eet en drinkt om ervoor te zorgen dat je bewust bent van armoede om je heen, maar ook dat je meer tijd hebt om bewustwording te creëren voor aanbidding en jezelf. Je komt namelijk veel meer te weten over jezelf aangezien je jezelf onthoud op verschillende vlakken die tijdens de ramadan niet mogen. Het is een maand waarin je op spiritueel gebied veel meer naar (in dit geval Allah) toe groeit en er naar streeft om die sterke connectie te behouden.

Als je niet gelovig bent, dan is het vasten op spiritueel gebied nog steeds van pas. Bovendien leer je jezelf een nieuwe vorm van zelf discipline aan wat natuurlijk handig is voor het dagelijks leven. Het is een maand waarin je jouw lichaam absoluut geen schadelijke dingen wilt geven, aangezien je lichaam zichzelf aan het reinigen is, maar ook omdat je tijdens het avondeten ervoor wilt zorgen dat je dingen eet waarvan je lichaam energie krijgt. Ook is het een maand waarin je jezelf beter leert kennen als persoon, omdat deze maand voornamelijk in het teken van reflectie staat. Op die manier kom je achter eventuele fouten die je hebt gemaakt en kun je beginnen met het verbeteren van jezelf op spiritueel en fysiek vlak.

Zou je het moeten proberen?

Wellicht is een maand niet eten en drinken best heftig. Maar, toch kan vasten ontzettend goed zijn voor meerdere redenen dan alleen het opschonen van je lichaam. Je zou kunnen kijken naar intermitted fasting. Dat is een wat makkelijkere manier om te oefenen met vasten, zonder dat je niks meer mag drinken. Als jij je lichaam wat rust en tijd wilt geven om zichzelf te reinigen, dan is dit je kans! Als je ons vraagt of je het zou moeten proberen, dan absoluut! Maar, zorg er wel voor dat als je fysiek niet in orde bent, je er ook niet aan begint. Wan dan kan het gevaarlijk zijn. Ben je compleet fit? Dan kun je beginnen met vasten!

Verder lezen?

Back to top button