Huis & Tuin

Lampen in huis

De koude en donkere maanden staan om de hoek. Er natuurlijk niks mis met een romantisch kaarslichtje, maar fijne verlichting in huis maakt je huis gezellig en knus. Verlichting bepaalt de functionaliteit, sfeer en uitstraling van je huis en het interieur. Daarnaast zijn lampen over het algemeen enorm zichtbaar in je interieur en dus enorm sfeerbepalend. In dit artikel lees je alles over lampen voor in huis.

Natuurlijk licht

Om te beginnen is natuurlijke lichtinval één van de belangrijkste vormen van licht in huis. Door zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten komen, lijkt je huis groter en ruimer. Bovendien wordt het huis op natuurlijke wijze verwarmd én is daglicht goed voor je dag- en nachtritme. 

Hanglampen

Hanglampen die je vaak boven tafels, zoals de eettafel en salontafel. Het geeft meteen sfeer en gezelligheid aan tafel. Hanglampen zijn leuk om mee te spelen in hoogte, grootte en vorm, zodat de ruimte een beetje breekt. De stijl en vorm van de lamp bepaalt hoe het licht uitstraalt. Een gesloten kap houdt het licht bij de lamp, waardoor het licht vooral naar onderen zal stralen. Een open of glazen hanglamp zorgt er juist voor dat het licht meer verdeeld wordt over de ruimte. Hanglampen zijn er in heel veel verschillende vormen, kleuren, groottes en stijlen. Meestal wordt een hanglamp gekozen aan de hand van de rest van het interieur. De laatste jaren is de industriële hanglamp heel populair geworden. Deze lampen zijn vaak gemaakt van glas en zwarte onderdelen. Hierdoor passen ze haast overal bij en zijn ze tijdloos. 

Vloerlampen

Het grote voordeel van vloerlampen is dat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Heb je even wat meer licht nodig in die ene hoek? Dan verplaats je die lamp toch even snel daarheen. Ook kun je met een vloerlamp een echt statement maken in je interieur. Er zijn hele klassieke, moderne of juist hele excentrieke modellen, waardoor die saaie hoek in een mum van tijd is veranderd in een hoek die juist de aandacht trekt.

Spotjes

Spotjes zijn niet meer weg te denken in onze interieurs. Je kunt ze mooi wegwerken in het plafond, maar je hebt wel het gewenste licht. Spotjes zijn ideaal om ergens een accent op te leggen, zoals een schilderij, foto of kast. De meeste spotjes zijn ook te dimmen, waardoor je de sfeer heel goed kunt aanpassen. Spotjes zie je namelijk ook heel vaak in de keuken, net onder de keukenkastjes boven het aanrecht. Hier zijn spotjes niet zozeer sfeerbepalend, maar zijn ze juist functioneel. Je kunt de spotjes precies zo stellen en dimmen zoals jij dat wilt. Dit maakt ze één van de meest veelzijdige lampen voor in huis. 

Verder lezen?

Back to top button