Verzorging

Konijn als huisdier? Let hierop in de zomer

Als huisdiereigenaar ben je verantwoordelijk voor de verzorging van je huisdier. Heb je een konijn? Dan is het met name in de hete zomermaanden belangrijk om goed op je pluizige vriendje te letten. Konijnen kunnen namelijk last hebben van hitte, zeker op de warmste dagen van het jaar. Dit zijn onze tips.

Lekker naar buiten

Konijnen vinden het prettig om ’s zomers buiten te zijn. Als je konijn altijd al buiten leeft, is dit natuurlijk logisch. Maar ook een konijn dat doorgaans binnenshuis leeft, kan op warmere dagen naar buiten toe: als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten maar niet te groot is. En dat zit in de zomer wel goed. Zet je konijn in de tuin neer, het liefst in een konijnenren met gras als ondergrond. Hierin kan het konijn lekker zijn gang gaan. Een konijnenren biedt veel vrijheid voor het dier: het kan erin rondspringen en -rennen. Hoe groter de ren is, hoe beter dit lukt. Zet het konijn niet buiten (in de zon) neer als het heel warm is. Doe dit bijvoorbeeld liever wat vroeger op de dag.

Plekje in de schaduw

Zorg in ieder geval in de zomer, maar het liefst in elk seizoen, voor een plekje in de schaduw voor je konijn. Dit geldt met name voor konijnen die buiten leven. Maar ook als je konijn binnen leeft en het hok in de buurt van een raam staat, is deze tip belangrijk. Het is tevens mogelijk om je konijn zowel een stukje in de zon als een stukje in de schaduw te geven. Dit lukt met een groot konijnenhok: hierin kan het konijn beter zelf bepalen waar het precies gaat liggen. Sowieso is een groot hok goed voor de levenskwaliteit van het dier. Maar dit is dus nog een extra voordeel.

Zorg voor verkoeling

Op hete dagen is het slim om voor verkoeling te zorgen voor je konijn. Het plekje in de schaduw vormt hierbij een essentiële basis, maar is nog niet voldoende. Er zijn speciale koelelementen die heel efficiënt werken: deze kun je in of onder het konijnenhok plaatsen. Of gebruik een koelmat: dit kun je bijvoorbeeld ook in een ren kwijt. Let er wel op dat het konijn hier niet aan gaat knagen, of kies een variant die niet zomaar kapot gaat. Het konijn kan op of tegen het koelelement liggen, voor directe verkoeling.

Genoeg drinken en eten

Het is belangrijk dat je konijn goed blijft drinken en eten bij hitte. Houd dit goed in de gaten. Zorg met name dat er genoeg drinkwater voor het diertje is, misschien zelfs op twee plekken in het hok. Hang bijvoorbeeld een waterfles op aan het hok en zet een waterbakje in het hok. Qua eten kun je goed variëren met hooi, biks, groenten en wat fruit, zodat het konijn verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voer je je konijn doorgaans met een speelbal? Op de heetste dagen kun je dit beter achterwege laten, zodat het konijn niet te veel moeite hoeft te doen om het eten te nuttigen – dit kan immers voor oververhitting zorgen. Ververs het eten en drinken regelmatig, want door de hitte groeien bacteriën sneller.

Houd je konijn in de gaten

Hoe weet je of je konijn last heeft van de warmte en wanneer de bovenstaande tips van toepassing zijn? Dit is eenvoudig te achterhalen door op je konijn te letten. Zo ademen veel konijnen met het bekje open bij hitte. Het konijn is sloom of ligt steeds helemaal uitgestrekt. Ook voelen de oren warmer. Houd de symptomen ’s zomers in de gaten.

Verder lezen?

Back to top button