Lifehacks

Onmisbare dingen voor een succesvolle presentatie

Zakelijke presentaties vragen natuurlijk om een goede voorbereiding. Wanneer je een presentatie gaat houden voor een intern team of externe personen, dan wil je zeker zijn dat je de juiste dingen bij de hand hebt om de presentatie goed te laten verlopen. Zo wordt er veel gewerkt met whiteboards om woorden visueel te kunnen ondersteunen. Daarnaast kun je je natuurlijk ook laten ondersteunen door spreadsheets of PowerPoint presentaties. Wat heb je nu echt nodig om je presentatie succesvol en goed te laten verlopen? Wij geven je inzicht in 5 belangrijke punten.

Een groot whiteboard

Je kunt gebruik maken van schermen, maar dit is lang niet altijd een optie. Gelukkig kun je ook gebruik maken van whiteboards voor een interactieve presentatie. Deze bestel je bijvoorbeeld bij Dijkgraaf, waar je ook andere praktische hulpmiddelen en accessoires vindt. Whiteboards bieden een flexibiliteit die je niet hebt wanneer je alles van een scherm af werkt, zoals met PowerPoint presentaties. Deze maak je immers vooraf en kun je tijdens de presentatie niet meer wijzigen. Dit maakt de aanwezigheid van een whiteboard onmisbaar.

Een duidelijke structuur

Het is belangrijk om een duidelijke structuur op te stellen en deze bij de hand te houden tijdens de presentatie. Je bent zo zeker dat je geen zaken overslaat en dat je gewoon een logische volgorde van punten aanhoudt. Gebruik een notitieblok met bulletpoints om de onderwerpen van de presentatie punt voor punt af te kunnen werken. Voor het opstellen van een logische volgorde van aandachtspunten is het goed om vooraf een mindmap te maken.

Voorbereiding van de ruimte

Het is goed om de ruimte van tevoren goed voor te bereiden en je presentatie te oefenen. Waarom? Dit geeft je een goed idee van waar alles moet staan om de presentatie soepel te laten verlopen. Tijdens het oefenen van je zakelijke presentatie kom je alle zaken tegen die je tijdens je presentatie nodig hebt. Zo kun je direct bepalen op welke plek deze zaken horen te staan, en op welke plek jij zou moeten staan, om het er professioneel uit te laten zien. Het is immers belangrijk dat je alles bij de hand hebt en niet te veel heen en weer hoeft te lopen tijdens je presentatie.

Een map om uit te delen

Het is voor de aanwezigen bij je presentatie prettig als zij zelf een map in handen hebben om de presentatie ook punt voor punt op papier te kunnen volgen. Maak daarom een map waarin je alle hoofdonderwerpen van de presentatie op volgorde plaatst. Hierbij kun je eventueel ook de belangrijkste punten vermelden. Dit helpt de aanwezigen niet alleen om de presentatie beter te kunnen volgen, maar zij kunnen het thuis ook nog eens nalezen. Hierdoor onthouden zij de informatie beter.

Het opstellen van een FAQ

Een zakelijke presentatie die succesvol is zal niet veel vragen oproepen. Je legt immers alles goed uit tijdens je presentatie. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met mogelijke vragen die kunnen worden gesteld. Stel daarom een FAQ op, zodat je deze kunt uitwerken en niet met een mond vol tanden komt te staan. Laat een aantal personen een oefening van je presentatie zien, zodat zij mee kunnen denken over welke vragen mogelijk nog kunnen worden gesteld. Succes!

Verder lezen?

Back to top button