BusinessEconomieOndernemenOntwikkeling

Hoe weet ik zeker dat een bedrijf betrouwbaar is?

Tegenwoordig zijn er talloze online ondernemingen die op het internet rondsurfen. Ook daar zitten er een aantal bedrijven tussen die niet met een goede intentie bestaan. Het laatste wat je wil is dat je geld hebt gegeven bedrijf voor slechte service of in het ergste geval: Dat je wordt opgelicht. Weten wie betrouwbaar is daarom ontzettend belangrijk. 

De valkuil voor vele mensen

Vaak merken we nog (en met name bij de oudere generatie) dat er nog jaarlijks duizenden mensen worden opgelicht omdat ze op een slechte webshop of website terecht komen en niet weten dat het bedrijf niet goed is. Tevens kan dat hetzelfde zijn door terecht te komen op bedrijven waarbij de service ontzettend slecht. De valkuil voor vele mensen is, is dat we te snel van het goede uitgaan en niet even de tijd nemen om reviews of ervaringen van anderen te controleren. Hoe kun je dat aanpakken? Vergelijk reviews, vraag mensen in je omgeving en doe wat research op het internet. 

Waar kun je research doen?

Het korte antwoord: Internet. Het lange antwoord: Er zijn verschillende platformen die de consument de kans geven om een bedrijf te beoordelen. Dit gaat om een beoordeling, algemene ervaring en betrouwbaarheid. Er zijn verschillende onafhankelijke platformen die geen waarde hechten aan de commerciële wereld. Je kunt kijken naar een platform als Trustpilot of een soortgelijk iets. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven ook een Google “mijn bedrijf” pagina. Ook daar kunnen vele mensen hun oprechte mening geven, dat gepaard gaat met een aantal sterren. 

Op verschillende platformen kom je vrijwel alle bedrijven tegen. Je kunt denken aan een Soccerfanshop, Zeeman, marketing agencies en ga zo maar door. Daarom raden wij het iedereen aan om goed onderzoek uit te voeren voordat je overgaat tot koop of een proces. Research is in dit geval ontzettend belangrijk. Maar, pas wel op: Je wilt jezelf ook niet teveel laten beïnvloeden door de meningen van anderen, want sommige mensen geven slechte reviews puur omdat ze dat leuk vinden en/of het bedrijf ten schande willen leggen voor de ogen van anderen. 

Gebruik meningen, vorm je eigen oordeel

Wij als mensen zijn vaak kuddedieren. Daar bedoel we mee dat we onbewust meegaan met anderen, omdat we dan zeker zijn van veiligheid. Maar, reviews zijn ontstaan om mensen een indicatie te kunnen geven over hoe het bedrijf werkt. Het is bijvoorbeeld best lastig om te geloven dat een bedrijf slecht is dat 40x 5 sterren heeft gekregen en maar een aantal slechte beoordelingen van 2 sterren. Dan is de kans groot dat het probleem ook bij de klant kan liggen. 

Daarom zeggen we: Gebruik meningen, maar vorm je eigen oordeel. Je kunt ook meerdere constructies opzoeken met een bedrijf, waaronder een proefperiode. Niet ieder bedrijf gaat daarmee akkoord, maar het vragen is altijd de moeite waard als je het ons vraagt. Ook is het belangrijk dat je jouw eigen omgeving vraagt, indien ze ook een koop hebben gedaan bij dat desbetreffende bedrijf waar je naar kijkt. 

Informeer anderen

De kans dat anderen worden opgelicht is groot. Ken of weet jij dat een persoon in jouw kring wilt samenwerken met een bepaald bedrijf, dan is het wel zo handig om diegene te informeren om goed research uit te voeren, voordat ze een samenwerking aangaan. Informeer anderen, stuur onafhankelijke platformen door en zorg ervoor dat ook de oudere generatie iets meer research doet naar bepaalde bedrijven. 

Zo voorkomen we met z’n allen dat er jaarlijks duizenden mensen worden opgelicht. Alleen dan dragen we een beetje bij aan een betere wereld, waarbij eerlijke bedrijven goed naar voren komen en hun bedrijf kunnen laten groeien. Dat is waarom er onafhankelijke platformen bestaan. Doe er daarom je voordeel mee. 

Verder lezen?

Back to top button